Ucrainenii și-au dat seama în cele din urmă că scăderea sprijinului militar din partea partenerilor occidentali, precum și pierderea a zeci de mii de soldați, îi vor obliga să facă pace. Pace în termenii doriți de Rusia, care le va impune ucrainenilor să accepte că au pierdut teritoriile din regiunile deja anexate de Moscova.
Potrivit sursei citate, șansele unei victorii absolute pentru Ucraina, fără cedare de teritorii, sunt minuscule, astfel că perspectiva unei concesii teritoriale în schimbul unui compromis cu Rusia devine scenariul realist. Cu toate acestea, pacea ar fi cu adevărat instabilă și ar fi doar un răgaz ca Rusia să își refacă armata.
”Un astfel de acord ar putea duce la o pace instabilă, cu implicații serioase asupra politicii europene pentru mulți ani”, remarcă publicația. Conform The Washington Post, Donald Trump susține acest scenariu, pentru că toată lumea din SUA vrea să se concentreze asupra competiției cu China.
Inclusiv Kamala Harris ar urma să aibă o atitudine mai rezervată față de sprijinul Ucrainei, în ideea în care interesul publicului american pentru această susține s-a diminuat. În urmă cu mai multe zile analistul Anatol Lieven arăta că industria de apărare occidentală nu poate produce suficientă muniție pentru a ajuta Ucraina.
La rândul lor, Statele Unite ale Americii ar avea mari dificultăți în a furniza sistemele de apărare antiaeriană pentru Ucraina și Israel, mai ales că e nevoie de rezerve în eventualitatea unui războiu cu China. Mai mult, NATO nu poate suplimenta sprijinul militar terestru pentru Ucraina.
Și mai interesant, așa cum arată presa din Cernăuți, chiar dacă în 2022 SUA și NATO considerau lupta Ucrainei una emblematică pentru confruntarea dintre democrație și dictatură, entuziasmul s-a pierdut în timp în momentul în care oamenii au fost nevoiți să accepte realitățile politice și economice.
Între timp, Volodimir Zelenski este furios pentru că planul său de pace prezentat ”confidențial” lui Joe Biden a ajuns în presa din SUA. La fel de supărător pentru liderul de la Kiev este lipsa de reacție a Occidentului la auzul veștii că pe frontul de est vor fi trimiși soldați din Coreea de Nord.
”Presa a scris că Ucraina vrea sau a vrut multe rachete, inclusiv de tip Tomahawk, însă asta era informație transmisă confidențial Casei Albe. Noi cum să înțelegem acest mesaj? Înseamnă asta: Că între parteneri nu mai există informații confidențiale? Vocile partenerilor occidentali, vocile statelor sudice și a Chinei nu sunt pe cât de vehemente ar trebui în privința prezenței trupelor nord-coreene în Rusia. Cred că vorbim despre un element nou și periculos, care deschide o nouă pagină în acest război”, a declarat Zelenski.
Cu toate acestea, Pentagonul, prin vocea lui Lloyd Austin, a încercat să nu dea prea mare importanță acestui aspect. ”A te îndrepta către un stat paria, precum Coreea de Nord pentru trupe subliniază cât de mare este dificultatea în care Rusia se află. Luăm acest lucru foarte în serios și îndemnăm Kremlinul să-și schimbe direcția. Înțelegem pe deplin implicațiile de securitate atât pentru Europa, cât și pentru regiunea Indo-Pacific. Putin nu va învinge în Ucraina, chiar și cu mai mult sprijin din partea Coreei de Nord”, a transmis Austin.