Vremea se schimbă la final de săptămână. Ianuarie aduce temperaturi de primăvară, dar și un val rece. Dimineața de 8 ianuarie a înregistrat cea mai ridicată valoare termică pentru data de 8 ianuarie din ultimii 65 de ani, depășind cu mult media obișnuită.
După-amiaza, termometrele au indicat până la 20 de grade Celsius. Vremea neobișnuit de caldă va fi însă urmată de un val de frig, care ar putea provoca o creștere a cazurilor de răceli, avertizează specialiștii, potrivit Observator.
La Constanța, s-au atins astăzi 18 grade Celsius, iar locuitorii s-au bucurat de o zi splendidă, neobișnuită pentru începutul anului. În multe zone din țară, temperaturile au fost aproape de pragul de 20 de grade, în timp ce în stațiunile montane, zăpada începe să se topească din cauza vremii neașteptat de blânde.
„În aceasta perioada noi ar trebui să avem temperaturi între minus cinci si minus un grad pe litoral. Noaptea trecuta am avut între 4 şi 9 grade”, spune pentru sursa citată Mirabela Stamate, coordonator centru de prognoza meteo Constanţa.
La munte, condițiile meteo sunt total atipice pentru această perioadă. În unele stațiuni, temperaturile s-au apropiat de 10 grade Celsius, iar tunurile de zăpadă sunt folosite noaptea pentru a menține pârtiile funcționale.
Semnele primăverii sunt deja vizibile. În județele Hunedoara și Caraș-Severin, ghioceii au ieșit de sub stratul de zăpadă topită, iar în Bihor, magnoliile încep să înflorească, conform Observator.
La Timișoara, vremea a fost atât de prielnică încât oamenii au preferat băuturi răcoritoare în locul ceaiurilor calde. Această iarnă ne oferă o surpriză prin temperaturile primăvăratice, care în vestul țării au ajuns astăzi la 15 grade Celsius și sunt așteptate să mai crească până la sfârșitul săptămânii.
Totuși, schimbarea este aproape. În mai puțin de două zile, valorile termice vor scădea brusc cu 10 grade Celsius în aproape toate regiunile. Iar corpul uman va resimți puternic această tranziție rapidă.
De asemenea, având în vedere aceste fluctuații de temperaturi, medicii trag semnalul de alarmă. Aceștia avertizează că organismul are nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a se adapta la o diferență de doar patru grade.