Vremea rea face ravagii în România. În ultimele 24 de ore, 12 județe au fost afectate de intemperii, iar autoritățile au avut de a face cu drumuri blocate, curți inundate sau copacii și stâlpi căzuți.
În județele Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Constanţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Iaşi, Satu Mare, Tulcea și Teleorman pompierii au s-au înfruntat cu pagubele produse de ger, vânt și precipitații. Și polițiștii au fost nevoiți să intervină pentru dirijarea traficului îngreunat.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că situația este monitorizată în permanență. Totodată, autoritățile au mai precizat că nu au fost înregistrate victime, datorită măsurilor întreprinse pentru gestionarea cu promptitudine a situațiilor apărute.
„În toate zonele afectate de manifestarea fenomenelor meteorologice, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 3 curți și 1 subsol, degajarea a 17 copaci și a 4 stâlpi de electricitate căzuți pe carosabil, a unor elemente de constrcuție desprinse de pe un imobil, precum și pentru deblocarea unui autoturism rămas înzăpezit. Monitorizarea permanentă a situației și măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetățenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime”, anunță un comunicat IGSU.
Traficul rutier a fost oprit în dimineața zilei de vineri pe DJ 142 L, județul Alba, pe raza localității Mihalț, din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil. Echipaje specializate s-au deplasat la fața locului pentru reluarea traficului în condiții de siguranță și în cel mai scurt timp.
O situație asemătătoare a fost întâmpinată și în județul Botoșani, unde Poliția Rutieră închis temporar circulaţia rutieră pe DN 24C, între localităţile Stanca şi Manoleasa, din cauza vizibilității reduse, produsă de ninsoare abundentă și viscol. Tot pe DN 24C, pe sectorul Badarai – Ştefăneşti, traficul a fost îngreunat, circulându-se în coloană, scrie News.ro.
„Tot ca urmare a vântului puternic, manevrele sunt suspendate în Bara Sulina, județul Tulcea. La acest moment, nu sunt intervenții în desfășurare ca urmare a efectelor hidrometeorologice”, mai transmite IGSU.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă oamenilor să se protejeze de frig: „trebuie să ne protejăm cum putem mai bine. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza probleme de sănătate. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului. În afara acestor măsuri, în contextul temperaturilor scăzute, țineți cont de următoarele reguli: protejaţi persoanele în vârstă, copiii, femeile gravide şi pe cei cu probleme de sănătate din anturajul dumneavoastră”.
„Urmăriți permanent avertizările și recomandările autorităților. În cazul în care alegeți să plecați la drum, asigurați-vă că autoturismul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, pătură), sistemul de încălzire funcţionează eficient, iar rezervorul de combustibil este plin”, au adăugat.