Peste puțin mai mult de o săptămână, pe 8 Martie, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. În România, această dată vine cu multe cadouri pentru persoanele de sex feminin și, în unele cazuri, și cu vouchere consistente.
Încă din a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2021, prin OUG 130/2021, a fost majorat plafonul până la care tichetele cadou oferite pentru ocaziile speciale sunt considerate netaxabile, de la 150 la 300 lei.
Ziua Femeii, care este sărbătorită pe 8 Martie, este printre puținele ocazii în care angajatorii din țara noastră pot acorda tichetele cadou potrivit regulilor reglementate în urmă cu doi ani de către guvernanți.
Conform ANAF, tichetele cadou până în valoarea de 300 de lei, acordate de firme strict salariaților lor, nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit Codului fiscal, dacă se emit doar:
E important de precizat că orice sumă ce depășește acest plafon de 300 lei devine taxabilă, același lucru fiind valabil și dacă tichetele cadou sunt acordate în afara ocaziilor deja menționate.
”Aceste venituri nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii ( CAS, CASS și CAM) (art. 142 lit. b) din Codul fiscal, art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, art. 220⁴ alin. (2) din Codul fiscal ).
Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM)”, se arată în OUG 130/2021.
Companiile din țară care decid să ofere tichete cadou femeilor pentru 8 martie trebuie să aibă grijă să nu discrimineze femeile angajate, indiferent dacă sunt mame sau nu, dacă lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, dacă îndeplinesc funcții de bază în cadrul companiei sau nu.
În plus, legea din 2021 a introdus, de asemenea, obligația de a emite toate biletele valorice, inclusive certificatele cadou, numai sub formă de card și a eliminat biletele fizice.