News

Vremea face prăpăd, furtuna a doborât mai mulți copaci în Capitală. Este cod roșu de inundații în mai multe zone

Vremea face prăpăd în mai multe zone din România, inclusiv în București. Ce zone sunt vizate de codul de roșu de inundații
02.07.2024 | 20:57
Vremea face prapad furtuna a doborat mai multi copaci in Capitala Este cod rosu de inundatii in mai multe zone
Vremea face prăpăd. Cod roșu de inundații. colaj Fanatik/ Foto Furtuni România - Official Meteo Group
ADVERTISEMENT

Vremea face prăpăd în mai multe zone din țară, inclusiv în Capitală, aici unde furtuna a doborât mai mulți copaci. După atenționările cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică, hidrologii au emis, marți, și avertizări cod roșu și galben de inundații.

Vremea a făcut prăpăd în Capitală. Zonele vizate de codul roșu de inundații

Vizate de codul roșu de inundații sunt râuri din județul Bistrița-Năsăud, până la ora 24:00. Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în urma precipitațiilor abundente, sunt prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici.

ADVERTISEMENT

Hidrologii spun că este posibil să se înregistreze inundații locale și creșteri de debite pe râurile din următoarele bazine hidrografice: Someşul Mare – bazin amonte S.H. Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud. De asemenea, se pot înregistra fenomene hidrologice periculoase pe râuri mici din bazinele hidrografice Someşul Mare – bazin amonte S.H. Valea Mare.

Totodată, un cod galben de inundații va fi valabil până miercuri, ora 12:00, pe râurile mici din bazinul hidrograf Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Suceava, judeţele Suceava şi Botoşani. Amintim că până mâine, la ora 10:00, vor fi în vigoare două atenționări cod galben și portocaliu de vreme rea.

ADVERTISEMENT

Inclusiv Capitala se află sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică. Vijeliile au pus la pământ mai mulți copaci pe strada Iacob Andrei, Șoseaua Giurgiului, Șoseaua Berceni, strada Rădulescu Motru Stanciu, Șoseaua Colentina, Aleea Lunguletu și pe strada Schelarie.

De altfel, încă de astăzi meteorologii au anunțat că de la orele serii vor fi perioade în care vântul se va manifesta cu rafale în general de 60…80km/h, dar și ploi torențiale, vijelii și condiții de grindină. „În intervale scurte de timp, 1…3 ore, sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de 15…25 l/mp, izolat posibil 30 l/mp”, anunța ANM.

ADVERTISEMENT

ANM a emis atenționări de instabilitate atmosferică

Sub cod portocaliu vor fi Oltenia, mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord Moldovei, dar și zone din Banat și Maramureș. Aici vor fi ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină. Se vor strânge cantități de apă de 25..40 l/mp, într-un timp scurt, iar pe arii restrânse de peste 50 …70 l/mp.

Crișana, nord-vestul Transilvaniei și localități din Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova se află sub cod galben de instabilitate atmosferică. Vor fi averse torențiale, vânt puternic, grindină, vijelii și descărări electrice, așa cum au anunțat meteorologii.

ADVERTISEMENT

„În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40. Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării”, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

 

ADVERTISEMENT
Tags: