Românii ar putea beneficia de vouchere pentru plata facturilor la energie, în 2025, după expirarea actualei scheme de compensare-plafonare. Aproape 6 milioane de clienți casnici se încadrează să primească acest sprijin.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune ca persoanele cu un consum lunar de cel mult 150 kWh pe lună să primească acest sprijin, arată economica.net. Voucherul va fi în valoare de 36 de lei, potrivit propunerii.
Dacă va fi aprobată, clienții casnici a căror factură lunară de energie electrică va fi de maximum 210 lei lunar vor beneficia de acest voucher în fiecare lună. Măsura ar urma să se aplice de la 1 aprilie, pentru o perioadă de nouă luni.
Conform sursei citate, estimările arată că circa 5,68 de milioane de români ar urma să primească vouchere pentru energie. Impactul bugetar ar ajunge la 1,84 miliarde de lei, dacă propunerea ANRE va fi aprobată.
Pe de altă parte, luni, 17 februarie, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a transmis că pentru a prelungi schema de plafonare-compensare are nevoie de aprobarea Comisiei Europene. Guvernul ia în calcul continuarea schemei pentru încă 3 luni pentru energie electrică și pentru 12 luni pentru gaze.
Burduja spune că propunerea de act normativ va fi pusă în transparență până la sfârșitul acestei săptămâni. Potrivit acestuia, nu vor exista creșteri bruște ale facturilor, măsurile având rolul de a proteja românii.
Totodată, ministrul energiei a precizat că după expirarea prelungirii schemei de compensare și plafonare, românii vulnerabili vor fi sprijiniți prin acordarea unor vouchere sau carduri de energie.
„Prioritatea noastră zero rămâne protejarea românilor! Ne asigurăm că fiecare familie și afacere va avea acces la energie la prețuri echilibrate, menținând competitivitatea economică a țării. (…)
România are al 4-lea cel mai ieftin gaz și a 5-a cea mai ieftină energie electrică din UE, conform Eurostat, pe baza actualei scheme de compensare-plafonare.
Preţurile la energie sunt influenţate de factori geopolitici şi decizii externe, iar noi luăm măsuri pentru a evita creşterile necontrolate. De altfel, în ultima perioadă, preţul gazului a crescut cu 40% şi preţul energiei electrice cu 25%, iar în lipsa compensării-plafonări aceste evoluţii s-ar fi reflectat direct în facturi”, a transmis Sebastian Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.