Sport

Rudel Obreja, eliberat din închisoare! Fostul pugilist va putea să se trateze de cancer

Rudel Obreja, încarcerat în dosarul ”Gala Bute”, suferă de cancer, iar Tribunalul Ilfov a decis că poate fi întreruptă executarea pedepsei pentru fostul președinte al FR Box.
22.07.2022 | 14:58
Rudel Obreja eliberat din inchisoare Fostul pugilist va putea sa se trateze de cancer
Rudel Obreja, încarcerat în dosarul ”Gala Bute”, suferă de cancer, iar World Boxing Council (WBC) cere eliberarea imediată a acestuia pentru a putea începe tratamentul
ADVERTISEMENT
22-07-2022
12:14

Decizie favorabilă pentru Obreja

Tribunalul Ilfov a hotărât să admită cererea de întrerupere a executării pedepsei închisorii formulată de Rudel Obreja, deţinut în Penitenciarul Jilava, pentru o perioadă de trei luni.

Instanţa a stabilit că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box nu trebuie să părăsească ţara decât în condiţiile stabilite de instanţă, să ia legătura cu Poliţia pentru a fi luat în evidenţă, să nu deţină arme, să se prezinte la spital pentru tratament. Dacă va încălca una dintre aceste măsuri, atunci întreruperea pedepsei va fi revocată.

Decizia poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare, iar în cazul în care nu va fi atacată, va rămâne definitivă.

Fostul mare pugilist a lansat un apel disperat către autorități și opinia publică în care cere să fie eliberat pentru a se putea trata în cele mai bune condiții.

Eliberarea lui Rudel Obreja, o cauză pentru WBC

În ajutorul lui Rudel Obreja a sărit WBC, care într-un comunicat a cerut eliberarea imediată a fostului președinte al Federației Române de Box, subliniind că este vorba despre dreptul acestuia la viaţă.

ADVERTISEMENT

”WBC este profund îngrijorat de veştile recente din România cu privire la faptul că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, rămâne încarcerat şi nu are acces la îngrijiri medicale corespunzătoare. Domnul Obreja a fost diagnosticat recent cu cancer pancreatic în formă avansată.

Sunt indicii că domnul Obreja ar fi fost condamnat pe nedrept în celebrul dosar ‘Gala Bute’. Conform familiei, Obreja s-a plâns de dureri abdominale acute de trei luni. În cele din urmă, el a fost dus la spital şi a fost diagnosticat cu cancer în formă avansată, un diagnostic pus extrem de târziu din cauza indiferenţei medicilor închisorii şi a răspunsului slab şi întârziat al sistemului penitenciar”, se arată în mesajul postat pe site-ul oficial al WBC.

ADVERTISEMENT

WBC, strângere de fonduri pentru Obreja

Forul mondial consideră că drepturile lui Rudel Obreja au fost încălcate grav, cere autorităților din țara noastră să ia măsurile necesare pentru îndreptarea situației și a anunțat că va organiza o strângere de fonduri pentru a se acoperi cheltuielile medicale ale acestuia.

Au fost încălcate grav drepturile omului în cazul domnului Obreja. Codurile internaţionale interzic tortura şi tratamentul inuman al persoanelor încarcerate. Pe scurt, WBC crede că dreptul domnului Obreja la viaţă a fost încălcat.

ADVERTISEMENT

Domnul Obreja ar trebui să fie eliberat imediat, pentru a primi îngrijiri medicale adecvate şi susţinerea familiei sale. Le cerem guvernului român şi tuturor instituţiilor naţionale competente să ia măsurile corespunzătoare pentru a repara situaţia şi a se asigura că drepturile domnului Obreja sunt respectate”, se mai scrie în comunicat.

Acuze dure la instituțiile statului

Pe 27 iunie, lui Rudel Obreja i s-a pus primul diagnostic de cancer, după un examen CT. Diagnosticul a fost confirmat prin analize ulterioare. Fostul pugilist s-a plâns de dureri crunte în zona abdominală și la spate.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Gala Bute”, alături de Elena Udrea. Într-o declarație pentru FANATIK, el a lansat un atac virulent la adresa instituțiilor statului și la modul în care se aplică legea în România

ADVERTISEMENT