News

Vor mai primi timișorenii apă caldă și căldură săptămâna viitoare? Dominic Fritz: ”Trebuie să găsim o variantă. Ar fi absolut o rușine”

Timișoara are apă caldă și căldură doar până pe 3 noiembrie, după ce s-a găsit un alt furnizor pentru alimentarea societății de termoficare Colterm. Mulți localnici se întreabă, așadar, ce se va întâmpla ulterior. Primarul orașului, Dominic Fritz, a venit cu explicații.
28.10.2021 | 22:08
Vor mai primi timisorenii apa calda si caldura saptamana viitoare Dominic Fritz Trebuie sa gasim o varianta Ar fi absolut o rusine
ADVERTISEMENT

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, dă asigurări că localnicii vor avea apă caldă și căldură și săptămâna viitoare, chiar dacă în momentul de față este încheiat un contract cu un nou furnizor, doar până pe 3 noiembrie (miercuri-n.r).

Dominic Fritz a dat de înțeles că ar putea căuta un alt furnizor de căldură, încât timișorenii să nu înghețe de frig și spitalele să nu se confrunte cu probleme în plin val patru al pandemiei, dată fiind această avarie.

ADVERTISEMENT

Dominic Fritz: ”În spitale vom încerca să asigurăm temperaturi normale”

Totodată, a precizat că s-a început achitarea datoriilor către vechiul furnizor, E.On. Edilul a explicat și cum se asigură căldura în Timișoara, în momentul de față: în spitale vor fi temperaturi constante, iar în locuințele oamenilor ziua vor fi ușor reduse, iar noaptea mai puternice.

”Contractul e până pe 3 noiembrie la ora 7:00 Am început să plătim din datorii (…) De câteva ore ard cazanele din nou și sper să se simtă cât de repede să se simtă și în calorifere.

ADVERTISEMENT

În spitale vom încerca să asigurăm temperaturi normale, în gospodării vom fluctua puțin, noaptea o să fie mai puternic, în timpul zilei, cât e mai cald, vom încerca să reducem puțin, pentru a ne încadra într-un cost suportabil. În decembrie-ianuarie, când temperaturile vor scădea, trebuie să găsim o soluție fezabilă.

(…) Trebuie să găsim o variantă. Ar fi absolut o rușine”, a declarat edilul Timișoarei la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ce spune Dominic Fritz despre decesul timișoreanului din cauza intoxicației cu monoxid de carbon

Dominic Fritz a vorbit și despre bărbatul din Timișoara care a murit intoxicat cu monoxid de carbon, încercând să se încălzească la aragaz.

”Într-adevăr, este o veste absolut oribilă, eu încă nu am primit toate detaliile despre acest deces, dar sunt foarte mişcat de acest eveniment şi îmi exprim toate condoleanţele pentru familia îndoliată. Este important ca în aceste zile – eu nu ştiu exact ce s-a întâmplat, dar este important să respectăm toate măsurile de siguranţă.

ADVERTISEMENT

Dar nu vreau să mă pronunţ acum asupra acestui caz, nu ştiu detaliile. Este absolut oribil şi de aceea trebuie să avem căldură în Timişoara”, a mai declarat Dominic Fritz.

De ce a rămas Timișoara fără apă caldă și căldură

Sunt peste 50.000 de gospodării, dar și spitale afectate de avaria locală. Totul s-a întâmplat după ce E.ON a sistat, marți, furnizarea de gaze către societatea Colterm. Asta din cauză că nu s-au achitat unele datorii.

Tot marți, Colterm a intrat în insolvență: ”În ultimele luni, furnizarea gazelor naturale către Colterm s-a realizat pe baza unor contracte pe perioade foarte scurte de timp, cu plata în avans, condiții care nu au fost respectate decele mai multe ori.

Chiar și așa, datoriile curente ale Colterm SA au continuat să crească, ajungând la o valoare curentă de peste 12 milioane de lei, majorând la circa 76 de milioane de lei datoriile totale acumulate în ultimii ani, au transmis reprezentanții E.ON Energe România”, au motivat apoi într-un comunicat reprezentanții E.ON Energie România.

În urma acestei situații, Dominic Fritz a spus că s-a găsit temporar un alt furnizor de căldură, dar doar pentru șapte zile.

”Am reuşit să găsim o soluţie de avarie cu un alt furnizor de gaz. Încheiem în aceste ore un contract de urgenţă pentru o cantitate de gaz care asigură clienţilor Colterm căldura şi apa caldă pentru o săptămână, într-un sistem minimal.

Plata o asigurăm în avans din bugetul local: 5 milioane de lei, toţi banii de care dispunem momentan. În seara asta, Colterm va fi reconectat la gaz şi va putea reporni sistemul de încălzire.

Din păcate, va putea opera doar cu CET Sud cu un consum minim de gaz, ceea ce va asigura funcţionarea sistemului preponderent în orele de noapte. Spitalele vor avea căldură fără întrerupere”, a scris pe facebook primarul municipiului Timişoara.

ADVERTISEMENT
Tags: