News

War on Fakes, unul dintre cele mai populare canale de propagandă din Rusia. Cum a fost demascată persoana din spatele contului Telegram

War on Fakes este cel mai de succes mijloc de propagandă online al Rusiei. Investigația care a demascat bărbatul din spatele canalului Telegram
16.03.2023 | 16:10
War on Fakes unul dintre cele mai populare canale de propaganda din Rusia Cum a fost demascata persoana din spatele contului Telegram
Canalul War on Fakes a fost înființat în ziua în care Rusia a invadat Ucraina Sursa foto: waronfakes.com
ADVERTISEMENT

Dintre toate campaniile de propagandă online ale Rusiei din primele zile ale războiului din Ucraina, niciuna nu a avut mai mult succes decât canalul de Telegram War on Fakes (Războiul împotriva falsurilor).

Cine este persoana din spatele contului Telegram War on Fakes

Creat în ziua în care soldații ruși au invadat Ucraina în februarie anul trecut, popularul canal Telegram, care pretinde că oferă o verificare “obiectivă” și “imparțială” a știrilor despre război, a ajuns la o jumătate de milion de adepți în doar o săptămână și, în curând, a ajuns la o medie de 20 de milioane de vizualizări pe zi.

ADVERTISEMENT

În ultimul an, avalanșa sa de acuzații “verificate” care susțin narațiunile pro-Kremlin, apără acțiunile armatei ruse și deviază responsabilitatea pentru atrocitățile comise împotriva civililor a fost citată pe scară largă de conturile guvernului rus și de promotorii Kremlinului. Dar persoana din spatele popularului canal pro-Kremlin a fost necunoscută.

O nouă investigație realizată de Logically, o firmă de tehnologie cu sediul în Marea Britanie care urmărește dezinformarea online, afirmă că organizația a identificat persoana din spatele “War on Fakes” ca fiind Timofei Vasiliev, un fost jurnalist rus care a lucrat cu organizații legate de Kremlin și care în prezent găzduiește un segment pe cel mai popular canal de televiziune de stat din Rusia.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au pus cap la cap legăturile lui Vasiliev cu canalul atunci când modificări recente ale înregistrării site-ului “War on Fakes” au dezvăluit numele, numărul de telefon și adresa de e-mail ale acestuia, relatează publicația TIME.

Cariera lui Timofei Vasiliev

Vasiliev nu a răspuns la solicitarea TIME de a comenta. Dar o analiză a carierei sale indică faptul că, aparent, a lucrat pentru organizații de comunicare și media legate de guvern începând din 2011. Vasiliev a lucrat în diferite calități ca “cetățean jurnalist” pentru instituții pro-Kremlin, inclusiv pentru că ar fi relatat despre operațiunile militare rusești din Siria și Crimeea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a lucrat la ANO Dialog, o organizație non-profit rusă care se autointitula “companie IT de înaltă tehnologie deținută de stat”, care a lucrat în parteneriate cu guvernul rus axate pe gestionarea rețelelor sociale, publicitatea direcționată, marketingul de conținut și comunicarea de criză, potrivit analizei Logically.

ADVERTISEMENT

Până în 2021, Vasiliev s-a autointitulat expert în verificarea faptelor și în social media. În luna septembrie a aceluiași an, el a vorbit despre pericolele pe care dezinformarea online le reprezintă pentru sănătatea oamenilor în timpul pandemiei COVID-19, în cadrul unei conferințe găzduite de Fundația de stat Roscongress.

War on Fakes l-a citat uneori pe Vasiliev în calitate de expert, cum ar fi în cazul unei verificări a faptelor din 18 august anul trecut, care susținea că a dezmințit rapoartele ucrainene potrivit cărora Rusia ar fi plasat echipamente și muniție în sala motoarelor centralei nucleare din Zaporojie.

Succesul canalului War on Fakes evidențiază modul în care ecosistemul de dezinformare al Rusiei se bazează pe propagandiștii cetățeni care caută oportunități de a crea legături cu Kremlinul, pe care le-ar putea valorifica pentru a obține posturi de televiziune de stat sau afaceri.

Mass-media rusă de stat oferă oportunități pentru troli

Raportul Logically care îl identifică pe proprietarul War on Fakes ca fiind Vasiliev ilustrează, de asemenea, faptul că aceste puncte de propagandă nu au neapărat nevoie de sprijinul sau de coordonarea directă cu instituțiile statului.

Puterea mass-mediei de stat din Rusia oferă o mulțime de deschideri pentru “troli, ghidați de interese financiare, influente sau politice, sau idioți utili care cred de fapt în propria lor propagandă”, spune Lukas Andriukaitis, expert în dezinformarea rusă cu sediul în Lituania și cercetător nerezident la Laboratorul de cercetare criminalistică digitală al Atlantic Council. “Acești cetățeni propagandiști sunt răspunsul Kremlinului, sau al forțelor pro-Kremlin, la verificatorii de fapte și analiștii OSINT occidentali.”

Vasiliev pare să fi fost priceput în cooptarea formatelor occidentale de verificare a faptelor pentru a da canalului său un aer de autenticitate. Creat pe Telegram, principalul câmp de luptă digital al războiului, War on Fakes a creat contra-narațiuni rapide care au atras atât adepții pro-Rusia, cât și publicul global înclinat să fie sceptic față de sursele de știri tradiționale.

De asemenea, a creat canale în arabă, chineză, engleză, franceză, germană și spaniolă, deși majoritatea canalelor non-rusești au încetat să mai posteze vara trecută, când nu au reușit să crească numărul de abonați.

În curând, postările de pe canalul Telegram War on Fakes și conținutul de pe site-ul său au fost partajate în mod regulat de conturile oficiale ale guvernului rus, inclusiv de Ministerul Apărării și de ambasadele din întreaga lume, precum și de personalități media de top, precum Margarita Simonian, redactor-șef al Russia Today.

Conținutul War on Fakes, partajat de conturile oficiale ale guvernului rus

De exemplu, în aprilie anul trecut, când au apărut dovezi ale unor victime civile în masă în Bucha, canalul War on Fakes a postat o analiză sceptică. Acesta a afirmat în mod fals că, după ce forțele rusești au părăsit zona în jurul datei de 30 martie, cadavrele au fost “plantate”, pentru a-i acuza pe ruși că au ucis civili, și a postat videoclipuri care pretindeau că arată aceste cadavre în mișcare.

Această postare a fost partajată de Ministerul rus al Apărării, care a susținut că este dovada unei “campanii coordonate” de către presa străină, și a fost difuzată pe scară largă de acolo, inclusiv de către regizorul american Oliver Stone. De asemenea, canalul a contestat frecvent responsabilitatea Rusiei pentru bombardamente, împărtășind “dovezi” ale armamentului folosit pentru a acuza Ucraina.

Scopul canalelor precum War on Fakes nu este de a convinge audiențe mari, ci mai degrabă de a semăna îndoiala și de a face să pară imposibil de știut ce se întâmplă cu adevărat pe teren, mai spune Andriukaitis. “Dacă credeți în dezinformarea și în narațiunile Kremlinului, veți căuta în mod activ ‘fapte’ pe care să vă bazați opiniile”, spune el. “Iar acest tip de pagină de ‘verificare a faptelor’ vă oferă exact acest lucru.”

Pe măsură ce canalul a luat avânt, Vasiliev a căpătat mai multă vizibilitate, acordând interviuri în calitate de expert în dezinformare. Din august, el a găzduit un segment intitulat “Fake Control” în cadrul emisiunii unuia dintre cei mai puternici propagandiști ai lui Vladimir Putin, Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai importanți propagandiști de stat ruși.

Vasiliev s-a folosit de noua sa proeminență pentru a lansa alte întreprinderi, inclusiv o rețea pentru donatorii lunari ai armatei ruse care organizează călătorii în “Zona de Operațiuni Speciale” din Ucraina și un canal Telegram unde difuzează emisiuni de știri în direct.