Sport

World Rugby a declanșat o anchetă care vizează eligibilitatea unui jucător din naționala Spaniei. ”Stejarii” ar putea ajunge direct la Cupa Mondială

Forul mondial de rugby a anunțat că a declanșat o anchetă care îl vizează pe sud-africanul Gavin van der Berg, component al naționalei Spaniei. ”Leii” ar putea fi descalificați, situație care avantajează România.
29.03.2022 | 11:31
World Rugby a declansat o ancheta care vizeaza eligibilitatea unui jucator din nationala Spaniei Stejarii ar putea ajunge direct la Cupa Mondiala
ADVERTISEMENT

World Rugby a anunțat, luni seara, că a deschis o anchetă care vizează eligibilitatea jucătorului Gavin van der Berg, originar din Africa de Sud, dar care evoluează pentru naționala Spaniei.

Două federații au cerut World Rugby să clarifice situația sud-africanului Gavin van der Berg

Așa cum FANATIK a anunțat în premieră, președintele Federației Portugheze de Rugby, Carlos Amado da Silva, a cerut la sfârșitul săptămânii trecute ca forul mondial să ancheteze dacă criteriile de naturalizare ale sud-africanului Gavin van der Berg sunt în conformitate cu prevederile regulamentului de eligibilitate. Anterior, o altă federație, nenominalizată, ar fi depus, de asemenea, o contestație la World Rugby, pe aceeași speță.

ADVERTISEMENT

”World Rugby va convoca o comisie judiciară independentă pentru a examina o potențială încălcare a Regulamentului World Rugby puncttul 8 (cel care reglementează eligibilitatea sportivilor de a juca pentru echipele naționale, altele decât cele ale țărilor de origine 0 n.r.) de către Uniunea Spaniolă de Rugby pe parcursul derulării edițieiilor 2021 și 2022 a Rugby Europe Championship”, a anunțat World Rugby.

Piliertul sud-african Gavin van der Berg a evoluat în două meciuri pentru naționala ”leilor” (Spania), împotriva Olandei însă, după ce platforma Rugger.info a anunțat că acesta nu ar îndeplini criteriile de eligibilitate, nu a mai fost convocat pentru următoarele jocuri.

ADVERTISEMENT

Sursa amintită nota că van der Berg nu ar fi avut dreptul de a juca pentru ”lei” întrucât nu a locuit 36 de luni consecutive în Spania, menționând că în perioada mai – septembrie 2019 acesta ar fi locuit în Africa de Sud.

Regulamentul mondial de eligibilitate prevede că un sportiv originar din altă țară decât cea pentru care joacă în echipa națională, nu poate lipsi mai mult de 60 de zile pe an din aceasta.

ADVERTISEMENT

România poate lua locul Spaniei la turneul final al Cupei Mondiale

Spania a încheiat campania de calificare la Cupa Mondială de rugby de anul viitor pe poziția a doua a clasamentului Rugby Europe Championship, edițiile 2021 și 2022.

Datorită acestei performanțe ”leii” au obținut calificarea directă, în timp ce România, clasată a treia, ar urma să dispute un turneu de recalificare, în această toamnă, în compania câștigătoarei duelului dintre SUA și Chile, vicecampioana Africii și învingătoarea dintre Tonga și campioana Asiei.

ADVERTISEMENT

Dacă Spania va fi descalificată, România obține calificarea directă la Cupa Mondială, iar echipa de pe locul 4, Portugalia va participa în luna noiembrie la turneul de recalificare.

Președintele FRR dă asigurări că neozeelandezii care au jucat pentru România sunt eligibili

Șeful Federației Portugheze de Rugby, Carlos Amado da Silva, a lansat ideea că este posibil ca neozeelandezii Jason Tomane (legitimat la Știința Baia Mare) și Hinckley Vaovasa (de la Steaua) ar putea fi în aceeași situați precum sud-africanul din naționala Spaniei, Gavin van der Berg.

În replică, președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a dat asigurări că cei doi îndeplinesc toate criteriile de naturalizare și că ”stejarii” nu sunt în pericol de a fi descalificați.

”Crede cineva că după ce am avut probleme data trecută (în 2018 România a fost penalizată cu 30 de puncte și descalificată de World Rugby – n.r.) am mai putea avea altele acum? Din punctul nostru de vedere cei doi jucători sunt eligibilizaţi corect.

Am parcurs toţi paşii pe care trebuie să-i fac o federaţie pentru a eligibiliza un jucător. Din punctul nostru de vedere ambii jucători sunt 110% eligibili să joace pentru România.

Repet, am urmat tot ceea ce înseamnă paşi de urmat ai regulamentului federaţiei internaţionale. Nu avem dubii, nu există niciun risc”, a declarat Alin Petrache pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT