News

Vremea rea a făcut prăpăd în toată țara. Cei 12 muncitori izolați în Vrancea au fost salvați. Update

Vremea rea a devastat toată țara. Mai multe gospodării au fost inundate în Vrancea, Bacău și Buzău. Cei 12 muncitori izolați în Vrancea au fost salvați.
19.06.2021 | 18:15
Vremea rea a devastat toată țara. Mai multe gospodării au fost inundate în Vrancea, Bacău și Buzău. Cei 12 muncitori izolați în Vrancea au fost salvați.
ADVERTISEMENT
19-06-2021
15:19

DSU: Cei 12 muncitori, izolați în mijlocul apelor în Vrancea, au fost salvați

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că cei 12 muncitori, între care și trei femei, izolați în mijlocul apelor, în județul Vrancea, au fost salvați. Niciunul dintre ei nu prezintă probleme de sănătate. Operațiunea de evacuare a durat aproximativ 2 ore.

Alături de pompierii militari, pompierii voluntari, salvamontiști și jandarmi din județul Vrancea s-au aflat și două echipe de salvatori montani din Covasna si Bacău.

”Cele 12 persoane izolate din localitatea Nereju, județul Vrancea, au fost salvate! Misiunea complexă de salvare a celor 12 persoane izolate, surprinse de creșterea râului Zăbala, din Județul Vrancea s-a finalizat cu succes, intervenția bazându-se pe o coordonare integrată eficientă a mai multor efective de intervenție în situații de urgență.

Odată cu reluarea acțiunii de extragere a persoanelor izolate, în această dimineață, forțele de intervenție au fost suplimentate. Alături de pompierii militari, pompierii voluntari, salvamontiști și jandarmi din județul Vrancea au fost trimise două echipe de salvatori montani din Covasna si Bacău în vederea sprijinirii eforturilor de salvare a persoanelor blocate pe insulă.

Date fiind condițiile periculoase din zonă reprezentate de precipitații continue, debit crescut și resturi de materiale aduse de ape care puteau pune în pericol atât viața salvatorilor cât și a persoanelor izolate, misiunea de salvare s-a putut realiza doar prin sistem de tiroliană.

Totodată, prin prisma aceluiași considerent, strâns legat de realizarea misiunii de evacuare, în siguranță, fără riscuri și fără a pune în pericol viețile celor implicați, extragerea persoanelor izolate cu ajutorul bărcilor sau elicopterelor aflate în dotare nu putea fi realizată, din pricina condițiilor meteorologice nefavorabile și a zonei muntoase greu accesibile cu vizibilitate redusă.

La acest moment, cele 12 persoane au fost evacuate, extrase din zona de pericol și nu prezintă probleme medicale”, anunță DSU.

Vremea rea continuă să distrugă totul în calea ei. Ploile abundente de  au făcut ravagii în mai multe judeţe din estul şi sudul țării.

În Capitală s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curţi, 15 subsoluri și beciuri, de pe 22 de străzi. De asemenea, echipajele au fost mobilizate și pentru degajarea unui acoperiş şi a 15 copaci căzuţi pe carosabil sau pe autoturisme.

ADVERTISEMENT

Toate regiunile au fost afectate, inclusiv litoralul. În Dobrogea se înregistrează a treia cea mai ploioasă perioadă din istorie, anunță meteorologii. În total, 49 de localități din 18 județe au fost afectate grav de ploi, anunță IGSU, conform Antena3.

Vremea rea a făcut prăpăd în toată țara. O persoană a murit

O persoană a decedat, o alta este dată dispărută, iar zece persoane surprinse de o viitură sunt izolate într-o remorcă. Vrancea, Bacău și Buzău sunt județele cele mai afectate, fiind risc de inundații, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

„Suntem pregătiți să intervenim, să chemăm și de acasă forțe. Avem capacitatea de a suplimenta forțe. La nivelul MAI putem angrena jandarmii, colegii de la Apărare, la nevoie”, a spus Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

Avertismentul ANM privind vremerea rea va expira sâmbătă seară la ora 23. În judeţele aflate sub cod portocaliu, ploile pot aduce până la 80 de litri de apă pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Mai multe persoane au fost luate de ape

Un bărbat de 78 de ani, din comuna Gârcina, județul Neamț, a fost luat de viitură chiar din fața casei. Omul ieșise pe uliță împreună cu vecinii. Din nefericire, s-a apropiat de mal, iar peretele de pământ s-a surpat şi bătrânul a fost luat de ape. Bărbatul a fost scos de pompieri din apă, însă acesta decedase.

Și în județul Bacău, mai multe gospodării au fost inundate şi un copac a blocat un drum din localitatea Scorțeni. De asemenea, pompierii au intervenit pentru salvarea unui bărbat de aproximativ 70 de ani, care a fost luat de ape, după ce podețul pe care se afla s-a rupt.

ADVERTISEMENT

12 muncitori au rămas izolați în Vrancea

Pe o insulă formată de viitură pe râul Zăbala, 12 muncitorii s-au adăpostit într-o remorcă și au anunțat la 112 că nu mai pot coborî în sat. Pompieri, salvamontiști și voluntari din comună nu au putut să ajungă la ei din cauza debitului mare al râului. Starea lor de sănătate este însă bună.

În orașul Simeria, din județul Hunedoara, trei maşini au fost avariate după ce acoperişul unui bloc a căzut peste ele din cauza unei vijelii.

În Galați  a fost de asemenea prăpăd. Apa a acoperit 15 străzi și a intrat în casele oamenilor, iar în județul Harghita, peste 2.300 de gospodări din au rămas fără energie electrică.

ADVERTISEMENT
Tags: