News

Whatsapp, sub atac cibernetic. Cum au fost afectați utilizatorii

14.05.2019 | 10:57
Whatsapp sub atac cibernetic Cum au fost afectati utilizatorii

Aplicația gratuită WhatsApp, deținută de Facebook, a lansat luni un atac cibernetic, atac care a vizat un ,,număr select” de utilizatori. Atacul cibernetic a fost orchestrat de „un jucător cibernetic avansat” și a fost elaborat de firma de securitate  israeliană NSO Group.

Whatsapp, sub atac cibernetic

Aplicația de mesagerie WhatsApp a devenit vulnerabilă la începutul lunii, mai exact pe data de 12 mai. Echipa de securitate din cadrul companiei Whatsapp a fost prima care a descoperit vulnerabilitatea și a anunțat imediat grupurile pentru drepturile omului, Departamentul de Justiție al SUA, cât și furnizorii de servicii de securitate.

Hackerii au folosit funcția vocală a aplicației pentru a suna victima cu scopul de a instala un program clandestin de monitorizare pe telefoane sau alte dispozitive. Programul se instala automat chiar dacă victima nu răspundea la apel. În multe dintre cazuri, apelul dispărea la scurt timp din istoric, ca și cum nu ar fi existat niciodată.

“Atacul poartă toate semnele unei companii private care lucrează cu guverne pentru furnizarea de spyware care preia controlul asupra funcțiilor programului de operare al telefonului mobil”, a anunțat Whatsapp, luni.

Prin atacul de ieri compania a lansat un update care a eliminat această vulnerabilitate. Vulnerabilitatea a vizat telefonul mobil al unui avocat din Marea Britanie, avocat implicat într-un proces împotriva Companiei NSO Group. Procesul este intentat de un grup de jurnaliști și un dizident saudit. NSO Group investighează cazul acestor atacuri ce vizează aplicația și spune că nu este implicată. “În niciun caz NSO nu ar fi implicată în utilizarea sau identificarea ţintelor tehnologiei sale, care este utilizată exclusiv de agenţii de informaţii şi de aplicare a legii”, a declarat compania.

Aplicația Whatsapp a fost atacată cibernetică luni
Whatsapp a lansat un update luni. Utilizatorii au fost nevoiți să își actualizeze aplicația
Sursa foto: Google.com

Cum au fost afectați utilizatorii aplicației

Programul de tip spyware Pegasus poate extrage toate datele existente pe dispozitiv, de la mesaje text, contact, locația GPS-ului, e-mail sau instoricul browserului. Și lista poate continua. În plus, programul spion poate utiliza microfonul și camera pentru a înregistra sunetele ambientale., conform unui articol publicat în cotidianul New York Times în anul 2016.

Toți utilizatorii au fost indemnați să își actualizeze aplicația ca măsură de precauție. Număr utilizatorilor afectați de acest atac încă nu este cunoscut.

Peste 1 miliard de oameni folosesc aplicația Whatsapp pentru a ține legătura cu prietenii și familia oricând și oriunde. Aplicația se folosește în peste 180 de țări din lume.