Vouchere de vacanță 2024. Dacă ai primit și tu, trebuie să știi până când le vei putea folosi. De altfel, există și un truc la care poți apela pentru a nu le pierde, chiar dacă termenul de valabilitate, teoretic, expiră.
Mulți români beneficiază de vouchere de vacanță și în 2024. Este important de știut, însă, că tichetele au o valabilitate de un an de la data emiterii, iar aceasta nu poate fi prelungită.
Există, însă, un truc pe care este bine ca toată lumea să-l cunoască. Mai exact, pot fi planificate vacanțe și după data expirării, cu o singură condiție. Astfel, dacă ai niște vouchere care expiră pe 1 septembrie 2024, poți să pleci în concediu și în lunile care urmează, dacă ai făcut rezervarea înainte, în cazul de față, pe 30 august.
Pe de altă parte, este important de știut faptul că tichetele se impozitează cu 10% și nu pot fi utilizate decât pe teritoriul țării noastre. Și nu toate unitățile de cazare le acceptă, astfel că trebuie să verifici înainte.
Vouchere de vacanță în 2024 primesc angajații din domeniul public care au un salariu mai mic de 8000 de lei. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 8/2009, valoarea acestora este, după majorarea de la 1 ianuarie 2024, de 1600 de lei.
Vara aceasta, însă, nu toți bugetarii primesc vouchere de vacanță, ci doar cei care câștigă mai puțin decât suma menționată anterior. Iar angajaților care lucrează part-time sau cu ora, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.
Retragerea voucherelor de vacanță pentru angajații care au salarii mai mari de 8000 de lei nu au fost văzute cu ochi buni de cei din HoReCa. „Aici lucrurile sunt discutabile din perspectiva valorii până la care ajung aceste vouchere de vacanță. În principal, discutăm de suma de 8.000 de lei net. Este o sumă considerabilă. Majoritatea celor care beneficiau de aceste vouchere de vacanță chiar aveau nevoie pentru că aveau venituri mai mici.
Pentru România, pentru felul în care arată sistemul bugetar, cred că 8000 de lei net este o sumă cuprinzătoare. Voucherele de vacanță, într-adevăr, au avut un rol benefic în România. Concediul este refacerea capacității de muncă.
Este și în interesul angajatorului să putem să mergem în concediu, astfel încât să putem să fim în continuare prezenți la locul de muncă, cu productivitate”, a declarat Radu Oprea, ministrul economiei, conform romaniatv.net.