Life

”Vrăjitoarea din Banat” a ucis aproape 150 de persoane. Își atrăgea victimele cu “apa magică”

”Vrăjitoarea din Banat”, una dintre cele mai cunoscute criminale din istorie. A ucis aproape 150 de oameni cu o ”apă magică”
18.10.2022 | 11:41
Vrajitoarea din Banat a ucis aproape 150 de persoane Isi atragea victimele cu apa magica
Povestea Babei Anusca, numită și ”Vrăjitoarea din Banat”. Sursa foto: Evenimentul Istoric
ADVERTISEMENT

”Vrăjitoarea din Banat” a îngrozit omenirea la cumpăna secolelor XIX și XX. Mulți au cunoscut-o ca Ana di Pištonja sau Baba Anujka și se spune că a ucis aproape 150 de persoane, printr-o ”apă magică”.

Povestea Babei Anujka, cunoscută ca ”Vrăjitoarea din Banat”. Cum a ucis peste 150 de oameni cu o ”apă magică”

Povestea Babei Anujka este cuprinsă de mister, mai ales că originile sunt incerte. Sunt voci care susțin că s-a născut în Banat, în anul 1838, în România actuală, viața petrecându-și-o în satul sârbesc Vladimirovac, din provincia de astăzi Voievodina.

ADVERTISEMENT

Ana di Pištonja a avut parte de o educație aleasă, provenind dintr-o familie de boieri. Destinul, însă, i-a fost marcat de câteva momente legate de pierderea celor dragi, dar și a trădării în dragoste.

La 20 de ani, Ana di Pištonja a fost sedusă de un ofițer austriac și care a părăsit-o după o perioadă, infectând-o și cu o boală grea, sifilisul. Dezamăgită, se retrage de lume și se dedică domeniului chimiei, fiind cunoscută mai târziu ca vindecătoare și ”vraci”.

ADVERTISEMENT

La un moment, în cale i-a apărut un alt bărbat, cu care s-a căsătorit și a făcut cinci copii. Din nefericire, doar unul a ajuns la maturitate, restul murind. Și soțul se stinge după 2 decenii de mariaj.

Rămasă văduvă și ajunsă la bătrânețe, Ana și-a creat un laborator de chimie în propria casă. Acolo, prepara diverse amestecuri, băuturi, altele vindecătoare, iar altele otrăvitoare.

ADVERTISEMENT

Se spune că îi ajuta pe soldați să scape din armată, dându-le diferite poțiuni, încât să se îmbolnăvească, dar fără a le pune mai mult viața în pericol. Mai mult, soțiile apelau la ea, pentru a scăpa de soții duri. Acestora le oferea băuturi, prin care își putea ucide partenerii.

Mai exact, femeia înmâna soțiilor o ”apă magică”, care se adminstra în mai multe etape, astfel încât victima să fie ucisă încet. După 8 zile își făcea efectul.

ADVERTISEMENT

Toată această afacere îi aducea câștiguri mari celei care ajunsese să fie denumită ”Baba Anujka” sau ”Vrăjitoarea din Banat”. La un moment dat, însă, faptele s-au întors împotriva sa.

Autoritățile au aflat despre modul cum Baba Anujka lua viața oamenilor. Ea și-a negat intențiile răufăcătoare, dar oamenii legii nu i-au dat crezare, după ce au descoperit urme de arsenic pe cadavre.

”Vrăjitoarea din Banat” a murit la 100 de ani

Astfel, la vârsta de 90 de ani, Ana di Pištonja primește o condamnare de 15 ani. În spatele gratiilor a rezistat opt ani, fiind eliberată din cauza vârstei înaintate.

Ulterior, ”Vrăjitoarea din Banat” a mai trăit doi ani, în casa sa unde avea deschis laboratorul de poțiuni. Ana di Pištonja a plecat din această lume la 100 de ani, pe 1 septembrie 1938.

ADVERTISEMENT