News

Vor face elevii şcoala online la toamnă? Alexandru Rafila, anunţ despre începutul noului an şcolar

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent că în prezent nu consideră că desfășurarea noului an școlar va fi afectată din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.
11.07.2022 | 06:52
Vor face elevii scoala online la toamna Alexandru Rafila anunt despre inceputul noului an scolar
Alexandru Rafila i-a liniștit pe elevi cu privire la noul an școlar. Foto: facebook.com/MinisterulSanatatii
ADVERTISEMENT

Invitat duminică la Prima TV, în emisiunea ”Insider politic”, Alexandru Rafila a respins varianta derulării cursurilor de acasă. Ministrul sănătății a explicat că până la începerea noului an școlar, valul pandemic își va pierde din intensitate.

Alexandru Rafila anunță că valul pandemic va scădea în septembrie

Observațiile lui Rafila au venit în contextul în care România a înregistrat un număr tot mai mare de pacienți diagnosticați cu Covid-19. Specialiştii au estimat că se va ajunge la o medie cuprinsă între 10.000 și 12.000 de cazuri de infectare cu Sars-Cov-2.

ADVERTISEMENT

Acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor. Lucrul ăsta este aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice.

Dar până la urmă, eu cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate, pe care am regăsit-o de data aceasta şi la Ministerul Educaţiei, în sensul dorinţei de a păstra şcolile deschise.

ADVERTISEMENT

Şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România, dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate”, a completat Rafila.

Practic, ministrul sănătății a explicat că se va ține cont de număr de cazuri ”care poate nu avea niciun fel de relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital”.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății e de acord cu măsuri pe termen scurt

În cel mai rău scenariu, Alexandru Rafila ia în calcul anumite măsuri, dar pe termen scurt, în funcție de evoluția numărului cazurilor noi de Covid-19:

E clar că poţi lua măsuri pe un termen limitat, însă foarte limitat, nu aşa, să ţinem şcolile închise luni de zile, iar copiii să piardă foarte mult din acumularea de cunoştinţe şi mai ales să piardă foarte mult din modul lor de viaţă şi de dezvoltare normală.”

ADVERTISEMENT

Altfel, fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a discutat cu reprezentanţii copiilor în cadrul unei reuniuni organizate de ONG-ul Salvaţi Copiii România. Cu această ocazie, elevii i-au mărturisit cât de mult le-a lipsit interacţiunea fizică în perioada în şcoala s-a făcut online.

Aceste decizii, care au fost de multe ori luate mai degrabă sub imperiul fricii decât al nevoii, de persoane care, mă rog, probabil că simt mai puţin emoţia şi empatia, nu cred că sunt cele mai bune în a gestiona o situaţie, o criză de sănătate publică.

Măsurile trebuie luate responsabil, secvenţial şi să încerci să găseşti acele elemente care într-adevăr sunt obiective: gradul de încărcare al sistemului de sănătate, accesul la servicii de sănătate, da, dar nu aşa, pur şi simplu să ia o măsură care pune în pericol societatea şi economia”, a mai spus Alexandru Rafila. Noul an şcolar va începe la data de 5 septembrie, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii.

 

ADVERTISEMENT