News

Vot istoric în Cuba. Căsătoria între persoane de același sex și dreptul acestora de a adopta copii, legalizate prin referendum

Cubanezii au aprobat în mod covârșitor un referendum amplu care va permite cuplurilor de același sex să se căsătorească și să adopte copii
27.09.2022 | 16:41
Vot istoric in Cuba Casatoria intre persoane de acelasi sex si dreptul acestora de a adopta copii legalizate prin referendum
Căsătoriile între persoane de acelați sex sunt acum legale în Cuba Foto: Reuters, AFP, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legea amplă, de 100 de pagini, va permite, de asemenea, cuplurilor de același sex să adopte copii și include măsuri care extind protecția pentru femei, copii și bătrâni.

Vot istoric în Cuba

Cubanezii au aprobat în mod covârșitor un referendum amplu care va permite cuplurilor de același sex să se căsătorească și să adopte copii, a declarat luni comisia electorală națională, o victorie răsunătoare pentru susținătorii drepturilor LGBTQ într-o țară care trimitea cândva bărbații homosexuali în lagăre de muncă.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 67% dintre alegători, aproape 4 milioane, au votat pentru, potrivit guvernului cubanez. Aproximativ 33%, sau 2 milioane de oameni, s-au opus măsurii.

După standardele cubaneze, prezența la vot de duminică a fost relativ modestă, iar un vot „nu” de 33% este unul relativ mare în țara condusă de comuniști, unde referendumurile anterioare au văzut poziția guvernului primind aprobare aproape unanimă.

ADVERTISEMENT

Disidența este un indiciu atât al modului în care se schimbă Cuba, cât și al circumstanțelor economice actuale, care au fost marcate de întreruperi îndelungate de curent și ale liniilor de aprovizionare cu alimente, medicamente și combustibil.

Votul de duminică a fost, de asemenea, primul de acest gen, deoarece majoritatea rezidenților au avut acces la internet, ceea ce a permis ca opiniile divergente să se răspândească mai mult.

ADVERTISEMENT

Președintele Miguel Díaz-Canel, primul lider non-Castro care a condus națiunea de la revoluția sa din 1959, a sărbătorit trecerea referendumului, spunând că „dragostea este acum legea”. Aprobarea legii, a mai spus el, a fost o modalitate de a „plăti o datorie către diverse generații de cubanezi ale căror planuri interne au așteptat ani de zile această lege”.

„De astăzi vom fi o națiune mai bună”, a adăugat el.

Referendumul de 100 de pagini – care extinde și protecția pentru femei, copii și bătrâni – s-a confruntat cu opoziția Bisericii Romano-Catolice. Deși măsura a trecut cu ușurință, ea nu a primit sprijinul aproape total tipic propunerilor susținute de guvern din Cuba, unde numărul voturilor depășește adesea 90%.

ADVERTISEMENT

Legea permite, de asemenea, sarcinile surogat, include măsuri împotriva violenței de gen și încurajează cuplurile să împartă în mod egal sarcinile în ceea ce privește treburile casnice.

Costa Rica și Ecuador au luat măsuri similare

Alte țări din America Latină au luat măsuri similare în ultimii ani pentru a aborda drepturile gay. În 2020, Costa Rica a legalizat căsătoria între persoane de același sex, iar în 2019, Curtea Constituțională a Ecuadorului a decis că cuplurile de același sex se pot căsători.

Domnul Díaz-Canel și guvernul său au susținut în mod deschis trecerea referendumului. Dar unii critici ai săi au spus că sprijinul a fost o modalitate pentru el de a arăta o față liberală în urma nemulțumirii politice și economice tot mai mari de pe insulă.

Oficialii s-au confruntat cu cea mai gravă criză financiară care a lovit țara din anii 1990, împreună cu cereri de schimbări politice și sociale. Anul trecut, acești factori au propulsat cele mai mari demonstrații de pe insulă din ultimele decenii.

Dar chiar și supunerea legii la vot – un pas rar în țară – i-a supărat pe unii dintre avocatii drepturilor comunității LGBTQ.

Juan Pappier și Cristian González Cabrera, cercetători de la Human Rights Watch, au scris într-un editorial ă că a fost greșit ca guvernul cubanez să se implice în „scenariul politic de a pune drepturile individuale, inclusiv dreptul cuplurilor de gay și lesbiene de a nu fi discriminate, la un vot de popularitate”.

Ei au adăugat că „autoritățile supun drepturi de bază unui fotbal politic între avocații egalității și nediscriminării și adversarii lor”.

Totuși, legea a fost o abatere totală de la vechile atitudini care dominau țara.

Cuba trimitea bărbații gay în lagăre de muncă

Guvernul cubanez a văzut cândva homosexualitatea ca pe o aberație periculoasă. În anii 1960, guvernul revoluționar al lui Fidel Castro a contribuit la răspândirea unui val de homofobie pe insulă când a expediat bărbații gay în lagăre de muncă, o formă de pedeapsă și constrângere pentru a se conforma.

Nepoata lui, Mariela Castro, conduce acuzația pentru LGBTQ drepturi în Cuba, în calitate de director al Centrului Național pentru Educație Sexuală. Ea a spus că este mândră că legea a trecut. „Acum dragostea este lege pe insula libertății”, a spus ea.

Mariela Castro a susținut în mod deschis prin intermediul unui centru finanțat de guvern pentru îmbunătățirea drepturilor gay, lesbienelor și persoanelor transgender. Dar impulsul pentru o mai mare egalitate s-a confruntat cu o opoziție puternică atât din exterior, cât și din interiorul guvernului cubanez.

În 2018, legislatorii cubanezi au abandonat prevederile care ar fi legalizat căsătoriile între persoane de același sex, pe fondul temerilor că o reacție homofobă ar fi redus prezența la vot la un referendum pentru aprobarea unei noi constituții.

În anul următor, poliția cubaneză a întrerupt o paradă pașnică a drepturilor LGBTQ, spunând că manifestanții nu aveau permisiunea de a organiza mitingul.

În special, comunitatea evanghelică în creștere din Cuba a pledat în mod deschis împotriva aprobării codului familiei. Dar, în săptămânile dinaintea referendumului, guvernul cubanez a făcut campanie în favoarea noului cod al familiei în mass-media de stat, argumentând că noul cod este dovada că revoluția de mai bine de șase decenii prin care a trecut insula este capabilă de adaptarea la vremuri.

ADVERTISEMENT