News

Vouchere de vacanță pentru angajații din privat. Când ar putea fi adoptată măsura

19.03.2021 | 13:43
Vouchere de vacanta pentru angajatii din privat Cand ar putea fi adoptata masura
ADVERTISEMENT

Parlamentul urmează să ia în dezbatere un proiect de lege prin care voucherele de vacanță să fie acordate și angajaților companiilor private începând cu anul viitor.

Cheltuielile suplimentare ale companiilor private legate de acordarea voucherelor ar urma să fie compensate prin deduceri fiscale din partea statului.

ADVERTISEMENT

Măsura este menită să sprijine turismul românesc, puternic afectat de pandemia de Covid-19, în condițiile în care voucherele de vacanță nu pot fi folosite decât pe teritoriul național.

Costul voucherelor de vacanță, dedus din impozite

Proiectul a fost depus la Senat ca primă Cameră sesizată, inițiatorii săi, grupurile parlamentare ale PSD, cerând dezbaterea sa în procedură de urgență astfel încât măsura să fie aplicată de la 1 ianuarie 2022. Ei invocă drept justificare a demersului succesul voucherelor acordate în anii precedenți bugetarilor.

ADVERTISEMENT

Măsura acordării voucherelor de vacanță personalului plătit din fonduri publice s-a dovedit a fi o măsură extrem de utilă, cu numeroase beneficii pentru toate părțile implicate (creșterea încasărilor la bugetul de stat ca urmare a diminuării economiei subterane, deoarece numeroase unități de cazare au fost nevoite să își obțină certificate de clasificare pentru a putea accepta vouchere de vacanță, dar și pentru că sistemul voucherelor de vacanță este complet fiscalizat, dezvoltarea turismului românesc, deoarece voucherele de vacanță pot fi utilizate doar pe teritoriul României, recuperarea capacității de muncă, de creștere a productivității muncii salariatului și de motivare a acestuia pentru a-și menține calitatea de salariat în respectiva întreprindere, ceea ce a generat stabilitate și eficiență mărite la nivelul sectorului public)”, susțin social-democrații.

Extinderea sistemului și la sectorul privat ar duce la compensarea efectelor negative ale pandemiei asupra turismului. Teoretic, și în momentul de față companiile private pot acorda aceste vouchere însă costurile sunt suportate de ele. În cazul în  care proiectul de lege ar fi adoptat, aceste cheltuieli vor fi scăzute din impozitul datorat.

ADVERTISEMENT

Valoarea voucherelor, la un salariu minim pe economie

Valoarea voucherelor de vacanță va fi cea a unui salariu de bază minim brut pe economie, iar voucherele nu  pot fi folosite decât de către titulari și de rudele de gradul I ale acestuia. „Angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, se arată în proiectul de lege.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță acordate angajaților de catre angajatorii din mediul privat sunt scăzute din impozitul pe profit în cazul întreprinderilor, impozitul pe venit în cazul microîntreprinderilor și din
impozitul specific sau așa-numitul „impozit forfetar” în cazul operatorilor economici din turism.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege al PSD vine în contextul în care nici măcar angajații din sectorul public nu vor mai primi vouchere de vacanță în acest an. Măsura a fost inclusă într-o ordonanță de urgență adoptată pe 18 februarie care prevedea și alte măsuri de austeritate luate ca răspuns la criza economică provocată de epidemia de coronavirus.

Ordonanța de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptată înainte ca bugetul de stat să fie aprobat în Parlament. Pe lângă suspendarea pe anul în  curs a acordării voucherele de vacanță, OUG mai prevedea amânarea până în 2022 a majorării pensiilor şi anularea gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul.

Se instituie un cadru legal necesar pentru ca sumele rămase necheltuite din alocările pentru facilităţile transport studenţi să poată fi utilizate de către universităţi în anii următori şi pentru alocarea de burse pentru studenţi. Se modifică Legea educaţiei naţionale în sensul stabilirii dreptului studenţilor să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport şi abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenţii să beneficieze de gratuitate”, declara atunci premierul Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT