News

Vouchere de 7.000 de lei pentru mii de familii din România. Care sunt condițiile în care le pot primi

Mii de români ar putea primi bani pentru racordarea la energie electrică.
06.07.2021 | 22:06
Vouchere de 7000 de lei pentru mii de familii din Romania Care sunt conditiile in care le pot primi
ADVERTISEMENT

Din ultimele statistici peste 50 de mii de case din România nu au curent electric. În foarte multe gospodării încă sunt folosite lumânările sau lămpașe cu gaz.

Potrivit unui proiect de lege parlamentarii vor să ofere vouchere în valoare de 7.000 de lei pentru aceste familii. Cei care ar urma să beneficieze de acești bani trebuie să îndeplinească însă anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Vouchere de 7.000 de lei pentru mii de familii din România

Parlamentarii vor să vină în ajutorul acestora cu un nou proiect de lege, prin care să fie acordate vouchere în valoare de 7.000 de lei pentru racordarea la energie electrică. Mii de familii din România nu au văzut un bec niciodată, iar condițiile în care trăiesc sunt greu de imaginat.

Mai mulți localnici dintr-un sat de lângă Brașov au povestit pentru PRO Tv că în zona lor, locuințele nu au avut niciodată energie electrică.

ADVERTISEMENT

“Eu sunt a cincea generație în această casă și fără electrificare”, a spus un sătean.

“Nu putem să avem un frigider în primul rând, nu poți să ai un aparat de sudură, un flex”, a spus un altul.

Parlamentarii discută un proiect de lege, Programul Prima Lumină, care a fost depus în urmă cu 4 ani. În cazul în care va fi aprobat, familiile nevoiașe vor primi câte un vouchere de 7.000 de lei pentru instalarea unei surse de curent electric.

ADVERTISEMENT

Cine poate primi vouchere de la stat

Peste 50 de mii de case nu sunt racordate la electricitate. Peste 7000 dintre acestea sunt în locuri destul de izolate

“Să fie cu venituri foarte mici, să fie consumatori vulnerabili, să nu aibă și să nu fi fost vreodată conectat la rețeaua de energie electrică, să fie vulnerabil din punctul de vedere al sănătății sau vârstei. Prioritate ar trebui să aibă familiile cu foarte mulți copii”, a declarat Silvia Dinică, senator USR și inițiator al programului.

ADVERTISEMENT

Cu voucherele pe care le vor primi prin Programul Prima Lumină, beneficiarii pot alege panouri fotovoltaice sau solare, echipamente pentru producerea energiei hidroelectrice, mori de vânt sau conectarea la o rețea publică. Banii nu sunt însă suficienți.

Cu 7000 de lei se poate monta cel mai ieftin kit panouri fotovoltaice care nu este suficient pentru o gospodărie întreagă. În plus și manopera este extrem de scumpă.

ADVERTISEMENT