News

Voucherele de vacanță s-ar putea acorda și în 2022. Anunțul Ministerului Turismului

Ministrul antreprenoriatului și turismului, Daniel Cadariu, a anunțat că voucherele de vacanță ar putea fi acordate și în perioada 2022 - 2026. Un proiect de OUG a fost inițiat în acest sens.
02.12.2021 | 19:20
Voucherele de vacanta sar putea acorda si in 2022 Anuntul Ministerului Turismului
Ministerul Turismului, OUG privind reluarea acordării voucherelor de vacanță în 2022. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Procesul de acordare a voucherelor de vacanță ar putea fi reluat de autorități în 2022.

Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, a anunțat că a fost publicat în transparență decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării voucherelor de vacanță.

Documentul aflat pe site-ul ministerului prevede că voucherele se vor acorda inclusiv în anul 2026. De asemenea, OUG-ul mai stipulează că valabilitatea voucherelor emise în 2020 este prelungită până la finalul anului viitor.

ADVERTISEMENT

Ministerul Turismului, OUG privind reluarea acordării voucherelor de vacanță în 2022

În cursul zilei de joi, 2 decembrie, noului ministru al antreprenoriatului și turismului, Daniel Cadariu, a convocat o întâlnire cu reprezentanți mediului asociativ de profil.

Acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar în 2022 a fost principala temă de discuție în cadrul acestor discuții.

ADVERTISEMENT

”Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare.

Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu, conform Euractiv.

ADVERTISEMENT

Ce prevede OUG-ul pus în dezbatere de Ministerul Turismului

Conform actului normativ pus în dezbatere, voucherele de vacanță au ”atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată”.

Acestea, spun autoritățile, au avut un ”efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, se arată în Expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentului, dată fiind menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

”Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arată în Expunerea de motive.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS