News

Vremea rea face ravagii: oameni evacuaţi, drumuri distruse, case inundate. Defileul Jiului a fost închis

26.06.2020 | 13:36
Vremea rea face ravagii oameni evacuati drumuri distruse case inundate Defileul Jiului a fost inchis
ADVERTISEMENT

Deși ne aflăm în ultimele zile ale lunii iunie și ar părea că vara și-a intrat pe deplin în drepturi, ei bine, în unele zone ale țării capriciile vremii continuă să își facă simțită prezența. În Lupeni, de pildă, sute de persoane au fost evacuate de urgență după ce ploile torențiale le-au distrus aproape complet gospodăriile.

De asemenea, Drumul Național 66 a fost rupt de ape, motiv pentru care s-a decis întreruperea circulației în zonă, precum și emiterea unui cod roșu de avertizare hidrologică. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, locuitorii au fost avertizați cu privire la această situație prin intermediul sistemului Ro-Alert.

ADVERTISEMENT

În plus, în zonă au fost trimise în cursul zilei de vineri, 26 iunie, trei elicoptere pentru misiuni de recunoaştere în teren şi salvare- evacuare. Din cauza aluviunilor și copacilor care vin din amonte producând pagube semnificative podurilor și podețelor din zonă, echipajele Poliției Rutiere au dispus restricţionarea traficului rutier atât în Defileul Jiului, precum şi în zonele adiacente.

Inundațiile fac prăpăd în Hunedoara. MAI a trimis elicoptere în zonă

La ora 06:35 s-a transmis populaţiei din zonele Uricani, Lupeni, Petroşani un mesaj Ro-Alert de avertizare cod roşu hidrologic, valabil până la ora 12:00. 75 de pompieri militari cu 20 de mijloace tehnice de intervenţie au fost mobilizaţi imediat şi intervin în zonele afectate pentru evacuarea persoanelor aflate în pericol şi pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo.

ADVERTISEMENT

Efectivele de pompieri au fost suplimentate cu echipaje ce însumează zeci de jandarmi, poliţişti şi salvamontişti. Pompieri militari, jandarmi, salvamontişti din întregul judeţ Hunedoara, precum şi din judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Sibiu intervin cu 34 de motopompe pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate, cât şi pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo”, se arată în comunicatul dat publicității de reprezentanții ISU Hunedoara.

Viorica Dăncilă critică Guvernul pentru modul în care gestionează această problemă

În altă ordine de idei, inundațiile au devenit în ultimele zile principala armă folosită de reprezentanții formațiunilor politice din Opoziție pentru a lansa atacuri dure la adresa Guvernului Orban. Printre aceștia se numără atât Călin Popescu Tăriceanu, cât și fostul premier Viorica Dăncilă.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a dispărut de luni bune din spațiul public și a intrat într-un con de umbră în propriul partid, fostul premier nu ezită să-i critice pe liberali pentru lipsa de preocupare față de situația sinistraților. Totodată, aceasta îi acuză că au căzut pradă dorului de a „lenevi în Opoziție” și preferă să ignore problemele românilor.

Meteorologii” de la Palatul Victoria și Palatul Cotroceni ne explică faptul că ploaia cade vertical, iar viitura vine din amonte în aval, dar nu fac nimic concret pentru a ajuta cetățenii și localitățile afectate de inundațiile grave din aceste zile.

ADVERTISEMENT

Atunci când eram premier și România a avut parte de inundații, am fost alături de oameni, mergând în zonele calamitate și alocând rapid fonduri pentru depășirea efectelor inundațiilor. Un guvern care ține cu românii vine de urgență cu ajutoare și nu stă cu mâinile în sân.

Sau cumva sloganul liberal „Prin noi înșine” înseamnă în caz de catastrofă „Descurcați-vă pe cont propriu”?! Mai guvernați deci, domnilor de la PNL? Sau vă e dor să leneviți din opoziție?”, a scris Viorica Dăncilă pe contul personal de Facebook.

ADVERTISEMENT