Fotbal intern

Vor decide alianțele titlul în Liga 1? FCSB are cei mai mulți „prieteni”, Craiova e singură împotriva tuturor. Analiză Fanatik

09.06.2020 | 23:00
Vor decide aliantele titlul in Liga 1 FCSB are cei mai multi prieteni Craiova e singura impotriva tuturor Analiza Fanatik
Billel Omrani, Djokovic și Kevin Boli se bucură alături de trofeul câștigat cu CFR Cluj. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Vineri, 12 iunie, se reia și Liga 1 după o pauză forțată de 3 luni cauzată de pandemia de coronavirus, iar lupta la titlu se anunță mai încinsă ca niciodată. CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova sunt cele 3 formații care și-au anunțat intențiile clare de a se bate la campionat, însă deznodământul final ar putea fi influențat și de jocurile de culise care vor apărea în aceste ultime 8 etape rămase de jucat.

Cine va lua titlul în Liga 1? Cât de mult vor conta alianțele?

La momentul reluării campionatului, după disputarea a două etape din play-off, CFR Cluj pare echipa cea mai bine plasată în lupta pentru titlu. Este lider, are 4 puncte avans față de FCSB și Universitatea Craiova, un lot valoros și experimentat, nemaivorbind de antrenorul Dan Petrescu, plus ascendentul moral dat de câștigarea ultimelor două ediții de Liga 1. Deci toate cărțile par a fi făcute în favoarea ardelenilor…

ADVERTISEMENT
Clasamentul Ligii 1 după disputarea a 2 etape din play-off

Numai că acum ar putea interveni hazardul (sau elementele extrafotbalistice, dacă putem să le spunem așa). Se vorbește tot mai mult de faptul că lupta la titlu va fi influențată de „prietenia” pe care fiecare dintre candidate va putea să o lege cu restul formațiilor din play-off care nu ar mai avea obiective de îndeplinit în acest sezon. Și ne referim aici în special la Astra Giurgiu și Gaz Metan Mediaș. Vor reuși ele să influențeze în vreun fel războiul pentru cununa cu lauri sau totul se va decide în întâlnirile directe dintre CFR Cluj, FCSB și Universitatea Craiova?

Gigi Becali vorbește de o conspirație împotriva sa, dar s-ar putea baza pe cei mai mulți aliați

FANATIK a pus cap la cap mai multe informații care au circulat în lumea fotbalului, relațiile comerciale existente de-a lungul timpului între cluburi, dar și evenimentele de ultimă oră, iar concluzia a fost una singură: FCSB ar putea beneficia de cel mai mare sprijin din partea echipelor neimplicate în lupta la titlu! Asta deși patronul Gigi Becali vorbește de zor despre o conspirație împotriva formației sale. De partea vicecampioanei s-ar putea situa în acest moment Astra Giurgiu și FC Botoșani.

ADVERTISEMENT

„Nu mai există aranjamente. Există antipatii și simpatii, dar acestea sunt numai împotriva mea. Nu se asociază împotriva mea, dar când nu mai au nimic de câștigat, și este în joc persoana mea, fac în așa fel încât să fie împotriva mea. Din cauza invidiei și a răutății. Fără bani. Nu există înțelegeri, doar ură împotriva lui Becali. Dacă va fi Iftime la mijloc, va fi cu mine. El ține cu mine. Omul a câștigat mulți bani cu mine, mai are niște procente la unii jucători. Dacă joacă CFR, în ultima etapă, cu o echipă care nu mai are nimic de câștigat, știți ce face antrenorul? Se duce în vestiar și le dă de înțeles să nu se bage, pentru că ei nu sunt cu Becali și o lasă mai moale. Așa se întâmplă” – Gigi Becali, la Digi Sport

Având experiența anilor trecuți, când „prieteniile” au avut un rol important în stabilirea campioanei, Gigi Becali și-a făcut temeinic lecțiile pentru acest final de campionat. Prima echipă atrasă de partea sa în acest război ar fi Astra Giurgiu, căreia i-a făcut un mic cadou, ajutând-o să-și rezolve temporar problemele financiare, care ar fi dus într-un final la pierderea licenței de Liga 1 pentru sezonul viitor. Concret, conform gsp.ro, el a fost de acord să amâne o datorie de 100.000 de euro pe care formația giurgiuveană o avea către FCSB, datorie care provenea de la un împrumut de 300.000 de euro acordat în 2018, despre care FANATIK a scris în exclusivitate la vremea respectivă.

„Cine mă cunoaște destul de bine, de când eram jucător, știe ce spun: nu voi face niciodată alianță cu nimeni! În ceea ce-l privește pe domnul Becali și alianțele pe care le presupune împotriva lui, eu m-am obișnuit cu stilul ăsta al lui. Mă aștept ca înaintea meciului cu Astra să-i placă unul, doi, trei jucători de la noi, mai ales că, uite, Alibec a zis că vrea să plece…”Dani Coman, președinte Astra Giurgiu

În plus, între FCSB și Astra a existat mereu o relație excelentă și în ceea ce privește transferurile de jucători, clubul din Giurgiu încasând bani frumoși de pe urma fotbaliștilor pe care i-a vândut echipei lui Gigi Becali. Chiar dacă, ulterior, unii dintre aceștia s-au întors de unde au plecat, pe sume mult mai mici decât cele cu care fuseseră vânduți. Ca să nu mai vorbim de faptul că Astra tocmai ce a fost anunțată de FRF că nu a primit licența de cupe europene, ceea ce o lasă fără obiectiv pe acest final de campionat. 6 puncte pierdute în fața FCSB-ului nu ar fi un capăt de țară, în timp ce orice rezultat pozitiv obținut contra CFR-ului și a Universității Craiova ar însemna un loc cât mai bun ocupat la final, care se traduce prin mai mulți bani din drepturile de televizare.

ADVERTISEMENT

Dintre formațiile ce luptă la titlu, echipa antrenată de Bogdan Andone a jucat doar cu CFR Cluj, în fața căreia a pierdut în deplasare cu 1-2. Urmează câte o dublă cu FCSB și Universitatea Craiova, plus returul de „acasă” cu CFR. Ultimele două partide ale giugiuvenilor, pe teren propriu cu Universitatea Craiova și în deplasare cu FCSB, ar putea fi decisive pentru stabilirea campioanei.

Programul Astrei cu echipele ce luptă la titlu:

  • Etapa 4: U Craiova – Astra
  • Etapa 5: Astra – FCSB
  • Etapa 6: Astra – CFR Cluj
  • Etapa 9: Astra – U Craiova
  • Etapa 10: FCSB – Astra
ADVERTISEMENT

În ceea ce o privește pe FC Botoșani, lucrurile stau puțin diferit, însă nu cu mult. Echipa lui Valeriu Iftime, despre care Gigi Becali spune că va fi de partea sa în play-off, luptă pentru ocuparea unei poziții de cupe europene. Cum Astra și Gaz Metan Mediaș nu au licența pentru Europa, botoșănenii sunt aproape de îndeplinirea obiectivului. Trebuie doar să se roage ca „prietena” FCSB să câștige Cupa României. În caz contrar, au nevoie să termine pe poziția a treia în play-off, astfel că sunt obligați să obțină cât mai multe puncte, mai ales în meciurile contra Universității Craiova, echipa cu care s-ar bate, practic, pentru această poziție.

Relațiile dintre FC Botoșani și FCSB au fost tot timpul cordiale, acest lucru traducându-se prin numeroasele transferuri realizate dinspre Moldova înspre Capitală, dar și retur. Și nu pe „doi lei”, ci pe sume care au echilibrat serios bugetul Botoșaniului, bazat în mare parte pe vânzările de jucători. Golofca, Roman, Moruțan, Soiledis, Oaidă sau Miron sunt fotbaliștii pe care FC Botoșani i-a cedat la FCSB, încasând de pe urma lor peste 2,5 milioane de euro în total.

„Sunt prieten cu Gigi Becali, nu contează motivele, dar nu cred că cineva normal la cap ar putea spune că FC Botoșani va ceda vreodată vreun punct cuiva, fie că vorbim de FCSB sau de altă echipă. M-aș descalifica complet. Nu cred în nicio alianță, cred că se va juca în mod corect până la final, iar CFR Cluj are prima șansă pentru că dă dovadă de o maturitate pe care nu am văzut-o la celelalte echipe” Valeriu Iftime, patron FC Botoșani, pentru FANATIK

FC Botoșani a jucat deja în prima etapă din play-off contra FCSB-ului, pe care a încurcat-o surprinzător, meciul terminându-se 2-2. Totuși, urmează returul de la București și nu ar fi nicio tragedie dacă l-ar pierde. Bonusul ar veni din punctele pe care le-ar putea obține în dublele cu CFR Cluj și Universitatea Craiova, orice rezultat pozitiv al moldovenilor însemnând un ajutor prețios pentru echipa lui Gigi Becali. De altfel, FC Botoșani va juca în următoarele două etape în deplasare la Craiova și „acasă” cu CFR Cluj, și după aceea vom putea vedea cât de mult i-a fost de folos Valeriu Iftime prietenului Gigi Becali.

Programul lui FC Botoșani cu echipele ce luptă la titlu:

  • Etapa 3: U Craiova – FC Botoșani
  • Etapa 4: FC Botoșani – CFR Cluj
  • Etapa 6: FCSB – FC Botoșani
  • Etapa 8: FC Botoșani – U Craiova
  • Etapa 9: CFR Cluj – FC Botoșani

CFR Cluj și-a pierdut „ajutoarele” din anii trecuți

Necalificarea Viitorului Constanța în play-off a fost o mare lovitură pentru campioana CFR Cluj. În ultimele două ediții ale Ligii 1, când echipa lui Dan Petrescu a cucerit titlul, constănțenii au fost un partener de întrecere foarte cuminte, cedând toate cele 4 întâlniri directe din play-off. Cele 6 puncte obținute de clujeni în fiecare ediție au cântărit decisiv, pentru că diferența față de FCSB a fost de doar 1 punct în 2018 (CFR Cluj – Viitorul 1-0 s-a disputat chiar în ultima etapă!) și de 2 puncte în 2019. Coincidență stranie, ultima campioană a României înaintea echipei lui Dan Petrescu a fost chiar Viitorul, titlul fiind obținut tot în ultima etapă după o victorie împotriva… CFR-ului!

În acest moment, singura outsideră din play-off care s-ar situa de partea clujenilor ar putea fi Gaz Metan, chiar dacă CFR s-a încurcat de două ori la Mediaș în acest sezon. Numai că acum datele problemei s-au schimbat radical. Până la întreruperea campionatului, Edward Iordănescu antrena echipa medieșeană și nici nu voia să audă de vreo alianță cu cineva, principiul lui fiind să joace toate meciurile pe teren. Cu atât mai mult dacă era vorba de CFR Cluj, de la care a plecat într-un mod nu tocmai plăcut, fiind dat afară după doar 3 jocuri pe banca formației din „Gruia”.

Fără piedica pusă de Edi Iordănescu, președintele Ioan Mărginean și-ar putea implica echipa în alianțele din acest play-off, iar ața l-ar trage spre Cluj, mai ales că se află în relații destul de bune cu șefii campioanei. Și între cele două cluburi au avut loc dese schimburi de jucători de-a lungul timpului, de obicei clujenii cumpărând fotbaliști de la Mediaș pe sume bunicele și împrumutându-i gratis pe cei de care nu mai avea nevoie.

Vestea proastă pentru clujeni este însă că eventuala „prietenie” cu trupa lui Mărginean nu i-ar putea ajuta mai deloc. Părăsită de Edi Iordănescu și de staff-ul său, cu jucătorii trimiși în șomaj tehnic pe perioada pandemiei, cu probleme financiare destul de mari, Gaz Metan nu mai este echipa care se putea bate de la egal la egal cu oricine în Liga 1. Dovadă stă chiar amicalul disputat împotriva CFR-ului înaintea reluării campionatului, pe care l-a pierdut cu 1-6, iar în aceste condiții e greu de crezut că medieșenii vor mai obține vreun singur punct în cele 8 etape rămase de disputat. Deci nici vorbă să poată pune vreo piedică FCSB-ului sau Universității Craiova, poate doar „s-o lase mai moale” în returul din „Gruia”.

Programul lui Gaz Metan Mediaș cu echipele ce luptă la titlu:

  • Etapa 4: FCSB – Gaz Metan Mediaș
  • Etapa 6: Gaz Metan Mediaș – U Craiova
  • Etapa 7: CFR Cluj – Gaz Metan Mediaș
  • Etapa 9: Gaz Metan Mediaș – FCSB

Craiova e singură împotriva tuturor. Marcel Popescu: „Mi-aș dori ca cele opt meciuri să nu murdărească imaginea fotbalului românesc”

Universitatea Craiova este singura echipă dintre cele trei care se bat la titlu în Liga 1 care nu poate aștepta niciun ajutor extern în acest play-off. Oltenii vor trebui să se bazeze doar pe forțele proprii dacă vor să devină campioni, le va fi foarte greu din acest punct de vedere, mai ales că au un antrenor nou care nu a apucat să se acomodeze foarte bine cu echipa. În plus, vor fi lipsiți și de ajutorul vulcanicului public din Bănie, care ar fi putut fi decisiv în meciurile infernale care vor urma.

Marcel Popescu, managerul general al clubului, crede în șansele Universității în lupta la titlu și speră ca întrecerea să se desfășoare în deplină corectitudine.

„Principalul aliat al Universității Craiova nu poate fi decât publicul, însă, din păcate, suporterii alb-albaștri nu vor putea fi lângă noi. Rămâne un aliat spiritual și sperăm să îi facem fericiți, să teleportăm entuziasmul lor. Fiecare e arbitrul propriei conștiințe. Play-off-ul reprezintă crema fotbalului românesc, o elită valorică și morală și ar fi ciudat ca un participant să nu ia în calcul să fie primul și să își dorească să fie altul. Mi-aș dori ca cele opt meciuri să nu murdărească imaginea fotbalului românesc, aviz amatorilor. Noi ne dorim ca totul să se desfășoare în deplină corectitudine”, a comentat Marcel Popescu pentru FANATIK zvonurile referitoare la posibilele alianțe care ar putea decide lupta la titlu.

FCSB cu doi potențiali aliați? CFR Cluj cu unul singur, dar cu 4 puncte avans? Universitatea Craiova singură împotriva tuturor?

Cine va da lovitura la final? Aceasta-i întrebarea…

ADVERTISEMENT