News

Vremea extremelor în România. Alerte cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice emise de ANM

Manifestări meteo extreme în România, în următoarea perioadă. ANM a emis mai multe alerte cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice.
28.07.2021 | 10:18
Vremea extremelor in Romania Alerte cod portocaliu si galben de canicula si furtuni puternice emise de ANM
ADVERTISEMENT

România va fi lovită de vremea extremă în următoarele zile. Mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben de caniculă și furtuni puternice au fost emis de ANM.

Potrivit specialiștilor, țara noastră se va confrunta cu toată gama de fenomene severe specifice sezonului cald: caniculă, furtuni, vijelii, căderi de grindină și ploi torențiale.

ADVERTISEMENT

Alerte cod portocaliu și galben de caniculă și furtuni puternice de la ANM

Un prim cod portocaliu, de caniculă, va intra în vigoare de joi, 29 iulie, fiind în vigoare până sâmbătă, 31 iulie.

Conform alertei ANM, pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță că temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

De azi, miercuri, 28 iulie, în vigoare este un cod galben de caniculă. Conform acestuia, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT
ANM, cod portocaliu. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM, avertizare cod portocaliu de vijelii puternice și grindină

Miercuri, în intervalul orar 13.00 – 23.00, mai multe județe se vor afla sub alertă cod portocaliu de fenomene de instabilitate atmosferică.

În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

ADVERTISEMENT

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

Tot de la 13.00, dar până la ora 02.00, intră în vigoare un cod galben de instabilitate. Conform acestuia, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ANM, cod portocaliu. Sursa foto: meteoromania.ro

Aceasta se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.

ADVERTISEMENT