News

William Shakespeare s-a născut și a murit de Sfântul Gheorghe! Ciudățenii și curiozități despre cel mai mare dramaturg al lumii

23.04.2020 | 14:27
William Shakespeare sa nascut si a murit de Sfantul Gheorghe Ciudatenii si curiozitati despre cel mai mare dramaturg al lumii
William Shakespeare s-a născut și a murit de Sfântul Gheorghe! Ciudățenii și curiozități despre cel mai mare dramaturg al lumii. Sursa foto: inlightcenter.ro/
ADVERTISEMENT

William Shakespeare. Cel mai mare dramaturg din lume. Cel mai mare scriitor în limba engleză. Poetul național al Angliei. Bardul din Avon. Lebăda din Avon. S-a născut și a murit în aceeași dată: 23 aprilie. Saint George’s Day. Ziua Sfântului George. Sfântul ocrotitor al Marii Britanii. Ziua națională a Angliei. Pe românește Ziua Sfântului Gheorghe. Anul acesta „ciuma” este pandemia de COVID-19 provocată de „balaurul” SARS-CoV-2…

William Shakespeare s-a născut și a murit de Sfântul Gheorghe! Ciudățenii și curiozități despre cel mai mare dramaturg al lumii

William Shakespeare pe scurt: s-a născut la 23 aprilie 1564 la Stratford-upon-Avon, comitatul Warwickshire, Anglia, al treilea din cei 8 copii ai lui John Shakespeare, membru al Consiliului municipal și negustor înstărit de mănuşi şi al lui Mary Arden, fiica unui prosper fermier.

ADVERTISEMENT

La 18 ani a luat-o de soție pe Anne Hathaway, care avea 8 ani mai mult, care era deja însărcinată cu prima lor fiică, Susanna. Au mai avut doi copii, gemeni, Hammet și Judith, născuți în 1583. Singurul fiu a murit la numai 11 ani, provocându-i tatălui un șoc din care s-a născut piesa „Hamlet”, a cărui premieră a avut loc în 1601.

În 1585 Shakespeare s-a stabilit la Londra. A scris majoritatea capodoperelor sale în perioada 1590-1613, devenind foarte cunoscut începând cu anul 1592. În 1613 s-a retras în localitatea natală, Stratford-upon-Avon, unde a murit la 23 aprilie 1616, exact pe data la care se născuse cu 52 de ani în urmă…

ADVERTISEMENT

A fost primul scriitor „occidental” care a făcut referire la Transilvania!

Sunt multe „cârcoteli” în ceea ce privește viața și opera literară a lui William Shakespeare. Pentru că sunt multe aspecte neclare în privința biografiei sale din cauza precarității dovezilor scrise rămase din acel timp.

FANATIK vă prezintă în continuare enigme, curiozități, ciudățenii din timpul în care a trăit și creat cel mai mare dramaturg al tuturor vremurilor. Așadar știați că…

ADVERTISEMENT

Motivul plecării sale de acasă, de la Stratford-upon-Avon, ar fi fost, se pare ori o acuzație de… „braconaj la cerb”, ori anunțata judecată a bisericii pentru… datoriile acumulate la jocuri de zaruri?

Este foarte posibil ca numele de Shakespeare să fie, de fapt… inexistent? În scrierile, rare, păstrate din istorie cu numele său, există peste 80 de variante diferite ale numelui, printre care Shakspere, Shappere, Schakosper, Schakespeire, Shakstaf, Saxper, Shakeshafte, Shakspe sau Shaxberd. Cert este că William Shakespeare nu s-a prezentat niciodată sub numele de… Shakespeare, folosind nu mai puțin de 20 de variante de semnături!

Profesia, să zicem „de bază”, a lui William Shakespeare era aceea de actor, așa cum stă scris în documente din anii 1592, 1598 și 1603. Documente care atestă cu certitudine că a interpretat rolul fantomei în „Hamlet” și pe cel al lui Adam în „Cum vă place”. „Marele Will” a jucat în tinerețe în fața Reginei Elisabeta I și apoi în fața Regelui James I, care erau mară admiratori și susținători ai pieselor sale.

Pe piatra sa funerară din biserica „Holy Trinity” din Stratford-upon-Avon stă scris „Prieteni buni, în numele Mântuitorului feriţi-vă / Să săpaţi în pulberea ce-aici s-a ferecat / Căci binecuvântat vei fi, tu, om ce treci pe lângă pietre în tăcere / Şi blestemat să fie omul care mişcă fără minte-aceste oase ale mele”.

La 7 ani după moartea sa, locul de veci al lui Shakespeare a fost profanat şi prădat? Sunt istorici care contestă prezența în continuare a rămășițelor marelui dramaturg în mormânt, considerând că groapa este mult prea mică pentru dimensiunile un… schelet de om adult!

Primele acuzații de… plagiat la adresa lui Shakespeare au apărut în 1630? Printre posibilii autori reali ai unora dintre creaţiile sale fiind invocate nume precum Edward de Vere, Francis Bacon, Christopher Marlowe, Mary Sidney Herbert sau editorul sonetelor publicate în 1609, Thomas Thorpe.

În vremea lui Shakespeare, femeile erau strict interzise pe scenă, în piesele de teatru? Rolurile feminine erau interpretate de bărbaţi machiați, fardaţi sau cu măşti. Abia din anul 1660 li s-a permis în Anglia şi femeilor să joace în piesele de teatru.

Toate costumele pe care le purtau actorii pe scenă în perioada elisabetană, 1558-1603, trebuiau aprobate prin lege?

Nimeni nu prea ştie ce a făcut William Shakespeare „în particular”, în viața sa „intimă” între anii 1585 şi 1592, perioada ulterioară căsătoriei sale cu Anne Hathaway? Istoricii numesc, de altfel, acea perioadă „anii pierduți”. Inclusiv din punct de vedere literar.

Există dubii mari în ceea ce privește chipul lui William Shakespeare așa cum îl știm noi astăzi? Asta pentru că Martin Droeshout, gravor englez de origine flamandă, cel mai cunoscut ilustrator al portretelor „marelui Will” avea doar 15 ani atunci când acesta a murit…

William Shakespeare este considerat dramaturgul cu cel mai bogat vocabular din lume? Marele scriitor a folosit în bogata sa operă literară nu mai puțin de exact 884.429 de cuvinte, dintre care 28.829 diferite, unice, susțin experții în… „shakespearologie”.

William Shakespeare a fost primul scriitor nu numai din Anglia, dar din întreg vestul Europei care a făcut referire la… Transilvania? În „Pericle, Prinț al Tironului”, piesă scrisă în 1607-1608, apare propoziția „The poor Transylvanian is dead that lay with the little baggage” (Bietul transilvănean este mort, întins lângă bagaju-i mic).

William Shakespeare este dramaturgul cu cele mai multe piese jucate în lume? Opera sa a fost tradusă în 123 de limbi şi piesele sale au fost jucate de nenumărate ori în 24 de ţări numai în ultimul deceniu.

Marin Sorescu i-a dedicat o poezie superbă „marelui Will”

„Shakespeare a creat lumea în șapte zile.
În prima zi a făcut cerul, munții și prăpăstiile sufletești
În ziua a doua a făcut rîurile, mările, oceanele
Și celelalte sentimente –
Și le-a dat lui Hamlet, lui Iulius Caesar,
lui Antoniu, Cleopatrei și Ofeliei,
Lui Othelo și altora, Să le stăpînească, ei și urmașii lor,
În vecii vecilor.
În ziua a treia a strîns toți oamenii
Și i-a învățat gusturile:
Gustul fericirii, al iubirii, al deznădejdii,
Gustul geloziei, al gloriei și așa mai departe,
Pînă s-au terminat toate gusturile.

Atunci au sosit și niște indivizi care întîrziaseră.
Creatorul i-a mîngîiat pe cap cu compătimire,
Și le-a spus că nu le rămîne de cît să se facă
Critici literari
Și să-i conteste opera.
Ziua a patra și a cincea le-a rezervat rîsului.
A dat drumul clovnilor
Să facă tumbe,
Și i-a lăsat pe regi, pe împărați
Și pe alți nefericiți să se distreze.
În ziua a șasea a rezolvat unele probleme administrative:
A pus la cale o furtună,
Și l-a învățat pe regele Lear
Cum trebuie să poarte coroană de paie.
Mai rămăseseră cîteva deșeuri de la facerea lumii
Și l-a creat pe Richard al III-lea.
În ziua a șaptea s-a uitat dacă mai are ceva de făcut.
Directorii de teatru și umpluseră pămîntul cu afișe,
Și Shakespeare s-a gîndit că după atîta trudă
Ar merita să vadă și el un spectacol.
Dar mai întîi, fiindcă era peste măsură de istovit,
S-a dus să moară puțin…”

ADVERTISEMENT
  • „Atâta timp cât putem zâmbi, cauza nu e încă pierdută” – William Shakespeare
  • „Soarta unei glume depinde de urechea care o aude, nu de limba care o spune” – William Shakespeare
  • „Dragostea pe care o poți măsura este întotdeauna foarte săracă” – William Shakespeare
  • „Când dragostea vorbește, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului” – William Shakespeare
  • „Învinge durerea, fii vesel cât se poate, căci tot la zi ajunge și cea mai lungă noapte!” – William Shakespeare
  • „Acolo unde ești se află lumea întreagă” – William Shakespeare
  • 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 poeme narative și peste 200 de poezii traduse în aproape fiecare limbă vorbită pe Pământ a scris William Shakespeare
  • 884.429 de cuvinte a folosit în bogata sa operă literară William Shakespeare, dintre care 28.829 diferite, unice
  • 150 de „apariții” are cuvântul „love” (iubire) în piesa „Romeo și Julieta”
  • 30.557 de cuvinte, fix!, are cea mai lungă piesă a lui William Shakespeare, capodopera „Hamlet”
ADVERTISEMENT
Tags: