Vremea o ia razna la final de săptămână. Dacă în unele zone vor fi 20 de grade Celsius, inclusiv în Capitală, aflăm că în altele se întoarce iarna. Prin urmare, România va oscila între două anotimpuri.
Primăvara pare că a sosit mult mai devreme, în 2024, având în vedere că au fost înregistrate recorduri ale temperaturilor atât în ianuarie, cât și în februarie. Însă, nici ninsorile nu au dispărut, spun meteorologii.
Valorile termice ridicate sunt înregistrate după ce o masă de aer cald a pătruns pe 5 februarie, în România. Cea mai caldă zi din acest interval a fost cea de 6 februarie, fiind înregistrate recorduri de temperaturi.
De exemplu, la Drăgășani au fost 22, 6 grade, iar la Zimnicea 22,4 grade, potrivit directorului general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. De altfel, temperaturi ridicate vor fi și în acest weekend.
„Valorile de temperatură vor fi cu mult mai mari decât cele specifice datei din calendar. Mâine contăm pe valori între 11 până la 20°C, cu o maximă în Capitală de 18-19°C.
De asemenea, ziua de duminică chiar 21°C și în Capitală 19-20° și chiar și debutul săptămânii viitoare va rămâne cu un ecart cuprins între 8-15°”, a transmis directorul ANM, potrivit Antena 3 CNN.
Începând de marți, temperaturile vor fi în scădere. Nu vor mai trece de 14 grade, la nivelul întregii țări, însă vor continua să se mențină peste cele specifice perioadei. Cu toate acestea, ninsorile se vor întoarce în zonele de munte.
„Și pentru că întrebați dacă mai vine iarna, cel puțin de marți, în regiunile intracarpatice, chiar și la munte, vom vorbi, mai ales la munte, la altitudini mai mari de 1.700m de precipitații, predominant sub formă de lapoviță și ninsoare”, a adăugat meteorologul ANM.
Observatorul European Copernicus a dezvăluit că în 2024 a fost cea mai caldă lună ianuarie de până acum: 14 grade Celsius, temperatura medie înregistrată pe glob. Rămâne de văzut dacă și luna februarie va aduce un nou record.