News

Voucherele din bani europeni ar putea fi respinse de Bruxelles. Cum ar putea fi mărite pensiile, potrivit ministrului Marcel Boloș

Voucherele din bani europeni ar putea fi respinse de Bruxelles. Cum ar putea fi mărite pensiile, potrivit ministrului interimar al investițiilor și proiectelor europene Marcel Boloș
18.04.2022 | 23:55
Voucherele din bani europeni ar putea fi respinse de Bruxelles Cum ar putea fi marite pensiile potrivit ministrului Marcel Bolos
Voucherele din bani europeni ar putea fi respinse de Bruxelles. Cum ar putea fi mărite pensiile, potrivit ministrului Marcel Boloș
ADVERTISEMENT

Marcel Boloș, interimar la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, consideră că ideea coaliţiei de a folosi bani europeni pentru plata voucherelor pentru familiile sărace a fost una corectă, dar s-ar putea să nu fie aprobată de Comisia Europeană.

Voucherele din bani europeni ar putea fi respinse de Bruxelles

Comisia nu cred că va agrea, nu ştiu să vă spun, dacă ne va lăsa doar să fie o măsură temporară”, a spus ministrul la emisiunea Talk News de la Profit News TV. El a adăugat că ar fi posibilă o permanentizare a acestui pachet de sprijin pentru familiile sărace.

ADVERTISEMENT

Gândirea la nivelul coaliţiei a fost una corectă, pentru că toată lumea s-a întrebat ce vom face cu banii neabsorbiţi. Avem această sumă de 10 miliarde de euro. Au fost discuţii la nivelul Comisiei Europene. Decât să se piardă aceşti bani, s-a gândit această alternativă”, a explicat Marcel Boloş.

Nu cred că este singura dată când Guvernul va trebui să intervină, la cum arată parametrii la nivel internaţional, sunt deja frânări ale creşterii economice. Discutăm de aceste măsuri preluate din vechea perioadă de programare, să le ducem în noua programare, să mărim suma, la un milliard de euro”, a mai spus interimarul de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT

Să fie în acest pachet de măsuri sociale, s-a discutat deja de 50% decontare din bugetul UE şi 50% de la stat, eu nu văd niciun impediment. Trebuie să fim atenţi când se alocă bugetele, să le facem după procedurile UE”, a mai spus Marcel Boloş.

Totuși, ministrul este sceptic cu privire la reacția Bruxelles-ului. „Comisia nu cred că va agrea, nu ştiu să vă spun, dacă ne va lăsa doar să fie o măsură temporară, azi să o dăm şi apoi să nu o mai dăm. Nu aş vrea să creez o ştire din acest lucru însă v-am spus care e abordarea Comisiei, ei urmăresc să susţină categoriile cele mai sărace de beneficiari”.

ADVERTISEMENT

Boloș a mai spus că este posibil acest scenariu, al permanentizării acestei măsuri, și că trebuie să existe praguri la limita de venit, pentru ca măsurile Comisiei să ajungă la cei mai săraci. Ministrul spune că sunt 3,5 milioane pensionari și 874.000 de persoane cu dizabilităţi.

Cum ar putea fi mărite pensiile, potrivit ministrului Marcel Boloș

Boloș a adăugat că Ministrul Muncii are dreptate în privinţa procentului din PIB alocat pensiilor prin PNRR și că „statul membru trebuie să fie liber în a-şi dimensiona aceste categorii de cheltuieli”. „Toată lumea recunoaşte că trebuie crescut nivelul pensiilor, eu nu am văzut decident de la masa politicului care să nu spună acest lucru”, a adăugat ministrul.

ADVERTISEMENT

Este incorect faţă de oameni şi faţă de cei care au lucrat o viaţă întreagă, dacă pui în cumpănă acele pensii care sunt discutabile, aici comisia a solicitat această reaşezare. Nu aş vrea să intru în detalii, să nu pornesc discuţii în spaţiul public, dar a pune toţi pensionarii sub acelaşi plafon de 9,4% din PIB, fără să gândeşti la partea aceasta de justiţie socială, nu crede că este de bun augur, pentru oricare din guvernele din România”, a adăugat oficialul.

După 2022, când deja vom avea un an de implemtare şi vom şti unde suntem mai în urmă, măsurile care nu merg, nu vom putea jaloanele să le ducem cu aceeaşi ritmicitate şi să mergem ca şi buldozerul peste ele, sunt 571 de jaloane, suntem ţara cu cele mai multe jaloane, doar Spania mai e ca noi. Nu aş susţine acelaşi tip de tratament, egal pentru toţi pensionarii, trebuie să avem un pachet de măsuri cu care să mergem la negociere”, a încheiat Boloș.

ADVERTISEMENT