News

Vot decisiv în Senat pe Legea carantinării. Proiectul, adoptat cu majoritate covârşitoare. Cine a votat împotrivă / UPDATE

16.07.2020 | 21:54
Vot decisiv in Senat pe Legea carantinarii Proiectul adoptat cu majoritate covarsitoare Cine a votat impotriva  UPDATE
ADVERTISEMENT

Senatorii au dezbătut şi votat azi în plen proiectul de lege care va permite Guvernului  să recurgă din  nou la izolarea sau carantinarea persoanelor infectate cu coronavirus sau suspecte că ar fi putut fi  infectate. Premierul Ludovic Orban a participat la dezbaterile din Comisia juridică care au precedat ședința de plen, informează News.ro.

UPDATE, ora 21.55: Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abtineri, iar noua lege a fost adoptată în mod oficial.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 21.30: Votul s-a terminat, iar legea va fi adoptată, conform primelor informaţii. Se pare că doar Călin Popescu Tăriceanu şi Eugen Teodorovici ar fi printre puţinii care nu au votat în favoarea legii.

UPDATE 20.35: Dezbaterile în plen pe margine proiectului de lege au început cu o întârziere de opt ore față de ora anunțată inițial.

ADVERTISEMENT

Faţă de forma trimisă de la Guvern, proiectul a suferit modificări în proporţie de 90 la sută. Parlamentarii PSD au introdus garanţii care să-i asigure pe cetăţeni că restrângerea drepturilor nu se face abuziv, ci doar pentru a asigura sănătatea publică şi pentru a combate în mod eficient riscul epidemiologic”, a declarat președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, la dezbaterile din plen.

În replică, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a afirmat că unele amendamente adoptate la propunerea PSD vor crea dificultăți în combaterea epidemiei.

ADVERTISEMENT

Acel termen de 48 de ore, posibilitatea contestării în instanţă a măsurii în primele 48 de ore, eliminarea articolului cu privire la carantinarea bunurilor sunt lucruri care în viitor ne vor da mult de furcă (…) Legea se referă şi la alţi agenţi patogeni, nu numai la COVID. Din păcate, PSD s-a cantonat într-un limbaj strict COVID, a masacrat această lege şi a lipsit de elemente care o făceau mai viabilă”, a spus liberalul.

UPDATE 19.40: Comisia juridică a Senatului a adoptat raportul privind Legea carantinării, iar ședința de plen urmează să se desfășoare tot în această seară.

ADVERTISEMENT

Membrii comisiei au finalizat, centralizat, corectat, actualizat toate articolele, amendamentele din cuprinsul acestui raport (…) Potrivit Regulamentului Senatului, raportul cu amendamentele admise şi respinse va fi publicat cât mai curând pe site-ul Senatului României şi, în scurt timp, vom relua şedinţa plenului Senatului pentru exercitarea votului final asupra proiectului de lege”, a declarat vicepreședintele comisiei,  Iuliana Scântei (PNL), citată de Agerpres.

UPDATE 17.50: În condițiile în care ședința de plen a fost suspendată, premierul Orban a mers direct la Comisia juridică unde se elaborează raportul pentru a-i convinge pe senatorii juriști să grăbească procedurile.

Am ţinut să particip personal la dezbaterea din Comisia juridică de la Senat. Le-am transmis mesajul pe care am vrut să le transmit şi anume că este foarte important ca această lege să fie adoptată. Sper ca în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi am încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedintele României”, a declarat Ludovic Orban.

Chiar dacă proiectul a fost modificat față de forma în care a fost trimis de la Palatul Victoria, premierul s-a arătat mulțumit de prevederile actuale.

Forma din acest moment este totuşi o formă care ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor”, a mai spus primul-ministru.

UPDATE 13.05: Ședința de plen a Senatului a fost suspendată de către președintele Robert Cazanciuc până când Comisia juridică va finaliza raportul Legii privind carantinarea.


Comisia juridică s-a reunit de la ora 11 pentru a finaliza raportul acestui  proiect, după mai multe zile de dezbateri. Abia miercuri seara s-a ajuns la un acord de principiu privind principalele prevederi ale legii.

Guvernul a anunțat că la dezbateri va fi prezent și Ludovic Orban pentru a susține proiectul de lege în fața senatorilor.

Discuții prelungite pe Legea carantinării

Aştept să fiu informat când este convocat plenul, pentru a participa la plen, ca să susţin proiectul de lege”, a spus Orban.

Legea privind carantina şi izolarea a fost votată, într-o formă modificată față de cea elaborată de către Guvern, de Camera Deputaţilor în 8 iulie şi a fost trimisă Senatului care este forul decizional.

Articolul 7 al proiectului de lege prevede că măsura carantinei persoanelor se instituie pe baza afirmaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau în spaţiul desemnat de autorităţi cu privire la persoanele suspecte a fi infectate sau purtătoare ale unui înalt agent patogen care: a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel naţional, european şi internaţional de către organismele în domeniu; b) au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate de o boală infecto-contagioasă.

În situaţia în care aceste persoane refuză măsura carantinării la domiciliu sau la altă locaţie declarată de acestea, precum şi atunci când persoanele în cauză nu respectă măsura carantinei pe durata acesteia, deşi au consimţit anterior carantina, medicul sau organele de control recomandă iar reprezentatul DSP decide carantinarea persoanei în spaţiul special desemnat de autorităţi, dacă acestea constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc iminent de transmitere comunitară”, prevede forma legii adoptată de senatorii juriști.

ADVERTISEMENT