Sport

Watchman Dănciulescu. Pasiunea extremă a supergolgheterului României

Ionel Dăciulescu, supergolgeterul istoriei campionatului, este extrem de „îndrăgostit” de ceasuri, pe care le colecționeză și le evaluează ca pe niște opere de artă
02.01.2025 | 08:15
Ionel Dănciulescu are o pasiune foarte costisitoare: ceasurile! foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ionel Dănciulescu își umple timpul după cariera de fotbalist cu un job la CS Dinamo, cu unul de analist la DigiSport, cu soția Miki și cu fiica Diana. Și cu evenimente legate de… ceasuri!

Ceasurile, pasiunea extremă a lui Ionel Dănciulescu: „Aleg Rolex sau Franck Muller”

Ceasurile sunt pasiunea principală a fostului golgeter al lui Dinamo și al Stelei: „Mi-au plăcut dintotdeauna, doar că în vremea în care jucam nu aveam timp suficient să mă documentez, să studiez despre mărci, despre modele. Îmi plăceau ceasurile, dar eram mereu prins cu cantonamente, cu meciuri”. 

ADVERTISEMENT

De când s-a retras ca jucător, Dănciulescu a avut timp să își satisfacă pasiunea și s-o întrețină cu noi modele, cu noi informații. A avut și timp, și bani. Chiar dacă nu a avut o carieră care să-i permită să câștige multe milioane de euro, așa cum au făcut Cristian Chivu și Adrian Mutu, doar două exemple, „Danciu” a reușit să acumuleze suficienți bani încât să trăiască relaxat acum, să nu depindă de un serviciu.

ceas ionel danciulescu
Ionel Dănciulescu poartă un ceas Franck Muller de 15.000 de euro

Nu este nici atât de bogat încât să își cumpere toate modelele pe care le-ar vrea. Dintre mărci s-a oprit la două: „Am tot testat de-a lungul timpului, am schimbat multe ceasuri, zeci! Acum aș alege Rolex sau Franck Muller, acestea sunt mărcile mele favorite”. 

ADVERTISEMENT

„Danciu” se ferește să pronunțe prețuri, sume, „că nu vreau să fac paradă! Nu are legătură cu banii, e ceva ce îmi place mie, atât!”. În fotografiile pe care le-a postat de-a lungul timpului a apărut cu un ceas Franck Muller de 15.000 de euro. „L-am cumpărat de la prietenii mei de la Albini Prassa, ei mă mai invită din când în când la evenimente, la prezentări ale unor ceasuri”.

E o pasiune şi simt o plăcere atunci când cumpăr un ceas care îmi place, dar analizez atent preţurile, că nu îmi permit să arunc banii. E adevărat că e un hobby scump” – Ionel Dănciulescu

Ionel Dăciulescu: „Nu pot să port oricare ceas, am mâna foarte subţire”

Ar fi un efort exagerat chiar și pentru un fost mare fotbalist să-și achiziționeze un Richard Mille, ceasurile care sunt la mare modă în momentul acesta. Modelele au prețuri care se întind de la 150.000 de euro la 600.000 de euro! Lui „Danciu” îi mai place Nautilus, de la Patek Phillipe. Şi acela e foarte scump, între 150.000 de euro şi 200.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Ionel povestește că și-a rafinat alegerile pe parcurs, dintr-un bărbat care doar își dorea să poarte ceas a devenit un cunoscător, „deși nu sunt eu vreun specialist, doar un pasionat care se documentează”. 

„Când eram jucător, îmi luam G-Shock, Tag Heuer, Tissot. Alegeam modelele cele mai mari, cele mai nepotrivite pentru mine”. De ce erau nepotrivite? „Eu am mâna foarte subţire, trebuie să ţin cont şi de asta când aleg un ceas”. Adevărul e că Dănciulescu nu doar că nu s-a îngrăşat faţă de perioada în care era fotbalist, dar e chiar mai slab acum! Reuşeşte să îşi păstreze o formă bună cu sport practicat zilnic şi cu o dietă controlată atent.

ADVERTISEMENT
ceasuri danciulescu
Ionel Dănciulescu, etalându-și mândru ceasul Longines, model care costă „doar” 4.500 de euro. Foto: GSP

Fostul fotbalist spune că a schimbat 10 sau 15 ceasuri de-a lungul timpului. Piese cu care s-a mai afişat: Rolex Day-Date presidential, Rolex Daytona Rose Gold cu curea din cauciuc, Rolex GMT „Pepsi”, Hublot Big Bang. Primele două costă spre 50.000 de euro fiecare!

O persoană căreia îi plac ceasurile poate să-şi achiziţioneze modele foarte bune de la Rolex ori de la Hublot chiar şi cu şapte mii sau cu opt mii de euro, nu e nevoie să ai zeci de mii de euro ca să-ţi permiţi mărcile acestea” – Ionel Dănciulescu

„Mister” Dinu şi ceasul de lux pe care i l-a oferit… Ion Iliescu!

