Conform unei scheme de ajutor de stat care se regăseşte într-o iniţiativă a deputatului liberal şi fost ministru al Muncii Raluca Turcan, angajatorii pot primi vouchere cu valori cuprinse între 2.400 si 9.600 de lei, pe care să le folosească pentru plata cursurilor şi stagiilor de perfecţionare ale angajaţilor.
Proiectul de lege prevede că nivelul ajutorului de stat poate ajunge până la 50% din costul programului de formare, însă în condiţii speciale nivelul său poate depăşi acest plafon.
Astfel, sprijinul poate creste cu câte 10 puncte procentuale în cazul în care formarea se adresează angajaţilor cu handicap, angajaţilor defavorizaţi sau dacă ajutorul este acordat unor întreprinderi mijlocii.
În plus, ajutorul poate creşte cu 20% dacă sprijinul este acordat unor întreprinderi mici sau microîntreprinderi, iar în cazul în care ajutorul este acordat în sectorul transportului maritim, acesta poate ajunge până la acoperirea integrală a costurilor eligibile.
Conform proiectului de lege, angajatorii pot achiziţiona servicii de formare profesională cu recunoaştere naţională (iniţiere/perfecţionare/specializare/calificare sau recalificare de nivel 1, 2, 3 şi respectiv 4) sau alte servicii de formare cu recunoaştere la nivel de întreprindere.
“Vorbim despre iniţiere, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 respectiv 4. Cursul de calificare-recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea unui vouchere de 2.400 de lei.
Cursul de nivel 2, prevede vouchere de 3.000 de lei, cursul de nivelul 3, 4.900 de lei şi cel de nivel 4 , de 9.600 de lei. Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o valoare de 2.400 de lei”, a explicat Raluca Turcan.
“Această formare poate să fie realizată fie în interiorul intreprinderii fie cu formatori specializaţi. În felul acesta, încurajăm investitorii să sprijine resursa umană şi, pe fond, cea mai profitabilă investiţie este cea în resursa umană”, a mai spus fostul ministru al Muncii.
Sprijinul financiar acordat angajatorilor va fi suportat de la bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile, iar mecanismul de finanțare prevede că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă decontează furnizorilor de formare sumele aferente cursurilor efectuate, pe baza cupoanelor de formare remise acestora de către angajatori. Lista furnizorilor de formare agreați se va publica defalcat pe județe / localități pe site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.