News

Vouchere de vacanță pentru toți angajații din sectorul privat. Când s-ar putea aplica măsura

Vin vești excelente din zona guvernamentală pentru angajații din sectorul privat. Aceștia ar putea primi vouchere de vacanță decontate de stat. Când s-ar aplica măsura.
08.03.2023 | 12:12
Vouchere de vacanta pentru toti angajatii din sectorul privat Cand sar putea aplica masura
Coaliția pregătește vouchere de vacanţă şi pentru angajații din mediul privat. Când ar putea intra în vigoare măsura. Sursa foto: observatornews.ro / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În prezent, angajații de la stat din România primesc vouchere de vacanță a căror valoare, pentru 2023, a fost stabilită la 1.450 de lei. Din 2024, acestora li s-ar putea adăuga și alte câteva milioane de angajați din sectorul privat care să beneficieze de acest sprijin.

Coaliția pregătește vouchere de vacanţă şi pentru angajații din mediul privat. Când ar putea intra în vigoare măsura

Un proiect de lege inițiat de partidele din actuala coaliție de guvernământ PNL – PSD – UDMR prevede acordarea de vouchere de vacanță, în sumă de 1.450 lei anual, și celor circa 4,2 milioane de angajați din sectorul privat. Noutatea actului este că sumele ar urma să fie plătite din bugetul de stat, notează Profit.ro.

ADVERTISEMENT

În prezent, legislația prevede că pe lângă instituțiile publice care acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță, și ceilalți angajatori, din mediul privat, care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanță. Acordarea acestor vouchere în mediul privat este opțională, la discreția angajatorului. Acesta din urmă le suportă integral.

Planul coaliției de guvernământ este încă la stadiul de discuții. Pentru a intra în vigoare și a se aplica, proiectul, al cărui termen de aplicare este prevăzut a fi data de 1 ianuarie 2024, trebuie adoptat în primă fază de Parlament, iar ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Sursa citată mai informează că o astfel de măsură pentru acordarea de vouchere de vacanță salariaților din sectorul privat ar aduce un efort bugetar de 6,09 miliarde lei. Inițiatorii subliniază că 60% – 65% din fondurile alocate se vor întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii sau impozit pe profit.

În decembrie 2022, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul turismului, spune că pentru cei 1,2 milioane de salariaţi din sectorul bugetar, acordarea voucherelor de vacanţă de 1.450 de lei reprezinta un efort bugetar anual de 1,7 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Care e nivelul nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță

Legislația prevede că nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaților sub formă de vouchere de vacanță de către angajatorii privați reprezintă contravaloarea a maximum 6 salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Inițiatorii proiectului de față spun că aprobarea unui act normativ în favoarea acordării voucherelor de vacanță și salariaților din sectorul privat ar avea un impact pozitiv asupra acestora, inclusiv prin reducerea (indirectă) a fiscalității muncii.

ADVERTISEMENT

În România, din 2022, voucherele de vacanță sunt disponibile numai pe suport magnetic. În prezent, perioada de valabilitate a voucherelor este de un an. Guvernanții s-a angajat să ofere în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv.

ADVERTISEMENT