Rolex Day-Date costă mai mult pe piaţa second-hand decât costă nou, în magazine! Dănciulescu explică şi el că sunt dese situaţiile în care un ceas îşi sporeşte valoarea în timp: „Nu e aceeaşi situaţie ca la maşini, să înceapă devalorizarea imediat după ce ai achiziţionat-o. Sigur, depinde de marca şi de modelul ceasului, că nu toate devin mai scumpe cu timpul. Dar unele, da, pot constitui nişte investiţii”.

ceas danciulescu
Rolex Day-Date

Rolex îşi sporeşte valoarea pe parcurs fiindcă e foarte greu să cumperi direct ceasuri noi, există liste de aşteptare care se întind chiar şi pe ani întregi pentru câte un model! Daytona e un model pe care l-a făcut celebru Paul Newman. Exact ceasul pe care l-a purtat faimosul actor a fost vândut la licitaţie cu 17,8 milioane de dolari! Modelul pe care îl purta Newman era diferit de al lui Dănciulescu, era o piesă cu un cadran extrem de simplu.

Un Rolex Day-Date are şi Cornel Dinu, un exemplar foarte rar, black onyx dial. Ceasul lui „Mister” are o poveste spectaculoasă. Legendarul fotbalist l-a primit cadou de la Ion Iliescu, care îl primise, la rândul său, cadou într-una dintre vizitele făcute în Ţările Arabe. Dinu a fost foarte apropiat de Ion Iliescu în toată perioada în care acesta a condus România.

Cu cîţiva ani în urmă, Cristi Borcea a încercat să cumpere ceasul: „«Mister», sunt dispus să-ţi plătesc bani mulţi! Dă-mi-l mie!”. Dinu a refuzat propunerea, a preferat să păstreze ceasul.

Fiecare cu pasiunea lui, unii au tot felul de extravaganţe, eu prefer să îmi cumpăr din când în când câte un ceas. Îmi place şi să citesc despre modele, să descopăr poveştile din spatele ceasurilor. Nu sunt doar mecanisme, e şi design, sunt şi poveşti” – Ionel Dănciulescu

Un ceas arăta timpul în care Dinamo avea bani mulţi şi o echipă foarte bună

Cristi Borcea a mai fost implicat într-o poveste cu un ceas. După un derby cu FCSB, a intrat în vestiar, şi, încântat fiind de prestaţia pe care o avusese Emilan Dolha, şi-a scos Audemars Piguet pe care îl avea la mână şi i l-a oferit portarului. Modelul respectiv costa mai mult de 20.000 de euro.

Dănciulescu era şi el în vestiar atunci. „N-am avut norocul să mi-l dea mie”, glumeşte fostul atacant. „Cristi e şi el pasionat de ceasuri şi e un cunoscător”, îşi aminteşte Ionel despre Borcea, unul dintre acţionarii clubului în vremurile în care „câinii” luptau an de an pentru câştigarea campionatului şi erau printre cei mai bogaţi din campionat, nici nu-şi puneau problema să intre în insolvenţă ori să tragă din greu pentru subzistenţă.

Un bonus de 20.000 de euro pentru un singur jucător, în cash sau cu un ceas, ar fi imposibil de plătit astăzi la Dinamo, într-un club care de doi ani a tot fost ameninţat cu extincţia şi numai donaţiile din partea suporterilor l-au mai ţinut în viaţă.

Îmi plăceau ceasurile şi în vremea în care eram fotbalist, dar atunci era foarte greu să mai am timp şi atenţie pentru altceva în afara fotbalului. Eu am prins şi alte timpuri, cu cantonamente lungi, cu antrenamente multe. Şi să fi vrut, tot nu îmi rămânea timp pentru hobby-uri!” – Ionel Dănciulescu

N-a avut norocul pentru bani al altor fotbalişti

Dănciulescu a prins o perioadă în care existau salarii mari în România, mai mari decât sunt cele de astăzi în SuperLiga, însă el nu a fost niciodată printre jucătorii cel mai bine plătiţi. Faptul că a petrecut ani mulţi şi la Dinamo, şi la Steaua nu i-a folosit în negocieri. Şi dinamoviştii, şi steliştii s-au bazat pe loialitatea lui şi i-au plătit aproape mereu mai bine pe fotbaliştii noi pe care îi aduceau. Dănciulescu era frecvent unul dintre golgeterii de top din competiţie, fără să fie în frunte şi într-un clasament al salariilor. El nu a avut nici ocazii să joace ani mulţi în străinătate, în ligi mai bogate. A mers la Altay Izmir în 1997, dar după un timp foarte scurt a revenit în România şi a semnat cu Steaua. Plecase în Turcia de la Dinamo. A mai bifat scurte „mandate” la Shandong, în China, şi la Hercules Alicente, în Spania.

Piţurcă l-a împiedicat să aibă mai multe selecţii

Ionel Dănciulescu a marcat 214 goluri doar în campionatul românesc, e al doilea golgeter din istoria competiţiei, îl depăşeşte numai Dudu Georgescu, cu 252 de goluri. Randamentul formidabil pe care l-a avut „Danciu-gol” pentru Steaua şi pentru Dinamo nu i-a folosit ca să fi avut şi el mai multe selecţii. Motivul? În vremea în care el se afla la Steaua a existat un conflict între Victor Piţurcă, antrenorul roş-albaştrilor în momentul acela, şi Ioan Becali, impresarul lui Dănciulescu şi al altor stelişti. „Cine nu reziliază contractul avut cu Giovanni nu va mai juca aici!”, le-a transmis Piţi fotbaliştilor. Dănciulescu a ales să îi rămână loial lui Ioan Becali, ceea ce a determinat şi revenirea sa de la Steaua la Dinamo. Piţurcă a devenit după aceea selecţioner şi nu a uitat, a ţinut cont de situaţia aceea în care Dănciulescu nu respectase ordinul său şi nu l-a convocat.

Liechtsteiner se angajează într-o fabrică de ceasuri

Nu numai Dănciulescu e pasionat de ceasuri, sunt mulţi fotbalişti cu pasiunea aceasta. Contează şi faptul că ei practică o meserie foarte bine plătită, ceea ce le dă posibilitatea să-şi permită costurile pe care le impune un astfel de hobby. Exemplul extrem de pasiune e al lui Stephan Liechtsteiner, căpitanul naţionalei Elveţiei, împotriva căreia a jucat România la Campionatul European din 2016. Fost fundaş dreapta la Juventus, la Lazio şi la Arsenal, Liechtsteiner s-a retras din cariera de fotbalist şi s-a înscris la cursuri despre… ceasornicărie!

El a început cursurile în cadrul companiei Dreyfuss, pe ai cărei acţionari, fraţii Dreyfuss, îi cunoştea. Cum a explicat Liechtsteiner: „Vreau să fac ceva productiv. Dacă eşti bancher, ştii că vei face asta în toată viaţa ta, până când vei ieşi la pensie. Dar dacă eşti fotbalist și treci de 35 de ani, trebuie să te gândeşti la o altă meserie. Văd în munca de ceasornicar multe asemănări cu fotbalul. În fotbal, dacă echipa nu e un tot, un ansamblu, nu vei câştiga. La fel e şi un ceas, dacă nu sunt toate piesele plasate perfect, el nu va funcţiona”.

Guardiola are un ceas cum nu-şi mai poate cumpăra nimeni

Antrenorul de acum al lui Manchester City, Pep Guardiola, a purtat în timpul unei partide cu Real Madrid din Champions League un ceas Richard Mille al cărui preţ e de 260.000 de euro. Aceasta e valoarea modelului clasic existent în magazine. Guardiola nu are modelul disponibil pentru toată lumea, el are o piesă specială creată în Emiratele Arabe Unite. Ceasul a fost realizat anume pentru Pep, e unic și costă peste 1,3 milioane de euro.

guardiola 482218
Pep Guardiola și ceasul său unic

Tot în Premier League, un fost campion cu Manchester United a devenit vânzător de ceasuri. Kieran Richardson a câştigat de două ori titlul cu United. El a participat recent la un podcast în care a vorbit despre afacerea sa cu ceasuri şi a şocat cu o mărturisire: „Mă uit în continuare cu interes la meciurile din Premier League fiindcă sunt fanul lui Arsenal”.

Lui „Danciu-gol” i-ar fi plăcut la Manchester City

Pasiunea pentru ceasuri e mai uşor de satisfăcut dacă ajungi să joci la nivelul cel mai înalt din fotbal. La Manchester City, proprietarul Mansour bin Zayed şi-a invitat jucătorii la o petrecere în 2009 şi le-a oferit câte un cadou. În ce a constat cadoul? Câte un ceas Franck Muller, una dintre mărcile favorite ale lui Dănciulescu. Fiecare astfel de ceas valora 200.000 de euro! Cu mult mai mult decât plăteşte Danciu pentru cele mai valoroase piese ale sale. Sauditul tocmai preluase controlul clubului şi a dorit să-şi arate astfel forţa, generozitatea în faţa achiziţiilor de atunci, la începutul reformei care o avea s-o transforme pe City într-o superforţă europeană, multiplă campioană a Angliei şi câştigătoare a trofeului Champions League. Carlos Tevez, Roque Santa Cruz, Gareth Barry erau printre nou-aduşii din perioada respectivă.

  • 45,9 milioane de euro costă cel mai scump ceas din lume, conform site-ului gasesteceas.ro. E un Graff Diamonds Hallucination realizat cu diamante rare multicolore de 110 karate și cu brăţara din platină

ceas danciulescu
Graff Diamonds Hallucination
  • 514 meciuri a jucat Dănciulescu, acum la 47 de ani, în prima ligă din România. El a debutat la Electroputere Craiova la începutul anilor 90, apoi a trecut la Dinamo şi a început astfel cariera formidabilă pe care avea s-o înregistreze
ADVERTISEMENT