News

Vreme extremă pe planetă. Ninsori în Australia, 50 de grade în nordul Indiei și Pakistan. Ce urmează în Balcani

04.06.2019 | 15:24
Vreme extrema pe planeta Ninsori in Australia 50 de grade in nordul Indiei si Pakistan Ce urmeaza in Balcani
ADVERTISEMENT

Vremea o ia razna peste tot pe planetă. În timp ce în Balcani oamenii se confruntă cu episoade tot mai severe de furtuni, incluzând tot mai des avertizările de tornade în multe zone, inclusiv în România, în alte părți ale globului e fie prea cald, fie prea frig, în locuri unde în mod normal temperaturile ar trebui să arate altfel.

Vreme extremă în toate colțurile planetei

Nordul Indiei este afectat de caniculă în toată regula, iar meteorologii de aici vorbesc despre un val de căldură mortal, în timp ce în Australia subtropicală temperaturile sunt aproape de îngheț iar pe pământ s-a depus un strat consistent de zăpadă. Vremea este neobișnuită pentru Australia, iar frigul s-a instalat inclusiv în statul subtropical Queensland.

ADVERTISEMENT

Vremea nu este cu totul neobișnuită pentru partea subtropicală a planetei, căci în această perioadă în zonele de sub tropice este iarnă, iar când e iarnă la noi, la ei este vară. Chiar și așa, temperaturile sunt foarte scăzute pentru iarna lor. Statul australian nu a mai experimentat ninsori semnificative din anul 2015.

Frig în Australia, căldură mortală în India și Pakistan, furtuni violente în Balcani

Meteorologii au emis o serie de avertizări care afectează 1.000 de kilometri din continent, incluzând orașul Sydney. Ploile vor fi înghețate în următoarea perioadă, iar vântul va sufla cu o putere de, atenție, aproape 100 de kilometri la oră. Autoritățile din țara cangurilor îi avertizează pe cetățeni să rămână în case. Mai mult, în orașul Stanthorpe, aflat la 220 de kilometri de Brisbane, astăzi s-au înregistrat temperaturi la limita înghețului.

ADVERTISEMENT

În cealaltă parte a planetei, ceva mai la nord, în India, sunt zile de Iad. În nordul Indiei și în Pakistan, zone montane de altfel, s-au înregistrat 50,6 grade Celsius, și este a treia oară în ultimele săptămâni când termometrele sunt date peste cap în cele două state. Luni s-au atins chiar 51 de grade la umbră, iar oamenii se pârjolesc la propriu.

Această temperatură ridicată reprezintă o provocare uriașă pentru autoritățile indiene, căci resursele de apă sunt mai limitate. Din cauza arșiței, râurile au început să sece. Venind pe meleagurile noastre, nici în zona noastră balcanică veștile nu sunt mai bune din punct de vedere meteorologic.

ADVERTISEMENT

ANM a emis un cod roșu de furtuni puternice valabil astăzi pentru județele Vaslui și Galați, în timp ce toată țara, cu excepția județelor Timiș, Bihor și Arad va fi sub coduri galben și portocaliu de ploi până joi, 6 iunie, la ora 10 dimineața.