News

Vreme extremă în România. Coduri portocalii și galbene de disconfort termic ridicat și furtuni

Vreme extremă în România. Avertizări de cod portocaliu și galben de disconfort termic ridicat și furtuni
05.08.2021 | 10:29
Vreme extrema in Romania Coduri portocalii si galbene de disconfort termic ridicat si furtuni
Vreme extremă în România. Coduri portocalii și galbene de disconfort termic ridicat și furtuni Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis avertizări de vreme extremă pentru toată țara. Sunt valabile atât coduri galbene, cât și portocalii.

Ambele avertizări vizează disconfort termic ridicat și furtuni. În plus, o informare meteo de vreme instabilă este valabilă pentru întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Vreme extremă în România. Coduri portocalii și galbene de disconfort termic ridicat și furtuni

Cod galben și portocaliu de disconfort termic ridicat

Cod galben și portocaliu
Cod galben și portocaliu de disconfort termic ridicat, zonele vizate
Sursa foto: ANM

Codul galben de diconfort termic ridicat este valabil în ziua de 5 august.

„În sudul și sud-estul țării, disconfortul termic va fi ridicat și va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade,” au anunțat meteorologii.

Codul portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat are aceeași perioadă de valabilitate. Sunt vizate patru județe din partea de sud a României.

ADVERTISEMENT

 „În județele Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade,” a transmis ANM.

Cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică

Cod galben și portocaliu
Cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică, zonele vizate
Sursa foto: ANM

Codul galben anunță vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Atenționarea este valabilă de la 5 august, ora 21:00  până la 6 august, ora 06:00.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp,” a anunțat ANM.

Codul portocaliu avertizează că vor avea loc vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale. Este valabil de la 5 august, ora 12:00 până la 6 august, ora 06:00, pentru cea mai mare parte a țării.

ADVERTISEMENT

„La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp,” a anunțat ANM.

Informare meteo de vreme rea

Pentru întreaga suprafață a țării este valabilă o informare de vreme rea. Instabilitatea atmosferică temporar accentuată se va manifesta în intervalul 6 august, ora 10:00 – 7 august, ora 10:00.

„În intervalul menționat, în estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp,” au transmis meteorologii.

ADVERTISEMENT