ADVERTISEMENT
News

Vor fi despăgubiți pacienții care au reacții adverse la vaccinul anti-Covid? Răspunsul sec al ministrului Sănătății

Autor: Bogdan Solomon | 27.12.2020 | 16:03
Vor fi despăgubiți pacienții care au reacții adverse la vaccinul anti-Covid? Răspunsul sec al ministrului Sănătății
Vlad Voiculescu ridică din umeri când vine vorba despre despăgubiri pentru pacienții care au reacții adverse la vaccin. Sursa foto: Colaj Fanatik

Chiar dacă experții din domeniul sănătății dau asigurări că vaccinul anti-Covid are o eficiență de până la 95%, mulți dintre cetățeni ezită să facă acest pas, de teama unor reacții adverse. În plus, autoritățile nu fac altceva decât să ridice din umeri în momentul în care sunt aduse în discuție eventuale despăgubiri pentru pacienți, dacă ajung în această situație.

ADVERTISEMENT

Vă vom informa de îndată ce aceste informaţii vor fi cât se poate de clare. Vă vom informa de îndată ce o decizie va fi luată”, este răspunsul sec oferit de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în momentul în care a fost chestionat pe marginea subiectului.

Duminică dimineață s-a dat oficial startul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, cu tranșa simbolică de 10.000 de doze ajunse în țară chiar în ziua de Crăciun, pe la vama Nădlac. Prima persoană căreia i s-a administrat serul a fost Mihaela Anghel, tânăra asistentă de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș care a preluat primul pacient român infectat.

ADVERTISEMENT

Cine despăgubește pacienții care au reacții adverse la vaccinul anti-Covid? Autoritățile ridică din umeri

Mai întâi trebuie spus că în fiecare centru există câte o cameră separată cu tot ceea ce este necesar pentru a se interveni. Există extrem de puţine cazuri.

Sigur, pentru orice produs farmaceutic există această posibilitate teoretică, dar există în fiecare centru tot ceea ce trebuie pentru a se preveni orice agravare a oricărei reacţii adverse.

ADVERTISEMENT

Despre restul aspectelor, precum despăgubiri, cu siguranţă vom face publice aceste informaţii la timpul potrivit. Vă vom informa de îndată ce aceste informaţii vor fi cât se poate de clare. Vă vom informa de îndată ce o decizie va fi luată”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Adrian Streinu Cercel s-a vaccinat și îi liniștește pe sceptici: „Nu doare deloc”

În altă ordine de idei, printre medicii care s-au vaccinat anti-COVID duminică dimineața, când s-a dat startul campaniei de imunizare în România, se numără și Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului de Boli Infecțioase, Adrian Streinu Cercel.

ADVERTISEMENT

Nu doare deloc”, îi liniștește acesta pe sceptici, îndemnându-i, totodată, să-i urmeze exemplul. După tranșa simbolică, alte 150.000 de doze destinate cadrelor medicale și tuturor celor care activează în domeniul sănătății sunt așteptate să ajungă în țară până la sfârșitul anului.

Este extraordinar vaccinul. Nu a durut deloc. Fetele au mână ușoară, sunt de la noi din Institut. Vreau să le mulțumesc că au făcut treabă minunată în pandemie. 

ADVERTISEMENT

Vaccinul este superb, sunt niște grămăjoare de grăsime, și în mijloc are DNA. Celelalte celule fac treaba și se produce imunitatea.

Am încercat să vedem fiecare mecanism de inducere a bolii și cum să intervenim pe medicamentele pe care le aveam la momentul respectiv. 

ADVERTISEMENT

Cine vine aici are dorința de a se vaccina. Nu e ca și cum cei care se vaccinează sunt obligați. Sunt grămăjoare de grăsime, introduse în corpul nostru, astfel încât virusul când vine în corp este distrus.

Nu se pune problema să convingem pe cineva să se vaccineze. Vor să se vaccineze? Bine! Nu vor? Bine! Însă dacă nu se vaccinează să nu se întrebe de ce s-au îmbolnăvit.

Vorbim prea mult de efectele adverse si nu de modul în care putem să ne protejam. Singura metodă de protectie este vaccinul”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!