Fotbal international

Wesley Sneijder se retrage din naționala Olandei. Este recordmenul absolut de selecții

06.09.2018 | 20:11
Wesley Sneijder se retrage din nationala Olandei Este recordmenul absolut de selectii
ADVERTISEMENT

Wesley Sneijder se retrage din naționala Olandei la vârsta de 34 de ani. După 15 ani în care și-a reprezentat țara pe terenul de fotbal cât a putut de bine, mijlocașul olandez a decis să nu mai joace pentru reprezentativa “Portocalei Mecanice”. Sneijder este recordmenul absolut de selecții în lotul Olandei. După ce jucat în 133 de partide și a marcat 31 de goluri, oficalii din fotbalul olandez au decis să îi organizeze o partidă de retragere în fața propriilor fani. Amicalul Olanda – Peru se joacă vineri, 7 septembrie, la Amsterdam, în onoarea unuia dintre cei mai buni mijlocași ai ultimilor 10 ani.

Wesley Sneijder a debutat în naţionala Olandei în 2003, la un meci amical cu Portugalia. Olandezul în vârstă de 33 de ani a jucat în ultima sa partidă pentru prima reprezentativă, a 133-a, împotriva României, în noiembrie 2017. Anunțul oficial al retragerii a fost făcut în luna martie a acestui an. Potrivit Federaţiei Olandeze de Fotbal, Sneijder a luat decizia după ce a discutat cu selecţionerul Ronald Koeman, care l-a vizitat în Qatar. În prezent, Wesley Sneijder este legitimat la gruparea Al Gharafa, din Qatar.

ADVERTISEMENT

“Wesley Sneijder este unul dintre cei mai buni fotbalişti olandezi din ultimii ani. Însă vreau să construiesc o echipă nouă şi trebuie să fac unele alegeri”, declara Ronald Koeman la o lună după ce prelua banca tehnică a reprezentativei Olandei.

Wesley Sneijder se retrage din naționala Olandei

Wesley Sneijder a trecut pe la 6 echipe până acum: Ajax Amsterdam (180 de meciuri, 58 de goluri, 45 de pase de gol), Galatasaray Istanbul (175 – 45 – 44), Inter Milano (116 – 22 – 35), Real Madrid (66 – 11 – 11), OGC Nice (8 – 0 – 1) și Al Gharafa Sports Club (în prezent, 17 – 10 – 5). Cea mai mare sumă plătită vreodată pentru transferul lui Wesley Sneijder a fost de 27 de milioane de euro, bani pe care Real Madrid i-a plătit lui Ajax Amsterdam în vara anului 2007, în momentul în care jucătorul era cotat pe piața transferurilor la 16 milioane de euro. În prezent, jucătorul este cotat la 5 milioane de euro. Sneijder a câștigat Champions League cu Inter Milano pe vremea când pe banca tehnică a echipei se afla portughezul Jose Mourinho.

ADVERTISEMENT

La echipa națională, mijlocașul a avut cea mai bună performanță în anul 2010, când a jucat în 10 partide și a marcat de 7 ori, ajungând cu Olanda în finala Campionatului Mondial din Africa de Sud 2010. După 0-0 la finalul timpului regulamentar, ibericii s-au impus atunci cu 1-0 prin golul marcat de Andres Iniesta în minutul 116, când toată lumea se gândea la loviturile de departajare.

Sneijder joacă la fosta echipă a lui Claudiu Keșeru

Mijlocaşul ofensiv a semnat în ianuarie 2018

un contract pe un an şi jumătate cu Al-Gharafa după ce a stat doar jumătate de an la Nice. La scurt timp după ce a semnat, Wesley Sneijder a oferit primele declaraţii, acesta spunând că i-au trebuit doar două zile ca să fie convins să vină în Qatar. Sunt foarte încântat. Abia aştept să debutez. Sper să joc vineri. M-au convins în două zile să semnez. Am venit aici să joc fotbal şi să-i ajut pe jucătorii tineri. Am înţeles că echipa este una de calitate. Am primit oferte şi de la alte echipe, dar am ales Al-Gharafa”, a declarat Wesley Sneijder.

ADVERTISEMENT

Wesley Sneijder a rămas în amintirea iubitorilor fotbalului prin golul marcat în tricoul “Portocalei Mecanice” în 2010 împotriva Braziliei, în sferturile de finală ale CM 2010. Sneijder a reușit atunci primul său golul cu capul din carieră.