News

Vremea de Rusalii 2022 la munte şi la mare. Unde sunt aşteptate ploi în perioada 11 – 13 iunie

Cum va fi vremea de Rusalii 2022 la munte și la mare. Sunt așteptate ploi în mai multe zone în perioada 11 -13 iunie 2022. Vremea va fi instabilă în acest weekend.
10.06.2022 | 22:31
Vremea de Rusalii 2022 la munte si la mare Unde sunt asteptate ploi in perioada 11  13 iunie
Cum va fi vremea de Rusalii 2022 la munte și la mare. Sursa foto: hepta.ro/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii plănuiesc să plece la munte sau la mare în minivacanța de Rusalii 2022, însă vremea din perioada 11 – 13 iunie nu este tocmai favorabilă. Se anunță ploi în acest weekend.

Vremea de Rusalii 2022 la munte și la mare

Vineri, 10 iunie 2022, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate. Avertizarea este valabilă în întreaga țară până duminică seara.

ADVERTISEMENT

“În intervalul menționat, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică. În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40…60 l/mp., se arată în comunicatul ANM.

ADVERTISEMENT

Vremea de la munte va fi în general instabilă sâmbătă, 11 iunie. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice și posibil grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…45 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări, iar valorile termice nu vor varia semnificativ față de ziua anterioară.

ADVERTISEMENT

De Rusalii, în zonele montane, temperatura medie a aerului va avea valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. Se vor înregistra cantități mari de apă.

Vreme instabilă pe litoral

În ziua de 11 iunie, vremea de pe litoral va fi instabilă. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse și posibil descărcări electrice până spre după-amiaza. Vântul va sufla slab și moderat, în intensificare spre seară și noaptea (rafale de 40 -50 km/h), dar și în timpul ploilor.

ADVERTISEMENT

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 22 de grade, iar cele minime între 17 și 19 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 20 și 22 de grade.

La mare, în zilele de Rusalii, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. Cerul va fi variabil în Constanța, cu înnorări temporar accentuate și cu intensificări de scurtă durată ale vântului.

Duminică, 12 iunie, temperaturile maxime din Dobrogea se vor situa între 25 – 30 de grade, iar cele minime între 18 – 21 de grade. Sunt anunțate furtuni cu descărcări electrice pentru ziua de Rusalii.

Luni, 13 iunie, se vor înregistra temperaturi ceva mai ridicate pe litoral. Temperaturile maxime se vor situa între 27 – 32 de grade, iar cele minime între 17 – 22 de grade.

ADVERTISEMENT