News
notix pixel id

Vremea se schimbă pe tot globul. Meteorolog: „Nu ne așteptăm la lucruri bune în viitor”

Omenirea va trebui să se adapteze unor schimbări climatice severe, manifestate prin valuri de căldură, inundații de proporții sau grindină.
07.08.2021 | 16:25
Vremea se schimbă pe tot globul. Meteorolog: „Nu ne așteptăm la lucruri bune în viitor”
Incendiu de vegetație în Grecia/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente, inclusiv în regiuni care nu erau afectate de incendii de vegetație de amploare, de inundații de proporții, grindină de mari dimeniuni sau de valuri de căldură, susține Bogdan Antonescu, expert în fenomente meteo extreme.

Antonescu crede că aceste fenomene sunt consecințe directe ale încălzirii globale, proces care crează dezechilibre climatice severe.  Mai mult, genul acesta de fenomene se va manifesta pe termen lung,  iar oamenii vor trebui să se adapteze acestor schimbări.

În momentul de față, Grecia, Turcia, SUA și Rusia se confruntă cu incendii de vegetație, însă și furtunile puternice sau tornadele vor deveni fenomene obișnuite.

ADVERTISEMENT

Canicula și grindina vor deveni fenomene obișnuite

Sunt regiuni în care oamenii nu sunt pregătiți pentru astfel de fenomene. Valurile acestea de căldură, incendiile de vegetație din ce în ce mai mari sunt neobișnuite, ne e greu să ne adaptăm, mai ales acolo unde fenomenele acestea sunt destul de rare. E posibil să ne așteptăm pe viitor să avem furtuni puternice cu grindină de mari dimensiuni în zone unde aceste fenomene erau extrem de rare”, a declarat Bogdan Antonescu, la Digi24.

Schimbările climatice vor afecta întregul glob, nu doar anumite regiuni. „Peisajul meteo se schimbă pe întreg globul. Ce vedem vara aceasta, în lunile acestea în Europa, este un semnal clar că lucrurile s-au schimbat”, a spus Bogdan Antonescu.

ADVERTISEMENT

El a dat exemplul inundațiilor cu care s-a confruntat în această vară Germania, precum și alte țări din Europa.

Inundațiile din Germania de săptămâna trecută sunt clar un efect al schimbărilor climatice. Sunt studii care arată că acele inundații nu ar fi fost așa intense dacă nu ar fi fost schimbările de climă. Căldura, furtunile cu grindină sunt direct influențate de schimbările climatice. Nu ne așteptăm la lucruri bune în viitor, mai ales dacă ne gândim la valurile de caldură”, a mai spus Bogdan Antonescu.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri