Fotbal international

Vrem VAR în România, dar sistemul naşte controverse! Scandal în El Clasico şi Premier League. Video

25.10.2020 | 16:14
Vrem VAR in Romania dar sistemul naste controverse Scandal in El Clasico si Premier League Video
ADVERTISEMENT

Barcelona a criticat vehement arbitrajul din El Clasico, după ce arbitrul Martínez Munuera a dictat eronat un penalty la duelul dintre Ramos și Langlet, cu ajutorul tehnologiei VAR și care a rupt echilibrul meciului, la scorul de 1-1.

Ronald Koeman a atacat vehement arbitrajul și i-a reproșat decizia centralului Martínez Munuera, considerând că Barcelona a fost una dintre cele mai dezavantajate echipe în acest început de sezon.

ADVERTISEMENT

Tehnologia VAR este criticată și în Premier League, unde suporterii lui Liverpool au contestat penalty-ul acordat lui Sheffield United, după un duel între Fabinho și Oli McBurnie, în timp ce Chelsea a avut un penalty clar neacordat în meciul cu Manchester United.

Ronald Koeman, despre VAR: ,,Este foarte bun dacă e folosit la fel pentru toate echipele”

Barcelona a fost dezavantajată flagrant în cel mai important meci al acestui început de sezon și a suferit o nouă înfrângere în fața rivalei Real Madrid, după o simulare în careu a lui Sergio Ramos, la care căpitanul madrilenilor a primit penalty datorită tehnologiei VAR, iar meciul a fost stricat de această decizie.

ADVERTISEMENT

Ronald Koeman a fost foarte nervos la finalul meciului și a sărit la gâtul centralului spaniol și a acuzat că tehnologia VAR nu este aplicată corect în aceeași măsură pentru toate echipele, Barcelona fiind dezavantajă flagrant în acest început de campionat.

,,În cinci zile, VAR-ul funcționează doar împotriva Barcelonei. Nu a intrat la penalty-ul la Messi de la Sevilla, la cele două cartonașe roșii cu Getafe și multe altele. De ce VAR e doar împotriva noastră? Asta l-am întrebat pe arbitru…”, a spus Ronald Koeman extrem de supărat jurnaliștilor spanioli.

ADVERTISEMENT

Liverpool și Chelsea dezavantajate și el de decizii luat prin VAR

Deciziile VAR sunt extrem de contestate și în Premier League, unde Liverpool și Chelsea au fost nedreptățite de decizii brigăzii de arbitru care nu au cerut ca VAR-ul să intre și să verifice două faze petrecute în meciurile din acest weekend.

Fanii lui Liverpool au explodat pe internet după penalty-ul scandalos acordat lui Sheffield United, la un duel la limita liniei de 16 metri, în urma căruia arbitrul Mike Dean a dictat lovitură liberă la marginea careului, însă după intervenția VAR decizia a fost întoarsă, deși nu a fost nici măcar fault.

ADVERTISEMENT

A urmat o reacția cel puțin bizară a Ligii Profesioniste de Fotbal, care a ieșit cu un comunicat după scandalul de la finalul meciului și în care explică faptul că ,,arbitrii din camera virtuală au verificat doar dacă incidentul s-a petrecut în careu sau în afara lui, nu și daca trebuia sau nu acordat fault. Astfel, dezbaterea se învârte în jurul a două puncte cheie: “a fost sau nu fault?” și “a fost sau nu în careu?”.

Nici cei de la Chelsea nu au avut parte de un arbitraj corect, în derby-ul cu Manchester United, iar asta i-a făcut să piardă victoria, după ce Maguire l-a faultat în mod evident pe Azpilicueta într-un duel aerian, iar internetul a explodat cu fel de fel de glume, comparând strângerea lui Maguire cu cea a wrestler-ului John Cena sau au pus melodia lui Celine Dion din filmul ,,Titanic” pe imaginile cu faultul din careu.

Dan Petrescu cere cu insistență ca VAR-ul să fie adus și în România, dar Dumitru Dragomir spune că FRF și LPF nu au bani

Antrenorul lui CFR Cluj, Dan Petrescu, este poate cel mai susținător al implementării tehnologiei VAR, însă nu va fi  ușor ca VAR-ul să fie adus și în Liga întâi, mai ales în contextul acestei crize financiare provocate de pandemia de coronavirus.

Dumitru Dragomir taie însă elanul celor care își doresc VAR în România: ,,Nici LPF, nici FRF n-au bani de aşa ceva, de aceea nu se implementează VAR în România. N-ar mai avea bani de salarii dacă ar băga VAR. Conducerea trebuie să se lupte să facă bani”, a spus fost președinte al LPF.

România a beneficiat de un penalty acordat cu VAR, la primul meci în care a beneficiat de acest tip de arbitraj, iar astfel naționala lui Rădoi a avut șansa să spere până în ultimul minut al barajului de la Reykjavik.

ADVERTISEMENT