Sport

Vuvuzela, cel mai zgomotos moment din istoria Campionatului Mondial! Instrumentul, interzis pe stadioanele din Europa. Video

Vuvuzela a fost considerată de mulţi drept cel mai zgomotos moment din istoria Campionatului Mondial. Cum a ajuns o trompetă să fie interzisă pe stadioanele din Europa.
05.11.2022 | 16:11
Vuvuzela cel mai zgomotos moment din istoria Campionatului Mondial Instrumentul interzis pe stadioanele din Europa Video
Vuvuzela, instrumentul de coşmar de la Campionatul Mondial din 2010 (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Campionatul Mondial din 2010 va rămâne în istorie cu sunetul zecilor de mii de vuvuzele care au împănzit stadioanele din Africa de Sud. Toate meciurile de la turneul final din urmă cu 12 ani au fost însoţite de sunetul care semăna cu un viespar.

Vuvuzela a devenit la modă cu un an înaintea Campionatului Mondial din 2010

În 2009, cu un an înaintea Campionatului Mondial din 2010, Africa de Sud a găzduit Cupa Confederaţiilor. A fost momentul când întreaga lume a făcut cunoştinţă cu sunetul vuvuzelei, iar controversele au apărut imediat. Discuţiile erau dacă trebuie sau nu să fie interzis instrumentul pe stadioane în timpul turneului final.

ADVERTISEMENT

Medicii susţineau că folosirea vuvuzelei într-un mod necorespunzător poate duce la pierderea auzului, în condiţiile în care sunetul emis depăşea 120 de decibeli. FIFA a luat în calcul interzicerea, mai ales că instrumentul putea fi folosit ca armă de huligani. În plus, forul mondial se temea ca trompetele să nu fie folosite de diverse companii pentru a-şi promova un produs în timpul meciurilor.

Până la urmă, Sepp Blatter a decis ca vuvuzelele să fie permise pe stadioane la Campionatul Mondial din 2010. “Nu trebuie să europenizăm Campionatul Mondial din Africa de Sud. Fotbalul african este despre zgomot, bucurie, dans şi strigăte”, spunea fostul preşedinte FIFA.

ADVERTISEMENT

Jucătorii şi antrenorii au avut probleme din cauza vuvuzelelor la Campionatul Mondial din 2010

Zgomotul produs pe stadioane i-a scos din minţi pe jucători şi pe antrenori, mai ales că nu mai putea exista o comunicare bună între banca tehnică şi cei din teren. Printre cei care au criticat folosirea vuvuzelei s-au numărat Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo.

“Este imposibil să comunicăm. Te simţi de parcă ai fi surd”, spunea Lionel Messi, care a părăsit turneul final după faza sferturilor. Starul argentinian nu a reuşit să marcheze niciun gol la turneul final din Africa de Sud, iar selecţionata “pumelor”, antrenată pe atunci de Diego Maradona, a fost eliminată după 0-4 cu Germania.

ADVERTISEMENT

“Este dificil pentru oricine să se concentreze pe teren. Mulţi jucători nu sunt mulţumiţi de asta, dar trebui să ne obişnuim”, declara Cristiano Ronaldo, starul Portugaliei, selecţionată eliminată de Spania în optimile de finală de la CM 2010.

De asemenea, televiziunile s-au plâns de zgomotul scos de vuvuzele, iar BBC, ESPN sau Sky Sports au încercat să implementeze un filtru care să estompeze sunetul deranjant. Cu toate acestea, televiziunile nu au reuşit să facă nimic, iar telespectatorii au criticat trompetele africane pe toată durata turneului final.

ADVERTISEMENT

UEFA a interzis vuvuzela pentru meciurile din competiţiile europene

La doi de la Campionatul Mondial din 2010, după ce vuvuzelele au început să-şi facă apariţia şi în Europa, UEFA a decis să le interzică la meciurile de la EURO 2012. Decizia a fost menţinută şi în cazul partidelor din Liga Campionilor sau Europa League.

“În contextul specific al Africii de Sud, vuvuzela a adăugat un plus de culoare şi tradiţie, însă UEFA este de părere că folosirea acestui instrument în Europa nu ar fi potrivită”, se arăta în anunţul forului continental.

Apoi, vuvuzelele au fost interzise şi la Campionatele Mondial din 2014, 2018 şi 2022, dar şi la alte competiţii sportive. Astfel, trompeta specifică Africii de Sud, care poartă un nume extrem de disputat, a ajuns un obiect care să fie folosit doar în afara stadioanelor.

ADVERTISEMENT
Tags: