Fotbal international

WADA a pierdut procesul cu un star de la Liverpool! Câte milioane de euro ia fotbalistul

04.11.2020 | 21:54
WADA a pierdut procesul cu un star de la Liverpool Cate milioane de euro ia fotbalistul
ADVERTISEMENT

Mamadou Sakho a câştigat procesul împotriva Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) în scandalul legat de suspendarea fostului fotbalist al lui Liverpool în 2016. WADA a fost obligată să îşi ceară public scuze, dar şi să plătească o sumă uriaşă ca daune morale.

Totul a pornit după decizia Agenţiei Antidoping de a-l suspenda pe Mamadou Sakho în aprilie 2016 pentru folosirea de substanţe interzise. Fotbalistul a fost pedepsit pentru folosirea unui medicament pentru slăbit numit Higenamine.

ADVERTISEMENT

Ulterior, s-a demonstrat că substanţa respectivă nu se afla pe lista medicamentelor interzise, iar UEFA a ridicat suspendarea lui Sakho. WADA a instat că este dopaj şi a dat mai multe comunicate de presă în acest sens. Fundaşul a dat agenţia în judecată, considerând că din cauza ei i s-a încheiat cariera la Liverpool. A cerut daune morale de 13 milioane de lire sterline şi scuze publice.

Mamadou Sakho de la Liverpool a dat WADA în judecată şi a câştigat. A primit scuze public şi o daune morale uriaşe

La patru ani şi jumătate de la suspendarea dictată de WADA, procesul intentat de Mamadou Sakho a ajuns la final. Chiar dacă nu va primi 13 milioane de lire sterline, atât cât a cerut, el va încasa totuşi o sumă „substanţială“, după cum anunţă presa din Anglia.

ADVERTISEMENT

Erorile în lanţ de la WADA s-au dovedit extrem de scumpe în final. Suspendarea francezului a fost făcută eronat, pentru că substanţa folosită de el nu era pe lista medicamentelor interzise. Apoi, Agenţia Anti-Doping a persistat în greşeală şi după ce UEFA a decis să ridice suspendarea.

Poziţia oficială a WADA a fost că în cazul lui Sakho a existat dopaj, totuşi, decizia UEFA de a ridica suspendarea nu a fost atacată la TAS. Mai mult, UEFA a criticat aspru neclarităţile legate de Higenamine, dacă este sau nu, o substanţă interzisă. Din 2017, ea a fost introdusă pe lista oficială.

ADVERTISEMENT

WADA, scuze umilitoare

Pe 3 noiembrie, s-a dat verdictul în favoarea lui Mamadou Sakho. Iar avocatul WADA a fost nevoit să prezinte scuze umilitoare în sala de tribunal, negând sau contrazicând tot ceea ce spusese înainte de începerea procesului.

„WADA retrage şi îşi cere scuze pentru afirmaţiile defăimătoare din Comunicatele de Presă 1 şi 2. WADA acceptă că nu ar fi trebuit să facă afirmaţiile defăimătoare din Comunicatele de Presă 1 şi 2, după ce domnul Sakho a fost achitat de UEFA.

ADVERTISEMENT

WADA acceptă că domnul Sakho nu a încălcat normele anti-doping ale UEFA, nu a trişat, nu a avut nicio intenţie să obţină un avantaj şi a acţionat cu bună credinţă.

WADA regretă daunele cauzate de afirmaţiile defăimătoare reputaţiei domnului Sakho, dar şi stresul, răul şi ruşinea care i-au fost provocate.

Pentru a indica sinceritatea scuzelor, WADA a convenit împreună cu asiguratorii săi să plătească domnului Sakho o sumă substanţială ca daune morale. WADA este de acord să achite cheltuielile domnului Sakho“, a fost mesajul transmis de avocatul apărării.

ADVERTISEMENT