News

Cum a ajuns Wikipedia raiul teoriei conspirației. Paginile contestă încălzirea globală și sugerează instaurarea unei dictaturi mondiale

Cu toate că Wikipedia este, în general, o enciclopedie de încredere, pe anumite pagini din mai multe limbi apar probleme în ceea ce privește veridicitatea informațiilor.
23.11.2021 | 20:00
Cum a ajuns Wikipedia raiul teoriei conspiratiei Paginile contesta incalzirea globala si sugereaza instaurarea unei dictaturi mondiale
Wikipedia a devenit o sursă de teorii ale conspirației în cazul paginilor scrise în limbi mai rare. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Wikipedia este una dintre cele mai importante resurse informaționale disponibile în prezent. Ești întotdeauna la doar câteva click-uri distanță de informații referitoare la o bună parte din subiectele de interes care te-ar putea pasiona.

Desigur, cele mai multe contribuții la Wikipedia au loc în limba engleză, care se bucură de cel mai însemnat număr de articole din această enciclopedie virtuală. Nici limba română nu este de ignorat, având în vedere că sunt peste 423.000 de articole pe care le poți lectura. Unele complete, altele cu ceva mai puțină informație la îndemână.

ADVERTISEMENT

În total, Wikipedia găzduiește articole scrise în mai bine de 300 de limbi folosite în întreaga lume. Cu cât comunitatea care vorbește această limbă este mai mare, cu atât este mai mare și contribuția scrisă la Wikipedia. Aici apare, însă, o problemă identificată de jurnaliștii de la BBC în privința conținutului disponibil în enciclopedie.

Încălzirea globală, de la certitudine la fals pe Wikipedia

În cazul limbilor cu mai puțini vorbitori și care au, implicit, și o comunitate mai mică de voluntari ce contribuie la articolele de pe Wikipedia, conținutul paginilor poate fi, pe alocuri, chestionabil, dacă nu chiar mai rău.

ADVERTISEMENT

Situația descoperită acum se referă la un subiect foarte actual pentru întreaga omenire, încălzirea globală. Fenomenul a devenit atât de îngrijorător, încât la cea mai recentă conferință globală pe teme de mediu, COP26, statele și-au luat multe angajamente drastice.

Într-o vreme în care schimbările climatice și mai ales, consecințele acestora devin foarte vizibile, cititorii care ajung pe Wikipedia pentru a studia problema într-o limbă mai puțin populară riscă să citească diverse teorii ale conspirației.

ADVERTISEMENT

În limbi precum swahili, belarusă sau kazahă, paginile Wikipedia sugerează că oamenii de știință sunt împărțiți în ceea ce privește cauzele ridicării temperaturilor. Totuși, consensul care se bucură de o majoritate covârșitoare indică spre oameni ca responsabili pentru schimbările climatice.

De asemenea, pe Wikipedia scrisă în limba chineză, pagina despre schimbări climatice sugerează că activitatea solară este o posibilă explicație pentru temperaturile ridicate pe care le trăim în prezent. Între alte teorii găsite pe aceste pagini se regăsesc informații despre apariția unui guvern mondial totalitar, dar și insinuări că acțiunile împotriva încălzirii globale ar fi ghidate, de fapt, de interese financiare obscure. Pagina croată referitoare la fenomenul încălzirii globale chestionează știința din spatele schimbărilor climatice, dincolo de teoriile conspirației.

ADVERTISEMENT

”Sunt foarte îngrijorat”, spune Alex Stinson, Senior Program Strategist la Wikimedia Foundation, compania ce operează Wikipedia. ”Tocmai din această cauză e nevoie de mai mulți oameni implicați în proiect.”

Marea problemă a Wikipedia: lipsa voluntarilor dedicați

Fiecare dintre cele 300 de limbi prezente pe Wikipedia este administrată de voluntari, fiecare producând conținut original pentru enciclopedie. În principiu, Wikipedia este deschisă pentru editare oricui are o conexiune la internet și intră pe acest site.

Deși în teorie e o măsură bună, această ”democratizare” a opiniilor are carențe în cazul în care nu sunt foarte multe opinii disponibile. Stinson sugerează că reducerea teoriilor conspirației și a conținutului slab, în general, pot fi realizate cu o creștere a numărului de voluntari. De asemenea, Yumiko Sato, un autor japonez ce locuiește în SUA, a analizat dezinformările din enciclopedie și arată că ”Wikipedia funcționează doar dacă are în spate o comunitate de editori mare și diversă.”

În cazul limbii engleze, asta nu e o problemă, fiind peste 40.000 de persoane ce contribuie constant, lună de lună, la articolele găzduite de platformă. În plus, paginile referitoare la schimbări climatice sunt administrate de un grup de voluntari dedicați, ce verifică în mod constant acest conținut în vederea eliminării informațiilor false.

Totuși, asta nu se poate aplica pentru o bună parte dintre limbile în care Wikipedia a fost scrisă. În cazul a peste 150 de limbi și dialecte, sunt mai puțin de 10 persoane care editează în mod curent pagini. ”Aceste variante sunt mult mai mici și le lipsește diversitatea editorială, astfel că devin vulnerabile la manipulare”, spune Sato.

Wikimedia Foundation, cea care se ocupă de administrarea Wikipedia, nu are prea multe de făcut în ceea ce privește informațiile greșite disponibile pe platformă. Nici nu are de gând să facă ceva, deoarece ar încălca viziunea fundației. Unul dintre principiile de funcționare a Wikipedia este auto-guvernarea. Astfel, cât timp comunitatea de editori nu ia măsuri, nu se întâmplă nimic. ”Fundația nu a intervenit niciodată în mod direct în politica editorială și nu este ceva ce vom face”, arată Stinson. ”Trebuie să combatem dezinformările prin știință – dar asta funcționează doar dacă persoanele potrivite scriu în limbile mai puțin frecventate pe Wikipedia.”

ADVERTISEMENT