News

Vor fi înființate centre de vaccinare în universități și echipe mobile pentru școli. Cum va arăta formularul de consimțământ pentru părinți

În universități vor fi înființate centre de vaccinare, iar în școli vor fi echipe mobile. FANATIK vă spune cum va arăta formularul de consimțământ pentru părinți
30.08.2021 | 07:52
Vor fi infiintate centre de vaccinare in universitati si echipe mobile pentru scoli Cum va arata formularul de consimtamant pentru parinti
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a vorbit despre modul în care se va derula campania de imunizare în instituțiile de învățământ.

Medicul militar a explicat că demersul se va derula pe parcursul a două luni. El a oferit detalii și despre ce date va conține formularul de consimțământ pentru părinți.

ADVERTISEMENT

Vor fi înființate centre de vaccinare în universități și echipe mobile pentru școli. Cum va arăta formularul de consimțământ pentru părinți

„Vrem să organizăm în sistemul de învăţământ universitar, în campusurile studenţeşti, centre, cabinete de vaccinare, în cabinetele medicale şi atunci studenţii care sunt cazaţi în căminele studenţeşti pot să se prezinte direct la cabinetul de vaccinare să se vaccineze. Iar pentru învăţământul preuniversitar, în şcolile în care nu sunt cabinete medicale care să asigure un minim circuit epidemiologic funcţional, atunci vom asigura vaccinarea cu echipe mobile,” a explicat Valeriu Gheorghiță la Digi24, scrie Adevărul.

„Periodic, săptămânal, chiar mai des sau mai rar, în funcţie de numărul de solicitări, o echipă mobilă sau mai multe va merge în şcoală şi va vaccina într-un anumit interval orar, într-una dintre zilele săptămânii, va asigura vaccinarea atât a angajaţilor din unitatea de învăţământ respectivă, a copiilor, a părinţilor sau a bunicilor care însoţesc minorii respectivi,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că acest proces nu se va derula pe tot parcusul anului școlar: „ar trebui să înceapă din 13 septembrie, în prima săptămână vom colecta datele legate de intenţia de vaccinare şi progresiv va demara în unităţile de învăţământ. Aş vrea să menţionez că acest demers de vaccinare nu se va întinde pe toată durata anului şcolar, el va avea o durată limitată”.

„Ne propunem o lună jumătate, două luni, de la jumătatea lunii septembrie până la jumătatea lunii noiembrie sau sfârşit de octombrie să avem acest sprijin foarte important pentru toate unităţile de învăţământ atât din rural, cât şi din urban,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Cum va arăta formularul de consimțământ pentru părinți

Minorii vor putea fi imunizați doar cu acordul părinților. În acest sens, autoritățile vor implementa un formular de consimțământ.

Valeriu Gheorghiță a explicat că respectivul document va avea trei variante de răspuns. Inițial, fuseseră anunțate doar două.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe lângă opțiunile „da, doresc să vaccinez copilul” și „nu, nu doresc”, va exista și varianta „nu sunt încă decis”. Medicul a subliniat că trebuie să se evite percepția că părinții sunt obligați să fie de acord cu imunizarea celor mici.

În cazul în care părinții sunt plecați în străinătate, lucru foarte des întâlnit la noi în țară, procedura rămâne aceeași. Minorul trebuie să se prezinte la centrul de vaccinare însoțit de aparținători, bunici sau rude în grija cărora sunt lăsați. Aceștia din urmă trebuie să prezinte formularul semnat și trimis de reprezentanul legal: „procedura de vaccinare rămâne aceeaşi, anume minorul trebuie să fie însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentatul legal, aici ştim că sunt destul de mulţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi în afara ţării, în acest caz se procedează ca şi în situaţia actuală, părinţii pot să descarce acel consimţământ informat de pe platformă, îl completează, îl trimit aparţinătorilor şi anume bunicii sau cei care au copilul în grijă şi se prezintă cu el la vaccinare.”

ADVERTISEMENT