News

Vrei să te angajezi în trupele speciale ale Poliției Române? Cât de grele sunt probele fizice pe care le ai de trecut

Poliția Română a scos la concurs câteva zeci de posturi cu încadrare directă în trupele speciale, însă probele pe care le ai de trecut nu sunt dintre cele mai ușoare.
17.11.2021 | 16:01
Vrei sa te angajezi in trupele speciale ale Politiei Romane Cat de grele sunt probele fizice pe care le ai de trecut
Poliția Română scoate posturi la concurs pentru trupele speciale, cu încadrare directă. Sursa foto: Sincidatul Europol, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Dacă ți-ai dorit vreodată să lucrezi în trupele speciale ale Poliției Române, ai acum una dintre cele mai bune oportunități să o faci, prin intermediul încadrărilor directe în aceste structuri.

Faptul că există posibilitatea de încadrare directă pentru a lucra într-o astfel de unitate de elită nu periclitează în vreun fel seriozitatea acesteia. Iar de asta te poți convinge aruncând o privire pe cerințele pe care le ai de îndeplinit pentru a lucra aici. Astfel, dacă vrei să ajungi la ”mascați”, o poți face chiar dacă n-ai fost polițist, însă efortul pe care îl vei depune este unul consistent.

ADVERTISEMENT

Te poți înscrie la concurs pentru unul dintre cele 41 de posturi vacante de agent de poliție în specialitatea acțiuni speciale. Aceste locuri sunt disponibile la Serviciul Independent pentru Intervenție și Acțiuni Speciale, la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, dar și la alte structuri din teritoriu.

Astfel, la SIAS sunt disponibile 14 locuri vacante de agent principal, în vreme ce restul sunt disponibile la SAS (n.r.: SAS este o structură diferită de SIAS – Serviciul de Acțiuni Speciale este parte a DGPMB sau a Inspectoratelor de Poliție Județene, în vreme ce Serviciul pentru Intervenție și Acțiuni Speciale este subordonat IGPR), atât în București, cât și în diverse județe, cum ar fi Brașov, Galați, Harghita, Mehedinți, Sibiu, Tulcea sau Vaslui.

ADVERTISEMENT

Anunțul integral privind posturile scoase la concurs poate fi consultat pe site-ul Poliției Române.

Ce probe ai de trecut ca să lucrezi la ”mascați”

Între condițiile de participare se remarcă și un element care a provocat, nu de puține ori, discuții diverse în spațiul public: existența tatuajelor pe corp. Poliția Română lămurește situația și arată că un candidat trebuie să ”nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară.”

ADVERTISEMENT

Dincolo de toată birocrația despre care poți citi în anunțul de mai sus, poți afla și care sunt probele practice de care trebuie să treci.

Prima dintre aceste probe este tragerea cu armamentul, mai exact cu un Glock 17. Ai de tras șase focuri într-o țintă piept cu cercuri, aflată la o distanță de 10 metri. Ai la dispoziție 40 de secunde și vei trage din picioare, cu ambele mâini pe armă.

ADVERTISEMENT

Greul începe abia la două minute după încheierea tragerilor, când încep testele pentru calitățile motrice. În cazul bărbaților, probele încep cu o alergare de rezistență pe o distanță de 1.000 de metri; la finalul probei ai pauză un minut, iar apoi trebuie să execuți menținut în atârnat.

După această probă, urmează 30 de secunde de pauză, iar apoi ai de făcut genuflexiuni. Alte 30 de secunde de pauză urmează la finalul probei, iar apoi continui cu abdomene. Încă o pauză de 30 de secunde vine înaintea seriei de flotări. La final, trebuie să execuți lovituri la sac timp de două minute, fără întrerupere.

Pentru femei, probele încep cu o alergare de rezistență contra-timp, desfășurată pe 800 de metri. La un minut de la terminarea acestei probe, urmează o serie de abdomene. După 30 de secunde de la terminarea acestei probe, se trece la alergarea de viteză. După alte 30 de secunde, urmează proba de săritură în lungime de pe loc. Iar, la final, după alte 30 de secunde, este proba loviturilor la sac, timp de două minute fără întrerupere.

