News

Vot „la liber” pentru românii din străinătate. Cum vrea AUR să modifice Legea electorală

24.02.2021 | 13:25
Vot la liber pentru romanii din strainatate Cum vrea AUR sa modifice Legea electorala
Românii ar putea vota mai ușor în străinătate/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Copreședintele AUR George Simion, împreună cu deputatul de Vrancea George Badiu au inițiat un proiect de lege prin care românii vor putea vota la secțiile din străinătate fără să fie nevoie să probeze domiciliul sau reședința în afara granițelor țării.

În momentul de față, românii cu domiciliul sau reședința în România, dar care în ziua votului se află peste hotare, nu pot să voteze în cadrul scrutinului pentru alegerea Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Cei doi parlamentari AUR susțin că proiectul lor ar duce la lărgirea drepturilor electorale ale cetățenilor, fără să existe un risc serios de fraudare la secțiile de votare amenajate în străinătate.

Românii din străinătate vor putea vota doar cu buletinul

Proiectul constă în modificarea articolului 83 al Legii pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, articol care stabilea condițiile în care pot vota românii peste hotare, printre care și existența unor documente care să ateste domiciliul sau reședința în țara în care vor să voteze.

ADVERTISEMENT

Cetățenii români care se află în alte state la datele în care se desfășoară scrutinul electoral își pot exercita dreptul de vot la oricare dintre secțiile de votare organizate de guvernul României pe teritoriul statelor respective, pe baza documentelor de identitate (…) Aceștia vor fi înscriși în listele electorale suplimentare de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare susmenționate. Voturile exprimate astfel vor fi contabilizate pentru Circumscripția
electorală numărul 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, ce se va redenumi Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării”, este noua formă a legii propusă de către inițiatori.

Ei argumentează că prevederile restrictive în vigoare restrâng dreptul de a vota pentru  cei care își vizitează rudele în străinătate sau care au dificultăți în a obține actele necesare dreptului  de rezidență în statele în care s-au stabilit.

ADVERTISEMENT

Este absurd ca zeci de mii de români aflați în concediu, în vizită la rude, în delegație sau care lucrează cu contracte pe termen scurt în agricultură ori alte domenii să fie privați de un drept constituțional, cel de a vota, pe motiv că nu au permis de rezidență în țară unde se află provizoriu, mai ales în condițiile în care se cunosc condițiile extrem de restrictive de eliberare a permiselor de rezidență de către autoritățile acelor state”, se spune în expunerea de motive.

Liderul AUR susține că nu sunt întemeiate nici suspiciunile de fraudă prin „turism electoral”, suspiciuni care au stat la baza restricțiilor actuale care vizează votul în străinătate la alegerile parlamentare.

ADVERTISEMENT

Apreciem că sub nicio formă nu există pericolul de turism electoral în sensul de transfer al voturilor dinspre România spre secții de votare din străinătate, deoarece este improbabil și total neeficient ca un anumit partid politic să-și transporte simpatizanții în afara granițelor țării pentru a vota în circumscripția 43, având în vedere discrepanța dintre numărul de mandate de parlamentar alocate circumscripțiilor județene în raport de cele alocate pentru diaspora”, susțin inițiatorii.

ADVERTISEMENT