News

Noi vouchere de vacanță pentru bugetari. Ce prevede proiectul de OUG

Un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG), referitor la noi vouchere de vacanță pentru bugetari, este pus în dezbatere publică. Aceste tichete vor putea fi folosite doar în România.
03.12.2021 | 23:23
Noi vouchere de vacanta pentru bugetari Ce prevede proiectul de OUG
ADVERTISEMENT

Concret, este vorba despre OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari. Prin aceasta se dorește determinarea multor români să-și petreacă concendiul în țară, sporind astfel veniturile în turism, grav afectat de pandemie.

Noile tichete de vacanță, emise, din nou, din 2022, se vor acorda până în 2026 și se vor putea utiliza doar în România. Valoarea lor este de 1450 lei.

ADVERTISEMENT

Cum se emit voucherele de vacanță pentru perioada 2022-2026

O veste bună primesc și bugetarii care nu au folosit, încă, voucherele primite în 2020.  Termenul de utilizare va fi prelungit până în decembrie 2022. Potrivit proiectului de OUG, noile tichete se vor putea obține doar în mod electronic.

” Voucherele de vacanță aferente anilor 2022 – 2026 se emit doar pe suport electronic. Prin derogare de la prevederile alin. (4) al art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță, emise în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 31 decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 2022-2026, pentru personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, în limita a 1.450 de lei pentru un salariat”,  se arată în noua OUG

Până acum, beneficiarii au făcut să crească solicitările la unități de cazare din țară, în ultimul an, cu 10%.

ADVERTISEMENT

”Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată.

De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, mai este menționat în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Voucherele de vacanță, utile turismului românesc

Ministrul turismului susține că voucherele de vacanță ar fi stimulat turismul românesc.

”Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare.

Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a spus Daniel Cadariu, ministrul turismului, într-o declarație de presă.

Noua măsură are loc în contextul în care anul acesta angajații de la stat nu au mai beneficiat de vouchere de vacanță. În 2021, la fel ca în alți ani, românii au optat mai mult pentru vacanțe peste hotare.

ADVERTISEMENT