News

Vor fi obligați elevii să poarte mască de protecție la școală, începând cu 14 septembrie? Anunțul ministrului Monica Anisie

05.08.2020 | 20:52
Vor fi obligati elevii sa poarte masca de protectie la scoala incepand cu 14 septembrie Anuntul ministrului Monica Anisie
ADVERTISEMENT

Elevii ar putea fi obligați să poarte mască de protecție, însă această decizie va fi luată de Ministerul Sănătății.

Ministrul Educației Monica Anisie a pasat responsabilitatea în curtea MS și nu știe dacă elevii vor fi obligați să poarte mască de protecție începând cu 14 septembrie.

ADVERTISEMENT

Școala va fi reluată în condiții speciale de la mijlocul lunii septembrie, însă nu se știe în acest moment dace vor fi măsurile de distanțare și protecție socială care vor fi implementate în școli.

Elevii ar putea purta mască de protecție la școală, începând cu 14 septembrie

„Prin lege masca este obligatorie de purtat. Dacă vă amintiți, la examenele naționale au purtat mască. Aici trebuie să decidă Ministerul Sănătății, nu putem noi să decidem în locul lor. Copiii sub 5 ani nu poartă mască”, a declarat Anisie.

ADVERTISEMENT

Responsabilitatea a fost pasată Ministerului Sănătății și în situația ipotetică în care un elev dintr-o zonă „roșie” ar merge la o școală din zona „verde”: „Daca nu are simptome, nu are cazuri în familie, el ar putea să se prezinte la cursuri. Decizia trebuie să o ia DSP, nu putem noi de la Ministerul Educației să luăm astfel de decizii”.

Klaus Iohannis a anunțat că școala va fi reluată începând cu 14 septembrie, însă vor fi aplicate 3 scenarii în funcție de contextul epidemiologic. Majoritatea localităților din România, care au un număr mic de îmbolnăviri la 24 de ore raportat la 1000 de locuitori, își vor trimite elevii normal la școală, potrivit stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

Excepțiile de la regulă vor fi zonele roșii, unde elevii vor rămâne în casă, iar la mijloc va exista situația în care o parte dintre elevi vor merge la școală, în timp ce alții vor rămâne acasă și vor învăța on-line.

„Avem trei scenarii: scenariul verde în care în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană detectată cu Covid-19. Scenariul 2 e scenariul galben, între 1-3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, scenariul 3 – media ultimelor zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitate.

ADVERTISEMENT

Decizia de funcționare a școlii va fi luată la nivel local. În funcție de situația locală se va decide dacă va funcționa după scenariul 1 – verde, 2 -galben sau 3 – roșu. Scenariul roșu înseamnă că școala se închide de tot”, a declarat Iohannis.

Președintele a dezvăluit că situația s-ar putea schimba până în 14 septembrie, dacă numărul de cazuri de Covid-19 va fi într-o creștere dramatică.

ADVERTISEMENT
Tags: