News

Vouchere pentru vaccinare. Ce măsuri vrea să ia Guvernul pentru stimularea imunizării împotriva Covid-19

Guvernul intenționează să ia măsuri de stimulare a vaccinării prin beneficii materiale oferite celor care vin la centrele de imunizare.
10.08.2021 | 20:23
Vouchere pentru vaccinare Ce masuri vrea sa ia Guvernul pentru stimularea imunizarii impotriva Covid19
ADVERTISEMENT

Liderii coaliției de guvernământ au discutat despre posibilitatea acordării unor vouchere persoanelor care se vaccinează. De asemenea, se intenționează înființarea unei loterii la care vor putea participa doar cei care sunt  vaccinați, informează News.ro.

Premierul Florin Cîțu a spus că fiecare persoană care se va vaccina ar urma să primească un voucher în valoare de 100 de lei. În ce privește loteria, aceasta ar putea funcționa după principiul loteriei bonurilor fiscale, organizată de mai mulți ani de către ANAF.

ADVERTISEMENT

În cazul în care aceste proiecte vor fi adoptate de Guvern, vor avea un buget inițial de 50.000.000 lei.

„Loteria vaccinaților”, pe modelul loteriei bonurilor fiscale

Am fost de acord să începem aceste proiecte pilot, să vedem cum vor funcţiona ele, cu vouchere de câte 100 lei şi o loterie şi vom aloca şi aici bani. Banii vor veni de la Ministerul Sănătăţii, deja există un program acolo. La Ministerul Sănătăţii – cel cu vouchere. Cel cu loteria, cred că va trebui să mergem la Ministerul Economiei. Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost făcute astfel de programe. Am alocat sume pentru medicii de familie. Ştiţi foarte bine că acele sume nu au fost cheltuite”, a precizat Florin Cîțu, la finalul ședinței liderilor coaliției, care s-a desfășurat marți la Parlament.

ADVERTISEMENT

Bugetul alocat celor două programe ar putea fi suplimentat în funcție de succesul lor. „Propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic şi dacă resursele vor fi epuizate, vom aloca noi resurse”, a detaliat premierul Cîțu.

Decizia privind acordarea voucherelor de vaccinare urmează să fie luată în Guvern,  premierul Cîțu dând de înțeles că acest proiect va fi mai repede implementat decât cel cu loteria.

ADVERTISEMENT

Eu aştept actul normativ să fie adoptat în şedinţă de Guvern şi apoi să putem să punem bazele. Cred că o să fie hotărâre de Guvern. Oamenii se vaccinează şi apoi primesc un voucher în valoare de 100 lei.  Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF cu bonurile fiscale şi cred că de acolo ne vom inspira”, a conchis Cîțu.

Mita pentru vaccinare, deja o practică extinsă

Deja există mai multe guverne ale lumii care încearcă să accelereze campania de vaccinare acordând bani sau vouchere pentru persoanele care acceptă inocularea anti-Covid. Serbia acordă echivalentul a 25 de dolari pentru fiecare persoană care se vaccinează, iar președintele american Joe Biden a cerut autorităților din fiecare stat că acorde 100 de dolari. Voucherele au fost introduse în Grecia pentru tinerii între 18-24 de ani, iar tombole au fost organizate în Hong Kong.

ADVERTISEMENT

Stimularea materială a vaccinării în România a fost anunțată în urmă cu câteva zile de către ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Aceasta nu vorbea însă de vouchere, ci de bonuri de masă.

Deocamdată, avem în lucru o propunere pentru acordarea unor bonuri de masă, pentru cei care se vor vaccina de acum înainte, şi suntem în discuţii, încă nu avem o formă finală, a unor loterii la care să participe toate persoanele vaccinate care doresc acest lucru (…) În momentul acesta, loteria este încă la stadiul de discuţii, vom veni cu mai multe propuneri, vedem care sunt cele mai uşor de operaţionalizat şi acceptat de Guvern şi acelea vor fi implementate”, spunea Mihăilă.

ADVERTISEMENT