Sport

“Votanţii Dianei Şoşoacă sunt avizi de scandal. Face totul pentru notorietate”. Derapajele senatoarei, orchestrate cu bună ştiinţă

22.02.2021 | 14:37
Votantii Dianei Sosoaca sunt avizi de scandal Face totul pentru notorietate Derapajele senatoarei orchestrate cu buna stiinta
ADVERTISEMENT

Senatoarea Diana Șoșoacă pare să fi devenit un fel de „Motanul încălțat”. Vorba poveștii, dacă o dai afară pe ușă, intră pe fereastră. Expulzată din AUR, Diana Șoșoacă apare, aproape zilnic, oriunde intervine o problemă. Fie că vorbim despre scandalul din Valea Jiului, fie de incendiul de la Institutul „Marius Nasta”, Diana Șoșoacă apare peste tot, pe post de „Zorro”, de justițiar. Politologul Cătălin Avramescu este, însă, dur în această privință: „În orice Parlament, cine se comportă aberant primește o invitație către ușă!”.

Indiferent de respectivele situații și dincolo de considerațiile fiecăruia dintre noi, Diana Șoșoacă a fost aleasă democratic în Parlamentul României. Totuși, Cătălin Avramescu a continuat cu fermitate și a declarat pentru FANATIK: „Da, Diana Șoșoacă a fost aleasă prin votul unei părți a populației. Există însă proceduri parlamentare ce privesc disciplinarea membrilor care se abat de la comportamentul normal, iar aceste pârghii trebuie puse în funcțiune!”.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Diana Șoșoacă s-a remarcat ca una dintre cele mai vehemente persoane din Parlamentul României. Sunt de notorietate scandalurile provocate de senatoare, de la conflictul cu fostul ministru Nelu Tătaru și până la manifestările legate de Sfânta Parascheva.

Politologul Cătălin Avramescu: „În locul Dianei Șoșoacă, un membru al Congresului SUA ar fi fost expulzat imediat!”

Este limpede că orice politician este înfometat de notorietate. Întrebarea este dacă această „notorietate” depășește sau nu, în anumite situații, cadrul „deontologic”. Oare ce are de câștigat Diana Șoșoacă și ce o mână în luptă? „Asistăm la un circ, rezultat al unui eșec instituțional, care îi aparține Parlamentului. În orice țară civilizată, Parlamentul dispune de o serie de proceduri. Să facem presupunerea absurdă că în SUA s-ar comporta cineva la fel. Vă asigur că un membru al Congresului american ar fi expulzat imediat. Există proceduri pentru asemenea situații, ca de altfel și în Marea Britanie și oriunde în lumea civilizată. Repet, membrii unui Parlament pot fi dați afară, pe motive disciplinare”, a continuat politologul.

ADVERTISEMENT

În sprijinul celor afirmate de Cătălin Avramescu vine o știre a agenției Reuters, potrivit căreia, Mitch McConnel, liderul republican din Senatul SUA, a numit-o „cancer” pe colega sa de partid, Marjorie Taylor Greene, pe care democrații din Camera Reprezentanților doreau s-o excludă din toate comisiile parlamentare.

Care este explicația pentru care, în România, nu funcționează aceste „tehnici” ne-a explicat tot intervievatul nostru: „Din păcate, la noi, unde Parlamentul este compus din personaje destul de asemănătoare doamnei Șoșoacă, nimănui nu i se pare „special” ce face dumneaei, astfel că o tolerează. Așa se face că noi nu avem proceduri corecte, iar bruma de proceduri existentă nu este pusă în mișcare”.

ADVERTISEMENT

Succesul mediatic de care se bucură senatoarea Diana Șoșoacă reprezintă un alt semn de întrebare. „Așa cum a existat un public al lui Corneliu Vadim Tudor sau al lui Gigi Becali, există un oarecare public și pentru această Șoșoacă. Mă îndoiesc, însă, că el este semnificativ. Vorbim despre o (mică) minoritate de oameni, pentru care scandalul este un mod de viață. Nu știu ce are de câștigat Diana Șoșoacă, socotelile ei bizare îmi scapă. Dar este evident că face totul pentru notorietate, că n-o interesează altceva și că nu înțelege problemele adevărate”, a punctat Cătălin Avramescu.

Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)
Politologul Cătălin Avramescu (sursa arhivă personală Cătălin Avramescu)

„O să-mi dau foc la balcon, să văd dacă vine Șoșoacă!”

Incendiul de la Institutul „Marius Nasta” a fost ultimul eveniment la care Diana Șoșoacă și-a făcut apariția, fulminant. Sosită direct din Valea Jiului, senatoarea s-a grăbit să-i ceară demisia ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Apariția Dianei Șoșoacă a trezit rumoare printre cei prezenți, iar în momentul în care jurnaliștii au întrebat-o de ce nu poartă mască, senatoarea a reacționat agresiv.

ADVERTISEMENT

„Câți oameni trebuie să mai moară, ca dumneavoastră să vă dați demisia? Sunteți pentru a doua oară ministru al Sănătății! E dreptul meu! Dumneavostră sunteți numit! Nu aveți bunul simț să vă dați demisia! 22 de morți la spitalul „Matei Balș” și până acum nu v-ați dat demisia. Poporul vă cere demisia!”, a strigat Diana Șoșoacă.

Imaginile filmate ne-au înfățișat-o pe Diana Șoșoacă furioasă, pentru că bodyguarzii au încercat s-o oprească să intre în curtea spitalului. „Alo, sunt senator! Ia mâna de pe mine! N-ai voie, ia mâna de pe mine! Ăsta e abuz în serviciu! Ai cuvântul meu că vei păți ce va păți un om care se opune unui demnitar!”, a amenințat senatoarea.

Cu toate că apariția Dianei Șoșoacă, exclusă de curând din grupul AUR, la Institutul „Marius Nasta”, a stârnit un nou scandal mediatic, profesorul Cătălin Avramescu a tratat situația cu umor: „Înțeleg că a ieșit fum de la un generator. Doamna Șoșoacă se pricepe la generatoare… O să-mi dau și eu foc la balcon, să iasă fum, să văd dacă vine Șoșoacă! O să-i dau examen…”

Anchetă parlamentară în privința finanțării partidelor politice

Pe buzele multor cetățeni stăruie, de mai multă vreme, o întrebare: există partide politice sau politicieni care beneficiază de susținerea financiară (și nu numai) a unor servicii de informații străine? În ultima vreme, s-a discutat în acești termeni despre AUR, coaliție din care Diana Șoșoacă a fost, recent, dată afară.

L-am întrebat, fără ocolișuri, pe profesorul de politologie Cătălin Avramescu dacă, nu cumva, în acțiunile Dianei Șoșoacă, reacții cărora le suntem spectatori în ultima perioadă, „se simte mâna Moscovei”. Răspunsul a venit rapid: „În privința doamnei Șoșoacă, mă îndoiesc că ar exista vreun serviciu de informații care să ia în calcul recrutarea unei asemenea persoane. Însă, în privința AUR avem de a face cu o problemă serioasă. Profit de ocazie pentru a avansa următoarea idee: Trebuie să existe o anchetă parlamentară în privința finanțărilor partidelor. Sunt și eu curios cum un partid care n-a avut nicio reprezentare, niciun scor electoral anterior și ai cărui reprezentanți declară venituri modeste, a întreținut o campanie online consistentă și a avut prezențe constante în spațiul public”.

Una dintre motivațiile lui Avramescu are legătură și cu felul în care AUR și-a construit campania electorală, dincolo de mediul online. „Am văzut și eu, în Piața Victoriei, un autobuz cu etaj, nou-nouț, marcat cu însemnele partidului. Știm și noi ce presupune acest lucru, în termeni financiari. Cineva trebuie să lămurească aceste aspecte și cred că trebuie început cu o anchetă parlamentară. Cum se face că au circulat acești bani în campanie, de unde au venit… Abia atunci vom avea răspunsurile”, a încheiat Cătălin Avramescu.

ADVERTISEMENT