News

Vremea extremă a făcut ravagii în România! Pompierii au intervenit în 15 județe. Update

Ploile torențiale de luni au generat probleme mari pentru autoritățile din mai multe județe. Meteorologii au anunțat că vremea extremă continuă și marți, zi în care sunt anunțate cantități mari de precipitații.
23.08.2022 | 09:42
Vremea extrema a facut ravagii in Romania Pompierii au intervenit in 15 judete Update
Vremea extremă continuă și marți. La fel și ploile torențiale. Foto: tvmneamt.ro, dambovitapress.ro - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
23-08-2022
08:19

Din cauza inundațiilor, pompierii militari au intervenit în 35 localități din 15 județe

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 35 localități din 15 județe (Argeș, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Suceava, Tulcea și Vrancea) pentru înlăturarea efectelor generate de ploile torențiale și vijelii.

A fost evacuată apa din 25 case, 64 curți și 24 subsoluri/beciuri. De asemenea, s-a intervenit pe patru străzi, dar și la doi operatori economici. Totodată, pompierii militari au acționat pentru degajarea a 17 copaci rupți doborâți la pământ din cazua rafalelor puternice.

Una dintre cele mai complexe situații generate de vremea rea s-a produs în județul Dâmbovița, unde un afluent al râului Ialomița a ieșit din matcă inundând drumul județean DJ 712B și mai multe gospodării. În acest caz, pompierii au acționat cu motopompe pentru evacuarea apei.

În acest momenent nu mai sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea. Monitorizarea permanentă a situației din teren și măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetățenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.

(…) Concomitent cu misiunile de înlăturare a efectelor produse de vremea nefavorabilă, pompierii militari au acordat măsuri de prim ajutor pentru 1.450 de persoane, au acționat pentru stingerea a 45 de incendii, precum și în 282 de cazuri în sprijinul comunităților.

(…) Unitățile operațive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate. Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro”, au transmis reprezentanții Centrului Operațional Național al IGSU.

Vremea extremă a dus la avarierea unui obiectiv turistic istoric din orașul Piatra Neamț. Conform tvmneamt.ro, Turnul lui Ștefan cel Mare a fost lovit de trăsnet.

Vremea extremă va fi prezentă și marți în România

De asemenea, din cauza ploilor torențiale, au fost probleme mari și în județul Dâmbovița. Conform dambovitapress.ro, șuvoaiele au afectat atât de mult o fermă de cai din Fieni, încât proprietarii au fost nevoiți să evacueze bidiviii.

ADVERTISEMENT

Și în Oradea, canalizarea a fost depășită de volumul mare de apă. Potrivit jurnaliștilor de la ebihoreanul.ro, zeci de străzi au fost afectate de precipitațiile abundente, iar beciurile unor locuințe au fost inundate.

Totodată, în cartierul Cantemir, circulaţia tramvaielor a fost îngreunată după ce apa a ajuns deasupra nivelului liniilor. Și pe strada Republicii, mai ales lângă magazinul Crișul, apa s-a ridicat zeci de centimetri.

ADVERTISEMENT

Amintim că ANM e emis luni o avertizare meteo de tip cod portocaliu şi galben de ploi şi vijelii pentru aproape toată ţara. Și reprezentanții ISU Vrancea au avut o noapte agitată după ce au fost nevoiți să intervină pentru a scoate apa din peste 60 de gospodării.

Hidrologii, în alertă. 40 de litri de apă pe metrul pătrat

Conform ultimelor estimări, în județ au căzut chiar și 40 de litri de apă pe metrul pătrat. La fel s-a întâmplat și în orașul Hunedoara, în care pompierii au fost solicitați pentru a scoate apa din mai multe locuințe și un bar.

ADVERTISEMENT

Pagube materiale însemnate au fost înregistrate și în județul Argeș, mai ales în orașul Ștefănești. De asemenea, gospodăriile din mai multe localități argeșene au fost inundate.

În Buzău, canalizarea din zona industrială a cedat rapid, după o jumătate de oră de ploaie torențială. Și vântul puternic a creat probleme. Așa s-a întâmplat la Carei, în județul Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Rafalele puternice au doborât un copac care a căzut peste două mașini, dar au afectat și acoperișul unui service auto.

 

 

ADVERTISEMENT