Fotbal international

George Weah a câştigat alegerile în Liberia! Victorie categorică pentru fostul star al fotbalului

George Weah, singurul fotbalist african din istorie care a câştigat Balonul de Aur, a devenit preşedintele Liberiei în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
29.12.2017 | 11:36
George Weah a castigat alegerile in Liberia Victorie categorica pentru fostul star al fotbalului

Weah, fost mare atacant al celor de la AC Milan, l-a învins categoric pe vicepreşedintele Joseph Boakai în turul secund al alegerilor. După numărarea a 98,1% dintre voturi, Weah a strâns 61,5%, în timp ce Boakai a primit doar 38,5% dintre voturile cetăţenilor. 56% din populaţia Liberiei a ieşit la vot, Weah fiind învingător în 14 dintre cele 15 districte ale ţării.

Fostul Balon de Aur urmează să preia conducerea Liberiei  în luna ianuarie şi are rolul de a conduce prima tranziţie democratică din ultimii 70 de ani. Weah va prelua ţara de la Ellen Johnson Sirleaf, cea care a fost prima femeie preşedinte din Africa, ea fiind la putere din 2006 în Liberia.

Fanii lui Weah au dat drumul la sărbătoare

Sute de fani ai fostului mare fotbalistul au început petrecerea pe străzile capitalei la finalul alegerilor şi l-au aclamant ore în şir pe noul preşedinte. Weah nu a rămas indiferent şi le-a transmis un mesaj emoţionant celor care l-au votat: “Dragii mei liberieni, simt adânc emoţia întregii naţiuni. Analizez importanţa şi responsabilitatea sarcinii imense pe care o primesc astăzi. Schimbarea a venit”, a spus George Weah, cu ochii în lacrimi.

George Weah are o poveste tipică pentru un fotbalist venit din Africa. Fostul vârf  s-a născut şi a crescut în cartierul Calara Town, unul dintre cele mai sărace cartiere din capitala Morovia, iar în 1995 a devenit  singurul jucător african care a câştigat Balonul de Aur pe când evolua la AC Milan.

Oamenii din Liberia au aşteptări mari din partea lui Weah: “Vreau să aducă oportunităţi de angajare şi să construiască economia ţării – acesta este principalul lucru acum”, a spus un fan îmbrăcat într-un tricou galben de fotbal din Camerun pentru NYTimes.

Liberia este o ţară creată în 1847, fiind întemeiată de către sclavii eliberaţi din Statele Unite ale Americii. Ţara lui Weah este cea mai veche republică modernă a Africii, însă ultimul transfer democrativ de putere a avut loc în 1944. Liberia se reface şi acum după războiul civil care a durat 14 ani şi s-a încheiat în 2003.