Aceste probe ar putea părea relativ ușoare la prima vedere, însă nu contează doar exercițiul, ci și forma pe care o ai în timpul acestuia.

Dacă la proba de rezistență sau de viteză trebuie să alergi cum știi mai bine după ce primești semnalul de început, iar la menținutul în atârnat trebuie să… atârni, e mai dificil în cazul genuflexiunilor, al abdomenelor și al flotărilor.

O genuflexiune corectă ”se execută prin coborârea şi ridicarea trunchiului în plan vertical cu brațele la ceafă.” Abdomenele se realizează ”din poziţia culcat pe spate, cu mâinile la ceafă şi sprijin la picioare, timp de două minute, fără pauză și se consideră corecte atunci când omoplații ating solul în extensie și trunchiul este la 90 de grade cu picioarele, în flexie.” Pe de altă parte, o flotare este corectă ”când încheietura cotului este la 90 de grade în flexie și 180 de grade în extensie, fără sprijin pe genunchi, coate sau abdomen pe durata execuției probei;”

Asta nu e tot, însă. După aceste probe urmează și proba de autoapărare, sub forma unei reprize ce durează trei minute. Poți lovi la cap, la trunchi, la coapse și poți efectua procedee sau proiectări la cap, gât, trunchi și membre. Sunt interzise lovituri în spatele capului, la gât sau în zona inghinală.

Cum arată baremul pentru probele bărbaților și femeilor

Baremele pentru notare sunt diferite în funcție de vârstă, însă o să ne referim doar la categoria de vârstă de sub 30 de ani. Restul informațiilor pot fi consultate tot pe site-ul Poliției Române, în lista anexelor de la concursul de angajare. Excepție face baremul de la tragere, unde pentru nota 10 trebuie să obții 60 de puncte, indiferent de vârstă.

Astfel, pentru nota 10, la bărbați, trebuie să execuți 70 de flotări, 60 de abdomene, 60 de genuflexiuni (fiecare dintre acestea în câte două minute) să alergi 1.000 de metri în 3:20 minute și să te menții în atârnat 88 de secunde. Dacă vrei doar notă de promovare, adică 5, cu toate că s-ar putea să nu te ajute prea mult în clasament, trebuie să faci 60 de flotări, 50 de abdomene, 50 de genuflexiuni, să alergi un kilometru în 4:10 minute și să te menții în atârnat 68 de secunde.

Pentru aceeași notă maximă, dar la femei, trebuie să faci 56 de abdomene în două minute, să sari 2,10 metri de pe loc, să alegri 800 de metri în 3:20 minute și să alergi 50 de metri sprint în 8,2 secunde. La polul opus, cel al notei de 5, trebuie să faci 46 de abdomene, să sari 1,9 metri de pe loc, să alergi 800 de metri în 4:10 minute și să parcurgi 50 de metri în sprint în 9,2 secunde.

Baremul pentru autoapărare are o cerință comună indiferent de notă. Ca să promovezi, nu trebuie să adopți o atitudine non-combatantă pe parcursul reprizei. Dacă întorci spatele adversarului sau dacă tragi de timp, o să pici.

Pentru nota 10, însă, ai mult mai mult de muncă. Trebuie să arăți că poți rezista atacurilor, trebuie să ripostezi sau chiar să inițiezi atacuri. De asemenea, trebuie să ataci adversarul prin lovituri singulare clare, care își ating ținta, sau prin combinații clare de lovituri braț-picior, ori cu diverse procedee de imobilizare sau proiectare. În definitiv, trebuie să îți demonstrezi superioritatea tehnică și să îți domini clar adversarul de-a lungul reprizei.

Așadar, dacă a lucra la ”mascați” este ceea ce ți-ai dorit să faci, dar n-ai avut oportunitatea pentru că nu ai făcut cursurile specifice pentru a deveni polițist, ai acum ocazia să devii luptător în trupele speciale și prin încadrare directă. Totuși, probele nu sunt deloc ușoare și necesită multă pregătire în prealabil pentru a ajunge la performanțele cerute.

ADVERTISEMENT