News

Vortexul polar a adus zăpadă în SUA. Ce se va întâmpla cu vremea în Europa săptămâna viitoare

10.05.2020 | 15:58
Vortexul polar a adus zapada in SUA Ce se va intampla cu vremea in Europa saptamana viitoare
ADVERTISEMENT

Vortexul polar a lovit crunt SUA în luna mai și a adus zăpadă în unele zone ale țării. Aerul rece are o deplasare către Europa, iar temperaturile ridicate din aceste zile vor fi influențate la începutul săptămânii viitoare.

Vortexul polar a adus zăpadă în SUA. Ce se va întâmpla cu vremea în Europa săptămâna viitoare

Sute de milioane de americani s-au confruntat în acest weekend cu temperaturi extreme pentru această perioadă a anului și în contrast cu vremea caldă din ultimele zile. În Central Park din New York a nins, sâmbătă, un eveniment complet atipic pentru luna mai, a raportat serviciul meteorologic american, citat de FOX28.

ADVERTISEMENT

Meteorologii afirmă că la baza acestei anomalii ale vremii stă vortexul polar care a adus deja temperaturi de sub 0 grade celsius în unele state din nordul și estul Statelor Unite.

Sâmbătă, s-au înregistrat temperaturi frecvente de sub 0 grad Celsius. Peste noapte, a nins și în statele Pennsylvania, Vermont, New Hampshire, Massachussetts și Maine. În Shaftsbury, Vermont, s-au așternut 22 de centimetri de zăpadă.

ADVERTISEMENT

Și în unele zone mai înalte de relief din nordul New York-ului și New England s-au raportat acumulări de ninsori de până la 10 centimetri, în timp ce căderi mici de zăpadă au fost semnalate de-a lungul coastei, de la Maine la Boston, până la sudul Manhattanului.

Europa va fi lovită de vremea rece

După maximele de vară din aceste zile, în Europa se va instala o vreme ceva mai rece, după ce aerul un val de aer arctic dinspre nordul Oceanului Atlantic şi Groenlanda vine spre continent. Chiar de luni, vremea se va răci simțitor în vestul şi nordul continentului, iar luni masele de aer vor ajunge spre centrul Europei.

ADVERTISEMENT

Specialiștii din meteorologie spun că în Germania, în următoarele zile, va avea loc un ”haos meteorologic”, fiind așteptate furtuni puternice şi chiar ninsoare. Dacă în weekend au fost temperaturi ridicate, ajungâd şi la 28 de grade Celsius, de luni însă sunt aşteptate furtuni puternice şi chiar ninsori mai ales zonele din vestul, centrul şi sudul Germaniei.

”Ne vom confrunta cu un haos meteorologic total în următoarele trei zile. Mai foarte cald, apoi furtuni şi chiar ninsori. În plus, va fi ger luni, marţi şi miercuri dimineaţa. Este posibilşi îngheţ local. Acest lucru poate fi dăunător pentru plante”, a avertizat meteorologul Dominik Jung, de la Q.met, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Și în România, după valul de căldură din ultimele zile, temperaturile vor scădea în startul săptămânii chiar și cu 10-11 grade. De exemplu, în Baia Mare, după 28 de grade luni, marți vor fi 17 grade.

ADVERTISEMENT