Life

William Anders, astronautul misiunii Apollo 8, a murit la 90 de ani. Cel care a realizat fotografia Răsăritul Pământului a suferit un accident de avion

William Anders, cosmonautul care a participat la Apollo 8, a încetat din viață la 90 de ani. Este cunoscut pentru imaginea intitulată Răsăritul Pământului.
10.06.2024 | 13:40
William Anders astronautul misiunii Apollo 8 a murit la 90 de ani Cel care a realizat fotografia Rasaritul Pamantului a suferit un accident de avion
William Anders, cosmonautul care a participat la Apollo 8, a încetat din viață la 90 de ani. Este cunoscut pentru imaginea intitulată Răsăritul Pământului. Sursa foto: captură video Youtube
ADVERTISEMENT

William Anders, astronautul misiunii Apollo 8, a murit la 90 de ani. Cel care a realizat fotografia Răsăritul Pământului a suferit un accident de avion. Poza Terrei care se ridică deasupra orizontului lunar a fost transmisă din spațiu la 24 decembrie 1968.

William Anders, cosmonautul care a participat la Apollo 8, a încetat din viață la 90 de ani. Este cunoscut pentru imaginea intitulată Răsăritul Pământului

William Anders, cosmonautul care a participat la Apollo 8, a încetat din viață la 90 de ani. Este cunoscut pentru imaginea intitulată Răsăritul Pământului, care nu a fost planificată, însă care va rămâne în istorie pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT

Regretatul astronaut a făcut parte din echipajul care a explorat spațiul alături de Frank Borman și Jim Lovell. Bărbatul a murit după ce a suferit un accident de avion, evenimentul nefericit având loc aproape de insulele San Juan din statul Washington.

Incidentul aviatic s-a produs în cursul zilei de vineri, 7 iunie 2024, când avionul vechi s-a prăbușit. La momentul respectiv astronautul era singur în aeronavă, trupul neînsuflețit fiind recuperat de o echipă de scafandri.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Statele Unite ale Americii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia care a dus la decesul lui William Anders, la 90 de ani. Vestea nefericită a fost confirmată de fiul său pentru presa internațională.

„Tatăl meu a murit într-un accident de avion în Insulele San Juan, în extremitatea nord-vestică a Statelor Unite”, a declarat fiul său, Lt. Col. Gregory Anders, pentru postul de televiziune CNN.

ADVERTISEMENT

„Familia este devastată”, a mai spus băiatul regretatului astronaut al misiunii Apollo 8, care se află în retragere din forţele aeriene. „A fost un pilot grozav şi ne va fi teribil de dor de el”, a încheiat acesta.

William Anders, astronautul care a realizat fotografia Răsăritul Pământului
William Anders, astronautul care a realizat fotografia Răsăritul Pământului. Sursa foto: NASA. Colaj: Fanatik

Cine a fost astronautul William Anders din misiunea Apollo 8

Astronautul William Anders care a participat la misiunea Apollo 8 va rămâne în istorie pentru totdeuna datorită faptului că a orbitat Luna, dar și pentru o imagine fabuloasă și faimoasă a Pământului. Planeta a fost surprinsă în Ajunul Crăciunului din anul 1968.

ADVERTISEMENT

Poza care poartă denumirea Earthrise (Răsăritul Pământuluii) nu făcea parte din protocolul programat al misiunii, însă oferă o perspectivă remarcabilă. Specialiștii spun că a devenit un simbol al măreției și fragilității universului nostru.

De asemenea, regretatul astronaut american este persoana care a citit primul din Cartea Genezei în timpul transmisiunii în direct de pe orbita lunară în acea noapte de Crăciun. William Anders a vorbit despre fotografia care a stârnit un interes puternic în revista Forbes, în 2015.

La vremea respectivă spunea că imaginea a evidențiat frumusețea și vulnerabilitatea Pământului, contribuind astfel la avansarea mișcării ecologiste. După misiunea Apollo 8 a avut una dintre cele mai influente cariere în afara programului spațial.

În plus, a lucrat în serviciul guvernamental, ocupând diverse poziții în administrația federală a Statelor Unite ale Americii. A fost prim președinte al Comisiei de reglementare nucleară, ambasador al SUA în Norvegia și director executiv al unor companii din industria spațială și de apărare.

Regretatul astronaut a fost prototipul băiatului american, în ciuda faptului că s-a născut în Hong Kong. Potrivit The Guardian, tatăl său, Arthur „Tex” Anders, era locotenent de marină la bordul unei canoniere care patrula pe râul Yangtze.

Când era doar un copil a fugit din China împreună cu mama sa, Muriel (născută Adams). Se întâmpla atunci când japonezii au atacat Nanjing. În SUA a urmat cursurile liceului Grossmont din comitatul San Diego, California.

A obținut rangul de cercetaș pe viață, al doilea cel mai înalt rang în rândul cercetașilor. Mai târziu William Anders a obținut numirea la Academia Navală a SUA din Annapolis, Maryland. După absolvirea facultății, în 1955, s-a transferat în forțele aeriene, fiind atras de zbor.

A fost căsătorit cu Valerie Hoard, pe care o cunoscuse la Annapolis, la scurtă vreme după absolvire. Ulterior, a fost repartizat să piloteze interceptoare pentru Comandamentul de Apărare Aeriană, pentru a se apăra de atacurile bombardierelor sovietice.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”